Μείωση του ποσοστού στάθμισης της Volkswagen στον DAX

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008 11:47

Η Deutsche Boerse AG ανακοίνωσε τη μείωση του ποσοστού στάθμισης της Volkswagen AG στον DAX, το δείκτη αναφοράς των γερμανικών μετοχών, στο 10% μετά τον υπερτετραπλασιασμό της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης ανήλθε στο 27% του DAX μετά το ράλι της μετοχής της, από 6,8% που ήταν στις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το ποσοστό στάθμισης της Volkswagen είναι πλέον υπερτριπλάσιο από το ποσοστό της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του δείκτη E.ON AG.

Η άνοδος της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική της επιρροή στο δείκτη DAX. Τη Δευτέρα ήταν η μοναδική από τις 30 εταιρείες του δείκτη που ενισχύθηκε, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 147%, γεγονός που ήταν αρκετό για να ωθήσει το δείκτη σε άνοδο 0,9%.

«Η συγκεκριμένη προσαρμογή αποτελεί έκτακτο μέτρο», σύμφωνα με χθεσινή δήλωση της Deutsche Boerse. Η μείωση του ποσοστού θα ισχύσει από τις 3 Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα θα προσαρμοστούν και τα ποσοστά στάθμισης των υπόλοιπων εταιρειών του δείκτη DAX.

Η μετοχή της Volkswagen έκλεισε στα 945 ευρώ χθες, από 210,85 που ήταν στις 24 Οκτωβρίου. Η άνοδος της χρηματιστηριακής της αξίας στα 353 δισ. δολάρια οδήγησε τη γερμανική εταιρεία στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Exxon Mobil Corp.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα