Πληθωρισμός: Φυσικό αέριο και πόλεμος φέρνουν «βαρυχειμωνιά»

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 07:19
UPD:08:27
REUTERS/KACPER PEMPEL

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Το ενεργειακό σοκ που ζουν οι ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για περαιτέρω ένταση των πληθωριστικών πιέσεων. 

Η Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε μιλώντας στο Jackson Hall ότι οι προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν θα ανταποκριθούν και ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει σύντομα. Μια πρόβλεψη, που δεν ξάφνιασε κανέναν. Με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7,6% το 2022. Όσον αφορά την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 8,9% φέτος, πρόβλεψη την οποία αρχίζουν να συμμερίζονται και κυβερνητικά στελέχη. Ακόμα κι αυτές όμως οι προβλέψεις φαίνονται πλέον επισφαλείς καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι δυνατότητες για εκτιμήσεις με υψηλό ποσοστό «επιτυχίας» είναι περιορισμένες.

Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατέγραψε για πρώτη φορά μικρή επιβράδυνση μετά από 17 μήνες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με ρυθμό 11,6% από 12,1% τον Ιούνιο. Η ανοδική αυτή πορεία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 που ανήλθε στο 1,6% για να σκαρφαλώσει στο 12,1% τον Ιούνιο. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Eurostat o εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο εμφάνισε μικρή οριακή επιβράδυνση 11,3%, από 11,6% τον Ιούνιο. 

Δύο παράγοντες που ίσως παίξουν ρόλο στην εκτιμώμενη υποχώρηση του πληθωρισμού στη χώρα μας είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα, μετά το υψηλό που κατέγραψαν τον Ιούνιο και η μείωση της τιμής του ρεύματος εξαιτίας όμως των επιδοτήσεων της κυβέρνησης.

Η ελληνική οικονομία, με βάση τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, δείχνει προς το παρόν να αντέχει, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τον τουρισμό είναι ικανοποιητικά.

Η σύνταξη του νέου πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023, αρχίζει να διαμορφώνεται σιγά-σιγά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του ΑΕΠ του β΄ τριμήνου, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Αυγούστου αλλά και τις τουριστικές εισπράξεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα