Το να μην παίρνετε τη δουλειά σας πολύ στα σοβαρά έχει ένα νέο όνομα: σιωπηρή παραίτηση. Η φράση έχει γίνει "viral" στοTikTok, καθώς νεαροί εργαζομενοι απορρίπτουν την ιδέα να εξελιχθούν περαιτέρω στην καριέρα τους, χαρακτηρίζοντας την στάση τους ως μια μορφή «παραίτησης».
Δεν πρόκειται για αποχώρηση από τη μισθοδοσία της εταιρείας, λένε. Η ιδέα είναι να παραμείνετε στην δουλειά, αλλά να επικεντρώνετε τον χρόνο σας στα πράγματα που κάνετε εκτός γραφείου. Πολλοί θέλουν να αποσυνδέσουν την καριέρα τους από την προσωπικότητά τους.
Το υλικό στα βίντεο κυμαίνεται από ειλικρινείς αναστοχασμούς για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μέχρι σαρκαστικά αστεία
Βέβαια πολλοί όταν είναι νέοι, λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει να ανέβουν στην ιεραρχία και στην πορεία αλλάζουν γνώμη, επισημαίνει η Wall Street Journal.
Η διαφορά τώρα είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει TikTok και hashtags για να προωθήσει την θέση της.
Κυρίως πρόκειται για 20άρηδες που εντάχθηκαν στον εργασιακό χώρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, με όλες τις επιπτώσεις που αυτή είχε στην αγορά εργασίας, (βλεπε «Μεγάλη Παραίτηση») συμπεριλαμβανομένων των ασαφών ορίων μεταξύ εργασίας και ζωής.
Μάλιστα θεωρούν πως έχουν την δύναμη να ανατρέψουν ότι μέχρι τώρα θεωρείται δεδομένο στην αγορά εργασίας.
Μεταξύ των γενεών, η αφοσίωση των εργαζομένων στις ΗΠΑ μειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Gallup για το πρώτο τρίμηνο. Αλλά η Generation Z ( ( γεννήθηκαν µεταξύ 1998 και 2015) και οι νεότεροι millennials, είναι οι λιγότερο αφοσιωμένοι από όλες τις άλλες.
Ένα ερώτημα της Gallup ήταν κατα πόσο οι ερωτηθέντες αισθάνονται ότι έχουν κάποιο σκοπό μέσα από την δουλειά τους, με τους νεότερους να απαντούν αρνητικά.
Ο Ζαίντ Χαν ένας 24χρονος μηχανικός στη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε στο Tik Tok ένα βίντεο για την ήσυχη παραίτηση που συγκέντρωσε τρία εκατομμύρια προβολές σε δύο εβδομάδες. O Χαν εξήγησε : «Παρατήστε την ιδέα να προχωρήσετε πιο πέρα. Αποτινάξτε την νοοτροπία ότι η εργασία πρέπει να είναι η ζωή σας».
Όπως υποστηρίζει, αυτός και πολλοί από τους συνομηλίκους του απορρίπτουν την ιδέα ότι η παραγωγικότητα υπερτερεί όλων και μάλιστα δεν υπάρχει και το ανάλογο αντίτιμο για να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο.
Ο Τζος Μπίτιγκερ, ένας 32χρονος διευθυντής έρευνας αγοράς σε μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, είπε ότι η «ήσυχη παραίτηση» μπορεί να θεωρηθεί ότι ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να τεμπελιάσουν.
Ωστόσο όπως λέει: «Μετά από χρόνια που έλεγα «ναι» σε όλα, με την ελπίδα να ξεχωρίσω, πλέον κρατάω τα βράδια για τον εαυτό μου και αποφεύγω να ελέγχω email στις διακοπές»
«Εάν η οικονομία επιδεινωθεί, οι λιγότερο αφοσιωμένοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απολύσεις. Είναι απολύτως σωστό να περιμένουμε από τους υπαλλήλους μας να τα δώσουν όλα» σπεύδει να τονίσει πάντως η Ελίζ Φρίντμαν, σύμβουλος πελατών στην εταιρεία Korn Ferry.
naftemporiki.gr