Σε ρυθμούς επιτοκίων

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 00:01

Νευρική ήταν στη Wall Street η αντίδραση των επενδυτών στην απόφαση της FED να μειώσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, με τους δείκτες να τερματίζουν τελικά σε αρνητικό έδαφος.

Νωρίτερα κλίμα ευφορίας είχε επικρατήσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, καθώς ενισχύονταν οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από όλες σχεδόν τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο. Έως τα τέλη της άλλης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχουν ανακοινωθεί μειώσεις επιτοκίων από τις ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας και Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της FED για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 1% οι δείκτες Dow Jones S&P και Nasdaq, που παρουσίαζαν συγκρατημένα κέρδη κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, άρχισαν να διολισθαίνουν παρουσιάζοντας απώλειες έως και 1,5%.

Ακολούθησαν αρκετές εναλλαγές προσήμου για να σταθεροποιηθούν τελικά σε θετικό έδαφος και να διευρύνουν τα κέρδη μισή ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Επιβεβαιώνονται έτσι οι προειδοποιήσεις των αναλυτών ότι το στοιχείο της έντονης μεταβλητότητας δεν θα εγκαταλείψει σύντομα τις αγορές.

Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση υψηλών κερδών είχαμε στην Ευρώπη. Στο Τόκιο, οι προσδοκίες για μείωση των ιαπωνικών επιτοκίων, αλλά και η περαιτέρω υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου έστειλαν τον Nikkei στις 8.211,90 μονάδες ενισχυμένο κατά 7,7%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα