Βρετανία: Στο 10,1% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 09:20
UPD:09:23
REUTERS/PETER NICHOLLS

Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, φτάνοντας σε υψηλό το 40 ετών και εντείνοντας την πίεση στους καταναλωτές, την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας. Είναι η πρώτη φορά που ο πληθωρισμός καταγράφει διψήφια ετήσια αύξηση σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Η άνοδος υπογραμμίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει εξαπλωθεί από τις υψηλές τιμές της ενέργειας σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες σε ολόκληρη την οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 10,1% σε ετήσια βάση, από 9,4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Τετάρτη. Η μέτρηση κινήθηκε πάνω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων του Reuters για πληθωρισμό 9,8%. 

Πρόκειται για μηνιαία άνοδο 0,9%, από 0,8% τον Ιούνιο και πάνω από την πρόβλεψη για 0,6%. Ωστόσο, παραμένει μακριά από το άλμα 2,5% που καταγράφηκε σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση προήλθε κυρίως από το υψηλότερο κόστος των τροφίμων τον περασμένο μήνα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 13,3% τον Οκτώβριο. Καθώς συνεχίζεται ο αγώνας για τη διαδοχή στην ηγεσία των Συντηρητικών, τα στοιχεία θα επιστήσουν περαιτέρω την προσοχή στη μείωση του βιοτικού επιπέδου που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα