Ιράν: Θα καλύψει το κενό του ρωσικού πετρελαίου ή θα το ρίξει στην αγορά από την πίσω πόρτα;

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 12:42
UPD:12:48
REUTERS/RAHEB HOMAVANDI

Πετρελαϊκή πλατφόρμα στο Ιράν. 

Το Ιράν θέλει να καλύψει το κενό που αφήνει στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, γράφει σήμερα το Business Insider, επισημαίνοντας πως επιταχύνονται τα βήματα για μία νέα συμφωνία επί του πυρηνικού προγράμματος του που θα οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων από τη Δύση. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε οι δύο σύμμαχοι θα μπορούσαν να έρθουν σε ρήξη. Ορισμένοι πάντως δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι θα γίνουν έτσι τα πράγματα. 

«Τα σχέδια της Τεχεράνης έρχονται εν μέσω οξύτατου ανταγωνισμού με τη σύμμαχό της Ρωσία στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, καθώς και οι δύο χώρες βαρύνονται με αυστηρές κυρώσεις και μειώνουν τις τιμές προκειμένου να πουλήσουν το αργό τους σε χώρες, που δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις, όπως η Κίνα και η Ινδία» επισημαίνει το ρεπορτάζ του Business Insider.

Αν οι κυρώσεις κατά του Ιράν αρθούν, τότε η χώρα θα μπορούσε να αναζητήσει πελάτες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg.  

Υπενθυμίζεται ότι ο «θάνατος» της πολυμερούς συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ήρθε το 2018, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από αυτήν. Το αποτέλεσμα ήταν η επαναφορά κυρώσεων και η έξοδος του ιρανικού πετρελαίου από την αγορά, η οποία πάντως δεν είχε επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Σήμερα ωστόσο με την ενεργειακή κρίση να οξύνεται ολόενα και περισσότερο η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου θα έδινε μία ανάσα. 

Χθεσινό δημοσίευμα του Politico πάντως ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει το Ιράν για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις για την πώληση του δικού της αργού. Μάλιστα ανέφερε μια συμφωνία των ΗΠΑ με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έδινε στον Πούτιν την ευκαιρία να εφαρμόσει ένα plan B με την μέθοδο του swap το οποίο θα βγάλει το πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές.

 Oπως εξηγούσε το Politico, αν αναβιώσει εκ νέου η  συμφωνία του 2015, το Ιράν θα μπορούσε να εισάγει ρωσικό αργό από την βόρεια ακτή της Κασπίας και στη συνέχεια να το φορτώσει στα ιρανικά τάνκερ που αναχωρούν από τον Περσικό Κόλπο.  

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Πούτιν στο Ιράν τον Ιούλιο ήταν η πρώτη του, σε χώρα εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά από το ξέσπασμα του πολέμου.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα