Εποχή παρεξηγήσεων στις αγορές του ευρώ και στο πολιτικό πεδίο

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 12:42
UPD:13:21
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Τα δεδομένα για τους PMI της βιομηχανικής παραγωγής και των υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη έριξαν φως στην κατάσταση και το φρόνημα των στελεχών του ιδιωτικού τομέα έξι μήνες μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας;

Με διάθεση να ανατρέψουν την τάση για ρευστοποιήσεις που επικράτησε στο ξεκίνημα, συνεχίζεται στις 11:30 η ταραγμένη πορεία των χρηματιστηρίων του ευρώ. Μετά την ανακοίνωση των ΡΜΙ οι επενδυτές γνωρίζουν πως η παραγωγή στην Γερμανία μειώθηκε για δεύτερο μήνα στη σειρά, ενώ ο ΡΜΙ της Γαλλίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του φόβου για την πανδημία, που εμφανίστηκε στις αρχές του 2021. Ωστόσο οι DAX CAC εγκατέλειψαν την κίνηση σε αρνητικό πεδίο και εμφανίζουν κέρδη της τάξης του +0,3%.

Το δολάριο βρέθηκε ψηλότερα από όλα τα νομίσματα μετά την πτώση του ευρώ που έφθασε σε χαμηλό 20 ετών, με τη στερλίνα να γλιστρά επίσης.

Το κλίμα διαμορφώνει η διαρκώς μεταβαλλόμενη εκτίμηση για το μέγεθος του χτυπήματος που θα δεχθεί η ΕΕ από την ασταμάτητη άνοδο των τιμών της ενέργειας. Το ζήτημα θεωρείται πλέον τόσο σημαντικό ώστε καθορίζει τη διάθεση για ρίσκο παγκόσμια.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι η «ακραία» αστάθεια και η έλλειψη ρευστότητας σημαίνουν ότι η αγορά των ΣΜΕ αποσυνδέεται όλο και περισσότερο από τα θεμελιώδη μεγέθη και ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή. Ο πρίγκιπας Abdulaziz αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον OPEC+ των 23 εθνών.

Οι αποστολές αργού της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, ανέκτησαν το σύνολο σχεδόν της προηγούμενης μείωσης  καθώς προετοιμάζεται  για την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δια θαλάσσης εισαγωγές ρωσικού αργού που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση —και κατηγόρησε τη Γερμανία— για «κλοπή» δισεκατομμυρίων κονδυλίων της ΕΕ, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας για τη χρηματοδότηση. Η Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έχει θέσει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης.

Η Apple σχεδιάζει να αρχίσει να κατασκευάζει το iPhone 14 στην Ινδία περίπου δύο μήνες μετά την αρχική κυκλοφορία του προϊόντος από την Κίνα, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να το κλείνει εντελώς. Η εταιρεία συνεργάζεται με προμηθευτές για να ενισχύσει την παραγωγή στην Ινδία και να μειώσει την υστέρηση στην παραγωγή του νέου iPhone, από τους τυπικούς έξι σε εννέα μήνες για τις προηγούμενες εκδόσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα