Ο Πάουελ έριξε τις παγκόσμιες μετοχές σε ναδίρ 4 εβδομάδων

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 09:30
UPD:09:45
Shutterstock

Το σήμα του διοικητή της Federal Reserve αλλά και όσων κεντρικών τραπεζιτών συμμετείχαν στο περίφημο Συμπόσιο του Τζάκσον Χολ ήταν ξεκάθαρο: έρχονται δραστικές αυξήσεις επιτοκίων και επώδυνες ημέρες. Τι και εάν ήταν που κάτι που γνωρίζαμε ήδη; Η επιβεβαίωσή του ήταν αυτή που έδωσε τέλος στην όποια διάθεση για ρίσκο στις αγορές μετοχών, οδηγώντας τον παγκόσμιο δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και έναν μήνα. 

Με τις ασιατικές μετοχές να καταγράφουν απώλειες άνω του 2% και τα futures στην Ευρώπη να υποχωρούν τουλάχιστον 1%, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country επέστρεψε σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τα τέλη Ιουλίου. Αυτό που φαίνεται περισσότερο να αιφνιδίασε τους επενδυτές είναι το σήμα πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο.

Και τούτο γιατί πολλοί πίστευαν πως μπροστά στον κίνδυνο μίας μακράς περιόδου στασιμότητας ή και ύφεσης οι κεντρικές τράπεζες θα έσπευδαν από το δεύτερο μισό του 2023 να χαλαρώσουν και πάλι τη νομισματική πολιτική.

Αυτό μοιάζει απίθανο πλέον. Αν και ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 5% μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτος και ακόμη περισσότερο το 2023, θα παραμείνει μακριά από τον στόχο του 2%. Έτσι το φάρμακο των επιτοκιακών αυξήσεων θα συνεχίσει να χορηγείται σε ισχυρές δόσεις. 

Διαβάστε αναλυτικά για τις εξελίξεις στις αγορές στο Market Beat της Ναυτεμπορικής. Δείτε όλες τις αγορές με μία ματιά εδώ. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα