Πανέτα: «Σύνεση με τα επιτόκια λόγω κινδύνων ύφεσης στην ευρωζώνη»

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 16:50
UPD:16:51
REUTERS/REMO CASILLI

«Περαιτέρω προσαρμογές στη νομισματική πολιτική είναι δυνατές, αλλά η τρέχουσα οικονομική τάση πρέπει να μας παρακινήσει να χρησιμοποιήσουμε μια από τις πιο σημαντικές αρετές μιας κεντρικής τράπεζας, που είναι η σύνεση», προειδοποίησε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την πραγματική οικονομία, οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται στην ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Πανέτα μιλώντας σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Bocconi, στο Μιλάνο.

«Οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρώπη αυξάνονται ως αποτέλεσμα της πανδημίας, των οικονομικών κραδασμών και του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οποιαδήποτε προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής πρέπει να συνδέεται στενά με τα δεδομένα, τις οικονομικές επιδόσεις και να λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ», εξήγησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Ο Φάμπιο Πανέτα υπογράμμισε επίσης ότι τα επιτόκια, σε σχέση με τον πληθωρισμό, «δεν είναι πολύ μακριά» από αυτό που θεωρείται ουδέτερο επίπεδο, το οποίο ούτε ενισχύει, αλλά ούτε εμποδίζει την ανάπτυξη.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα