Η Μύκονος και η αγορά εργασίας

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 17:10
UPD:17:12
REUTERS/LOUIZA VRADI

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

 

Η Μύκονος και όχι άδικα, θεωρείται η κορυφή του ελληνικού τουρισμού. Είναι το νησί που σφύζει από ζωή, που η διασκέδαση «χτυπάει κόκκινα», που προσελκύει ακόμα και κορυφαίους εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Δυστυχώς, έρχεται ένα περιστατικό που αμαυρώνει την συνολική εικόνα της.

Ήταν ξημερώματα 12ης Ιουλίου όταν ένας νεαρός που δούλευε σε μπαράκι του νησιού, έπεσε με τη μηχανή του θύμα τροχαίου ατυχήματος. Τραυματίστηκε σοβαρά στον αστράγαλο και χρειάστηκε εσπευσμένα να μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη για χειρουργείο ώστε να αποφύγει τα χειρότερα. Λίγες ημέρες μετά, η μητέρα του, επίσης εργαζόμενη σε άλλη επιχείρηση στο νησί, θέλησε να υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, ώστε να θεωρηθεί το συμβάν ως εργατικό ατύχημα. Εκεί διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, ότι ο εργοδότης του άτυχου νεαρού, τον είχε απολύσει, μία ημέρα πριν από το ατύχημα!

 Προφανώς, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ο «κανόνας» στο διάσημο νησί. Όμως, αποτελεί «κηλίδα» στην αψεγάδιαστη εικόνα του. Πόσο μάλλον όταν του θέματος έχει επιληφθεί η Επιθεώρηση Εργασίας. Μάλιστα, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού και Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), από όπου έγινε η σχετική καταγγελία, υπήρξε και σχετική ενημέρωση. Το πρόβλημα είναι ότι μάλλον η μητέρα του άτυχου νέου, δεν έχει υποβάλλει ακόμα, επίσημα σχετική αναφορά στο ΣΕΠΕ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της εργατικής διαφοράς. Το τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας του νοτιοανατολικού Αιγαίου έχει επιληφθεί του θέματος, αλλά η υπόθεση μοιάζει να έχει κολλήσει.

Σε μια μικρή κοινωνία, όπως αυτή της Μυκόνου, μια τέτοια καταγγελία ίσως να είχε πολύ δυσάρεστες επιδράσεις για την επιχείρηση στην οποία δούλευε ο νεαρός. Πόσο μάλλον, αν επιβεβαιωνόταν η πληροφορία, πως ο άτυχος νέος, μπορεί και να δούλευε πέραν του δηλωμένου ωραρίου του, που ήταν τετράωρη μισθωτή απασχόληση!

Αγορά εργασίας στα καλύτερά της…

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα