Χρηματιστήρια: Οι κεραυνοί στο κατακαλόκαιρο φέρνουν άγριες καταιγίδες

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 11:12
UPD:11:18
Shutterstock

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected] 

Η αντίδραση των αγοραίων σήμερα έχει σαν βάση την εντύπωση που διαμόρφωσαν από όσα ελέχθησαν στο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hall, είτε αυτά διατυπώθηκαν διπλωματικά ή με σκληρή γλώσσα. Αλλά και όσα δεν έφθασαν στις πρώτες θέσεις των σχολίων των Μέσων Ενημέρωσης.

  • Κεραυνός Νο1: Ο πρόεδρος της Fed κ. Πάουελ δήλωσε ωμά: Ο πληθωρισμός πρέπει να τιθασευτεί, ανεξάρτητα από την παράπλευρη ζημία. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα κινούνται υψηλότερα, η ανεργία θα αυξηθεί και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την στάση μέχρι να τελειώσει η δουλειά».
  • Κεραυνός Νο2: Η  Isabel Schnabel μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ είπε σε ομιλία της στο Jackson Hole ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια ακόμη και αν οι οικονομίες πάνε σε ύφεση, επειδή η εγκατάλειψη χωρίς έλεγχο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό είναι «ακόμη χειρότερη».
  • Κεραυνός Νο3: Το κλείσιμο του βασικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream προς τη Γερμανία για συντήρηση, έχει οριστεί για την περίοδο από 31/8 ως 2/9 αλλά αρκετοί παράγοντες της αγοράς όπως ο Joseph Capurso, της CBA δήλωσε σήμερα. «Οι φόβοι για την ενεργειακή ασφάλεια θα παραμείνουν στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα καθώς η Gazprom θα κλείσει τον κύριο αγωγό της. Υπάρχουν φόβοι ότι η παροχή φυσικού αερίου μπορεί να μην επανέλθει μετά το κλείσιμο».

Αλεξικέραυνο Νο 1: Οι αναλυτές θεωρούν πως ο πληθωρισμός παγκόσμια υποχωρεί σταδιακά από το σημείο βρασμού του αλλά ο τρόπος που θα απορροφήσουν οι κατά τόπους οικονομίες την αποκλιμάκωση των τιμών θα ποικίλλει, με την Ευρώπη ιδιαίτερα να εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες απέτυχαν να δουν το σοκ τιμών να έρχεται μετά την απόσυρση των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, πρόκειται να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων ακόμη και όταν ο πληθωρισμός περάσει χαμηλότερα από το ζενίθ του.

Εν μέσω προειδοποιήσεων για μπλακ άουτ και κοινωνικές αναταραχές αυτόν τον χειμώνα, οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ (279 δισεκατομμύρια δολάρια) για να απαλύνουν τον πόνο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αλλά η βοήθεια κινδυνεύει να αποφέρει μικρότερα από τα προσδοκώμενα οφέλη λόγω του σταθερά διογκούμενου μεγέθους της έκτακτης ανάγκης που γέννησε η ενεργειακή κρίση.

Το αποτέλεσμα στην έναρξη των συναλλαγών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά εκτός των ρευστοποιήσεων  στα χρηματιστήρια.

  • Το ευρώ σήμερα στις 8:30 αγόραζε 0,9920 δολάρια
  • Η επιθετική τοποθέτηση από τις κεντρικές τράπεζες με την ευκαιρία του συμποσίου της Fed στο Jackson Hall στο τέλος του αύξησε τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων  παγκοσμίως, ενώ αύξησε την απόσταση της απόδοσης των 10ετών από την απόδοση των 2ετών που την ξεπερνά. Η κίνηση αυτή αφορά την αποτίμηση μιας ενδεχόμενης οικονομικής ύφεσης.
  • Οι αποδόσεις των δύο ετών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επτά μονάδες βάσης στο 3,466%, το υψηλότερο από τα τέλη του 2007 και πολύ πάνω από το 3,10% που είναι η απόδοση του δεκαετούς αναφοράς. Οι αποδόσεις έχουν επίσης ανέβει σε όλη την Ευρώπη με διψήφια άνοδο στις αποδόσεις  των ομολόγων στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
  • Όλα αυτά ωφέλησαν το ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου ΗΠΑ καθώς εκτοξεύτηκε στο νέο ανώτατο όριο δύο δεκαετιών στα 109,40 έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό από τον Ιούλιο.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα