Μπουτάρης: Στη φάση υλοποίησης η συμφωνία με την Premia Properties

Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με ακίνητα αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 07:15
boutari.gr

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη, 
[email protected]

 

Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται η συμφωνία εξυγίανσης της Μπουτάρης Οινοποιητική με την Premia Properties ΑΕΕΑΠ να ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με ακίνητα αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ, εγκαινιάζοντας ένα νέο τομέα δραστηριοποίησης.

Με την απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας που εκδόθηκε προχθές ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση της νέας εταιρείας που θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα της Μπουτάρης και τη μεταβίβαση των ακινήτων της.

Όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του επομένου τριμήνου, δηλαδή μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης, που πλέον έχει την έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου, το ποσό που θα καταβάλουν η Premia και η θυγατρική της Sterner Stenhus Greece (εταιρεία των Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη βασικών μετόχων και της ΑΕΕΑΠ), SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ (η οποία συνεχίζει την οινοποιητική δραστηριότητα) είναι 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 15,5 εκατ. θα καταβληθούν μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Μπουτάρης που ρυθμίζονται με «κούρεμα» των απαιτήσεων των τραπεζών, του δημοσίου και προμηθευτών, είναι ύψους 74 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, με τα 15,5 εκατ. θα καλυφθεί τμήμα των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες (σύνολο τραπεζικών χρεών 35 εκατ.) και συγκεκριμένα προς τις Eurobank (μέσω της doValue εταιρεία διαχείρισης δανείων και ακινήτων) Alpha Bank (μέσω της Cepal) και Πειραιώς (μέσω της Intrum), προς το δημόσιο (σύνολο 20 εκατ.) και ορισμένους προμηθευτές (σύνολο χρεών 7,5 εκατ.). Υποχρεώσεις (περί τα 11 εκατ.) προς συνδεδεμένα μέρη δεν θα καλυφθούν.

Στα ακίνητα που θα αποκτήσει η Premia περιλαμβάνονται κτήρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (5 οινοποιεία, κτήριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτήρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη). Ορισμένα ακίνητα (όπως της Σαντορίνης και της Κνωσσού) έχουν δυνατότητες ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

Η Premia σχεδιάζει να αξιοποιήσει περαιτέρω τα ακίνητα που θα έρθουν στην κατοχή της, τα οποία εκτιμάται ότι θα της αποφέρουν ετησίως μισθώματα ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε φάση συζητήσεων για την εξαγορά και άλλων ακινήτων της ίδιας κατηγορίας, με στόχο να αναπτύξει τον συγκεκριμένο τομέα του real estate.

Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων (αξίας σύμφωνα με εκτιμήσεις 8,5 εκατ.) και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων, ενώ στην κυριότητά της θα έρθει και το οινοποιείο στη Λυών της Γαλλίας. Πιθανό θεωρείται στην SSG Ελληνικά Οινοποιεία, η οποία θα έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και κανένα χρέος σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, να εισέλθουν και τρίτοι επενδυτές.

Για την Premia η περίοδος μέχρι το τέλος του έτους είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς εκτός από την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης της Μπουτάρης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το Project Skyline της Alpha Bank (χαρτοφυλάκιο με 575 ακίνητα) στο οποίο είναι προτιμητέος επενδυτής σε συνεργασία με την Dimand.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα