Στο στόχαστρο της Royal Sugar δύο εργοστάσια της ΕΒΖ

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 08:41
UPD:08:44
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ στο Πλατύ Ημαθίας. 

Της Βάσως Βεγίρη
ν[email protected]

Κινητικότητα καταγράφεται όσον αφορά τον διαγωνισμό πώλησης των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες και το Πλατύ Ημαθίας από την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με το σχετικό εγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης. Τα εν λόγω δύο εργοστάσια υπομισθώνει η Royal Sugar από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας από τα τέλη του 2019 και, σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί, η ίδια εταιρεία έχει δικαίωμα πρώτου προτιμητέου συνομιλητή στον διαγωνισμό πώλησης των συγκεκριμένων ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της Royal Sugar, έχουν μεταβεί πρόσφατα στα δύο εργοστάσια εκτιμητές από την Τράπεζα Πειραιώς και αναμένεται η σχετική τους έκθεση-εκτίμηση, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού. Από την πλευρά της Royal Sugar επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες του διαγωνισμού πρέπει να τρέξουν γρήγορα και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Νοέμβριο, εάν ο στόχος είναι να παραχθεί ζάχαρη την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, καθώς η καλλιέργεια ξεκινάει μεν τον Φεβρουάριο αλλά χρειάζεται προετοιμασία των χωραφιών και πρώτα απ’ όλα έγκαιρη ενημέρωση των καλλιεργητών.

Η ίδια δηλώνει ότι είναι σε θέση να δώσει σπόρο για παραγωγή τεύτλων άνω των 20.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, προβλεπόταν παραγωγή ζάχαρης το 2022 (φέτος), 60.000 στρέμματα καλλιέργεια και λειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ. Ωστόσο, οι ποσότητες τεύτλων των εναπομεινάντων συνεργαζόμενων παραγωγών αξιοποιούνται στο μεταξύ για την παραγωγή αερίου από βιομάζα.

Οι τευτλοπαραγωγοί

Από την πλευρά τους οι τευτλοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι επί δύο χρόνια διατηρούν υποδομή σε χωράφια και εξοπλισμό, με σκοπό να ξανακαλλιεργήσουν τεύτλα, αλλά στην πράξη δεν μπορούν να το κάνουν και ζητούν να αποζημιωθούν, με το επιχείρημα ότι δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο εξυγίανσης όσον αφορά την παραγωγή ζάχαρης. Πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει συμπεριλάβει συνδεδεμένη ενίσχυση για τα ζαχαρότευτλα στον φάκελο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027.

Στο μεταξύ, λόγω της διεθνούς αύξησης της τιμής της ζάχαρης, ο τζίρος της Royal Sugar φέτος αναμένεται να εκτοξευθεί, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησής της, ακόμη και στα 80 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 50 εκατ. του επίσης ανοδικού 2021, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διατάραξη της διεθνούς αλυσίδας διακίνησης σιτηρών ευνοεί τη χρήση ζάχαρης από τη διεθνή βιομηχανία έναντι της γλυκόζης, η οποία παράγεται από το καλαμπόκι. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα