Η Reggeborgh «πολιορκεί» με δημόσια πρόταση τη Reds

Οι Ολλανδοί προσφέρουν για το 20% της Reds 2,48 ευρώ ανά μετοχή
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 06:54
UPD:06:54
Reggeborgh

Της Τέτης Ηγουμενίδη, 
[email protected]

Με το «βλέμμα» στα τρία μεγάλα project της Reds, αξίας περίπου 0,5 δις. ευρώ, η ολλανδική Reggeborgh Invest, μέσω υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, αναμένεται να αυξήσει την άμεση συμμετοχή της και στην θυγατρική της Ελλακτωρ.

Η ανάπτυξη της έκτασης στις Γούρνες (Κρήτη) το Cambas Project, η Μαρίνα Αλίμου αλλά και η επέκταση του Smart Park στα Σπάτα, συνθέτουν το επενδυτικό σχέδιο της Reds η οποία, εκτός απρόοπτου, με επικεφαλής στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Γιώργο Κωνσταντινίδη, έχει εισέλθει σε περίοδο με πλούσια δραστηριότητα.

Η σχεδιαζόμενη επένδυση στο νεότερο απόκτημα της Reds, το παραθαλάσσιο ακίνητο έκτασης 345.567 τ.μ., 13 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης και 16 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου Κρήτης (πρώην αμερικανική βάση στην περιοχή Γούρνες), έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Η θυγατρική της Ελλάκτωρ για τα ακίνητα είναι πιθανό να προχωρήσει στην επένδυση αυτή συνεργαζόμενη με τρίτο φορέα. Η ανάπτυξη στην μεγαλόνησο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καζίνο, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα και ελικοδρόμιο.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για τη Μαρίνα Αλίμου και το κτήμα Καμπά, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το 2023.

Το Cambas Project, επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Κάντζα του Δήμου Παλλήνης, περιλαμβάνει γραφειακούς και πολιτιστικούς χώρους, εστίαση και άλλες χρήσεις.

Αναφορικά με τη Μαρίνα Αλίμου η Reds έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή της, σε συνεργασία με την επίσης θυγατρική της Ελλάκτωρ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, για 40 έτη (με δυνατότητα επέκτασης στα 50 έτη). Η Μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη Μαρίνα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αποτελεί και την κύρια βάση για την ελληνική αγορά τουρισμού ενοικίασης και yachting. Η εν λόγω επένδυση για τον εκσυγχρονισμό της είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η Reds σχεδιάζει την αγορά οικοπέδων (από εταιρείες του ομίλου Ελλάκτωρ, αλλά και τρίτων) που βρίσκονται περιμετρικά του SmartPark προκειμένου να αναπτύξει συμπληρωματικές δράσεις που θα αυξήσουν και την επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου.  

Σήμερα το 55,46% της Reds ανήκει στην Ελλάκτωρ, το 11,66% στον Χρήστο Παναγιωτόπουλο (ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρείας), 7,14% έχει ο Διαμαντής Διαμαντίδης και 4,8% η ολλανδική Prosilio N.V. (η οποία ανακοίνωσε χθες ότι δρα συντονισμένα με την Reggeborgh στη διαδικασία της δημόσιας πρότασης).

Με βάση τα παραπάνω η δημόσια πρόταση της Reggeborgh, η οποία υπεβλήθη καθώς ολλανδική εταιρεία αύξησε το ποσοστό της στην Ελλάκτωρ κατά 15,62%, φθάνοντας συνολικά στο 46,15%, ως εκ τούτου ελέγχει εμμέσως το 55,46% της Reds, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.

Το σχετικό Πληροφοριακό Δελτίο αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε περίπου ένα μήνα. Στη συνέχεια η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης που θα ξεκινήσει αμέσως μετά θα είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Η Reggeborgh προσφέρει για το περίπου 20% της Reds 2,48 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή αυτή υπερβαίνει κατά 22,8% τη μέση χρηματιστηριακή αξία κατά τη διάρκεια των 6 μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας δημιουργίας υποχρέωσης υποβολής Δημόσιας Πρότασης, και κατά 27,2% την τιμή της μετοχής, (1,95 ευρώ) σύμφωνα με την Έκθεση Αποτίμησης της Eurocorp Α.Ε.Π.Ε.Υ. με ημερομηνία 18 Αυγούστου 2022. Επίσης, όπως αναφέρεται στις επίσημες ανακοινώσεις, είναι η υψηλότερη τιμή κατά την οποία η ολλανδική εταιρεία απέκτησε μετοχές της Reds στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών.

Όπως εκτιμάται η Reggeborgh, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Henry Holterman, πέρα από την τυπική υποχρέωση να προβεί σε δημόσια πρόταση για τη Reds προσβλέπει στην ανάπτυξή της. Η συνέχεια στις κινήσεις της ολλανδικής εταιρείας, αναφορικά με τα ακίνητα του Ομίλου της Ελλάκτωρ, αναμένεται με ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι ο κλάδος του real estate περιλαμβάνεται στους βασικούς τομείς της δραστηριότητάς της (DW Property invests ονομάζεται η θυγατρική της για την κτηματαγορά).

Στο μεταξύ για την ερχόμενη Πέμπτη 25 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ με βασικό θέμα την έγκριση της συναλλαγής για την μεταβίβαση του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην εταιρεία Motor Oil Renewable Energy.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την κυριότερη πτυχή της συμφωνίας, αξίας περίπου 1 δις. ευρώ, της Reggeborgh με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη που παράλληλα έχει εισέλθει στην Ελλάκτωρ αποκτώντας περίπου το 30%ποσοστό του κατασκευαστικού ομίλου.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα