ΣΕΒ: Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κατάρ

Σχέδια για ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Κατάρ
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 15:05

Στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κατάρ προχώρησε ο ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια Επιχειρηματικού Φόρουμ στην Ντόχα, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ΣΕΒ και Εμπορο-Βιομηχανικό Επιμελητήριο σχεδιάζουν να ιδρύσουν Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ.

Υπογράφοντας τη συμφωνία εκ μέρους του ΣΕΒ, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων Θανάσης Λαβίδας επεσήμανε ότι στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η διεθνής οικονομική κρίση την απάντηση μπορεί να δώσει η επιχειρηματική κοινότητα, αυξάνοντας δυναμικά την επενδυτική και εμπορική δραστηριότητά της σε ξένες αγορές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και να τολμήσουν σε αγορές που ανθίστανται στην κρίση και αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς -όπως είναι το Κατάρ, πρόσθεσε.

Γνωστοποιώντας τα σχέδια για ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Κατάρ, ανέφερε πως αυτό θα στελεχωθεί από επιλεγμένους επιχειρηματίες των δύο χωρών που έχουν το ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και η διμερής Συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία και Προώθηση των Επενδύσεων που υπεγράφη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για την οικονομία του Κατάρ που αναφέρθηκαν στις σχετικές επαφές του ΣΕΒ με το Επιμελητήριο της χώρας, η οικονομία της έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με εντυπωσιακό ρυθμό (περίπου 20% για το διάστημα 2003-2007), χάρις στα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και στα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που εισφέρουν το 60% του ΑΕΠ και το 90% των εξαγωγών. Το επενδυτικό περιβάλλον στο Κατάρ είναι ανοικτό στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, επιτρέπει στους ξένους επενδυτές πλήρες ιδιοκτησιακό καθεστώς, προσφέρει χαμηλό κόστος ενέργειας και φορολογικές απαλλαγές και τα περισσότερα είδη εισάγονται χωρίς δασμούς.

Ειδικότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλματώδης ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα, που συναγωνίζεται εφάμιλλα την αντίστοιχη του Ντουμπάι, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση της οικονομίας από τον ενεργειακό τομέα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προβάλει στους επιχειρηματίες της χώρας τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες για επενδύσεις και κοινές δράσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, όπου η ελληνική επιχειρηματικότητα διαθέτει ισχυρή παρουσία, προσβασιμότητα και τεχνογνωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα