Επείγοντα μέτρα για τις επιχειρήσεις ζητούν οι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008 22:18

«Γενναία» και επείγοντα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, έναντι των κλυδωνισμών της διεθνούς κρίσης ζήτησαν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Σταύρο Καλαφάτη, οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον «στο απροχώρητο».

Ο κ. Καλαφάτης από την πλευρά του υπενθύμισε -μεταξύ άλλων- ότι με κεφάλαια και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ξεκινά σταδιακά το ήδη ανακοινωθέν πρόγραμμα χορήγησης μικροπιστώσεων, ύψους 25.000 ευρώ-50.000 ευρώ, προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το οποίο θα καλύπτει και κεφάλαια κίνησης και θα είναι προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης για την ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία «Α Small Business Act for Europe» (SBA), η οποία έγινε στη Θεσσαλονίκη, οι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κατά του τραπεζικού συστήματος, τονίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των επιχειρήσεων να έχει «στερέψει» και πολλές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Απαντώντας, ο κ.Καλαφάτης και ο ειδικός γραμματέας για την ανταγωνιστικότητα, Λευτέρης Σταυρόπουλος, κοινοποίησαν στους παρευρισκόμενους λεπτομέρειες γύρω από τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη της αγοράς. Οπως είπαν, στις 4 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομίας, Γεώργιος Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, θα ανακοινώσουν την έναρξη του προγράμματος μικροπιστώσεων, ενώ τον Ιανουάριο θα προκηρυχτεί δράση ενίσχυσης γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Επίσης, ο νέος κύκλος ζωής του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013, θα προβλέπει δράση εγγύησης κεφαλαίων κίνησης και επιδότησης του επιτοκίου δανείων κεφαλαίων κίνησης. Εξάλλου, προχωρά η ολοκλήρωση της νομοπαρασκευαστικής εργασίας για την περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους και χρόνου για την ίδρυση των εμπορικών εταιριών, θα προκηρυχτούν συγκεκριμένες δράσεις, στοχευμένες στις συνεργασίες ΜμΕ (clustering), ενώ θα αναβαθμιστεί το ΤΕΜΠΜΕ.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γιάννης Σταύρου ζήτησε τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης της Ρευστότητας των Επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιες τράπεζες που πριν έξι μήνες παρακαλούσαν να δώσουν δάνεια, τώρα δημιουργούν προβλήματα στη ρευστότητα των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να απειλούνται με κατάρρευση, αν η κατάσταση συνεχιστεί.

Την απόγνωση των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της υπόλοιπης Βορείου Ελλάδας μετέφεραν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων των άλλων νομών, όπως για παράδειγμα ο γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, που ανέφερε το "πρωτοφανές για τα δεδομένα του επιμελητηρίου" γεγονός της διαγραφής 76 επιχειρήσεων σε έναν μήνα (τον Σεπτέμβριο).

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τη διαβούλευση στις 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα και στις 14 στην Καβάλα. Παράλληλα διενεργείται έρευνα με ερωτηματολόγια και ατομικές «συνεντεύξεις βάθους» σε επιλεγμένους αρμόδιους φορείς σε όλη τη χώρα, σε δείγμα επιχειρήσεων και τα επιμελητήρια. Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη διαμόρφωση της ελληνικής θέσης στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και τον πυρήνα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αποτελεσματικότερη στήριξη των ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα