Ποια ύφεση; Τίποτα δεν θυμίζει ύφεση στις ΗΠΑ

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 21:05
UPD:21:05
REUTERS/DAVID MCNEW

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Ρίτσαρντ Θάλερ λέει ότι οι ΗΠΑ, μπορεί να έχουν καταγράψει δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης, αλλά είναι «απλά αστείο» να τα θεωρούμε ύφεση.

«Δεν βλέπω τίποτα που να μοιάζει με ύφεση. Έχουμε ρεκόρ χαμηλής ανεργίας, ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας. Αυτό δείχνει μια ισχυρή οικονομία», είπε ο Θάλερ στο CNBC.

«Η οικονομία αναπτύσσεται, απλώς αναπτύσσεται ελαφρώς βραδύτερα από τις τιμές. Και αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε λίγο, αλλά νομίζω ότι είναι απλώς αστείο να το αποκαλούμε ύφεση», είπε. «Δεν είναι σαν οποιαδήποτε ύφεση που έχουμε δει».

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, μειώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο. Δύο διαδοχικές πτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ ανταποκρίνονται στον παραδοσιακό ορισμό της ύφεσης. 

Ερωτηθείς για τον υψηλό πληθωρισμό, ο Θάλερ υποστήριξε: «Τουλάχιστον ορισμένες από τις υψηλές τιμές προκαλούνται άμεσα είτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε από προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού από την Κίνα. Και ελπίζουμε ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι προσωρινοί», είπε.

«Ίσως σε ένα χρόνο από τώρα θα εξακολουθούν να υπάρχουν μάχες στην Ουκρανία και θα υπάρχει ακόμα ο Covid στην Κίνα. Eλπίζουμε ;omvw ότι δεν θα ισχύει αυτό, και εάν ένα ή και τα δύο από αυτά τα προβλήματα μετριαστούν, θα μπορούσαμε να δούμε πτώση των τιμών».

Ο Θάλερ, αποδέκτης του Βραβείου Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες το 2017, είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του στα συμπεριφορικά οικονομικά. Το έργο του εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που είναι φαινομενικά παράλογες σύμφωνα με την οικονομική θεωρία και το συν-συγγραφικό του βιβλίο, «Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness», περιγράφει πώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία καλύτερων λύσεων δημόσιας πολιτικής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα