Στη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης της δίδυμης δεξαμενής Ευόσμου, χωρητικότητας 20.000 κυβικών μέτρων, που επί 20 χρόνια παρέμενε αναξιοποίητη στο μεγαλύτερο μέρος της, προχώρησε σήμερα η ΕΥΑΘ ΑΕ, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της υδροδότησης της Δυτικής Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας.
Με βάση δε τον σχεδιασμό υλοποίησης του project, θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση υδάτινου πόρου, λόγω διαρροών στο χρησιμοποιούμενο τμήμα της δεξαμενής και ενεργειακή αυτονομία, καθώς έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην οροφή με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), και σημαντική εξοικονόμηση υδάτινου πόρου.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας το έργο είναι προϋπολογισμού 600.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η διάρκεια κατασκευής του έχει οριστεί στους έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Σε οκτώ με δέκα μήνες το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, όπως διευκρινίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Το έργο αυτό, παροπλισμένο δυστυχώς εδώ και μια 20ετία, θα εξυπηρετεί πλέον έναν τριπλό στόχο: να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υδροδότηση της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας, τη μείωση του μη τιμολογούμενου νερού αλλά και του ενεργειακού μας αποτυπώματος, με εξοικονόμηση ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην εγκατάσταση», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.
Υπενθυμίζεται ότι η δίχωρη δεξαμενή Δ5 πάνω από την περιφερειακή οδό στον δήμο Ευόσμου άρχισε να κατασκευάζεται το 1992, οπότε και ολοκληρώθηκε ο πρώτος, δυτικός θάλαμός της. Το 2001 κατασκευάστηκε και ο δεύτερος, ανατολικός θάλαμος, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω των μεγάλων καθιζήσεων που εκδηλώθηκαν οδηγώντας σε εκτεταμένες ρηγματώσεις. Μάλιστα, η εξειδικευμένη γεωτεχνική και στατική μελέτη που εκπονήθηκε επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας, ότι το μεγάλου ύψους επίχωμα επί του οποίου θεμελιώθηκε η δεξαμενή, έχει εν μέρει αστοχήσει.
Η μελέτη επέμβασης και αποκατάστασης, σύμφωνα με την εταιρεία περιλαμβάνει τσιμεντενέσεις βάθους 3,30 μέτρων, σ’ έναν κάνναβο περίπου 1,50 μ. (απόσταση 1,50Χ1,50 μ.), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η θεμελίωση της δεξαμενής.
Παράλληλα, προβλέπεται η αποκατάσταση του φορέα οπλισμένου σκυροδέματος, με επισκευή των ρηγματώσεων και των τοπικών οξειδώσεων των οπλισμών κι εσωτερική επένδυση της δεξαμενής με σύστημα οπλισμένης μεμβράνης, η οποία δεν επικολλάται στο οπλισμένο σκυρόδεμα, αλλά είναι κρεμασμένη από την οροφή. «Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα μόνωσης εφαρμόστηκε ήδη πιλοτικά από την ΕΥΑΘ στη δεξαμενή της Ευαγγελίστριας με μεγάλη επιτυχία, μηδενίζοντας τις απώλειες νερού», σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Το προαναφερόμενο έργο, μαζί με σειρά άλλων για την ύδρευση και την αποχέτευση της Θεσσαλονίκης, εξυπηρετεί τη δέσμευση της ΕΥΑΘ να ακολουθεί βιώσιμες πρακτικές, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για το περιβάλλον, την κοινωνία και ευρύτερα την οικονομική δραστηριότητα. «Η λειτουργία σύγχρονων ανθεκτικών υποδομών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων παραμένουν αμετακίνητοι στόχοι της εταιρείας», τονίζεται στην ανακοίνωση.