Market Beat: Με ήπια ανοδικό κλίμα διεθνώς ξεκινά η εβδομάδα εκπνοής στα παράγωγα

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 09:36
UPD:09:36

Σαν πληροφορία με αξία διαρκείας αυτό το καλοκαίρι αναφέρουμε την άποψη αρκετών αναλυτών για τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια το πρώτο ημίωρο και την τελευταία ώρα. Αυτές των πρώτων λεπτών αντιπροσωπεύουν κινήσεις συναισθηματικής προέλευσης ήτοι υποκινούμενες από το φόβο ή την απληστία των ιδιωτών του retail πιο αγοραία. Ενώ την τελευταία ώρα περιμένει το “έξυπνο χρήμα” για κινήσεις με μεγάλους όγκους αφότου οι δυνατότητες για παρεμβάσεις των μικροεπενδυτών έχουν ήδη εξαντληθεί. 

  • Ακριβώς τη στιγμή που οι επενδυτές απολάμβαναν το ράλι τεσσάρων εβδομάδων των μετοχών παγκόσμια που ώθησε τις αγορές στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερους από τρεις μήνες, τα εντυπωσιακά αρνητικά δεδομένα κινεζικής δραστηριότητας της Δευτέρας που καλύπτουν τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις έπληξαν σκληρά το κλίμα. "Εν ολίγοις, οι κίνδυνοι μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι ξαφνικά πολύ πιο ξεκάθαροι. Α και, ήταν "πάντα" ξεκάθαροι σε ορισμένους". Ανέφερε η Rabobank σε σημείωμα.

  • Συνολικά, η εικόνα ήταν μικτή στα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους δείκτες αναφοράς του Τόκιο και της Ταϊβάν να έχουν αλλάξει οραικά, ενώ οι μετοχές της Νότιας Κορέας κέρδισαν 0,5%.

  • Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, ενισχύοντας μια συνεχιζόμενη συζήτηση για το εάν η χώρα βρίσκεται ή θα βρεθεί σύντομα σε ύφεση. 

  • Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ήταν επίσης το κυρίαρχο θέμα στην Ευρώπη. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης μειώθηκαν τη Δευτέρα με τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανή ύφεση και εν μέσω επίμονων φόβων για περικοπές στην παραγωγή στη Γερμανία λόγω πιθανού δελτίου φυσικού αερίου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα, ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι σημαντικών ομολόγων, παρέμεινε σταθερός στο 106,53, ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο της προηγούμενης συνεδρίασης στις 106,55, το ισχυρότερο από τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας.

Η αργία στην Αθήνα έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές της αγοράς της να παρακολουθήσουν “εκ του ασφαλούς” το ξεκίνημα της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου, που είναι γεμάτος ειδήσεις πολιτικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Αμφότερα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των αναλυτών από την ώρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Τα ξένα χρηματιστήρια χθες

Η Δευτέρα ξεκίνησε με την ασιατική διαπραγμάτευση κατά την οποία πτώση εμφάνισαν μόνο οι δείκτες των κινεζικών μετοχών, για λόγους που αναφέρονται στη συνέχεια. Στα μέσα οικονομικής ενημέρωσης ο δημόσιος διάλογος αφορούσε στην πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη. Ο κίνδυνος ύφεσης της ευρωζώνης είναι ο υψηλότερος από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς οι ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας απειλούν να οδηγήσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η πιθανότητα συρρίκνωσης της παραγωγής για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχει αυξηθεί στο 60% από 45% σε προηγούμενη έρευνα και από το 20% που ίσχυε πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά της ευρωζώνης και τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό επιδεινώνονται από τις έντονες ξηρασίες, που οδήγησαν σε πτώση της στάθμης των υδάτων στα ποτάμια της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντά τους Σκανδιναβικούς ηγέτες στο Όσλο, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν με ορμή για να ανέβουν υψηλότερα. Παρά τις απώλειες που εμφάνιζαν τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street και μετά την μεικτή εικόνα στην Ασία. Τελικά παρά την ταλάντωση στο φρόνημα των επενδυτών που έφερε περάσματα των δεικτών σε αρνητικό πεδίο, εμφάνισαν όλοι οι δείκτες στην ευρωζώνη κέρδη.  όταν η άνοδος στη Wall Street σταθεροποιήθηκε αφού πρώτα ο S&P500 βρέθηκε στο -0,50%.   

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρθηκε να επεκτείνει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, προσεγγίζοντας τον γείτονά του καθώς το Κρεμλίνο σαρώνει τον κόσμο για όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έστειλε τη Δευτέρα ένα συγχαρητήριο μήνυμα στη Βόρεια Κορέα για τις εκδηλώσεις της για την Ημέρα της Απελευθέρωσης. Οι δύο χώρες «θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τις ολοκληρωμένες και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με κοινές προσπάθειες», ανέφερε το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Ρωσία παίρνει μια ολοένα και πιο σκληρή γραμμή επιλογή των φίλων από τους εχθρούς της έξι μήνες σχεδόν αφότου εκδιώχθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας χρηματοδότησης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας αποδυναμώθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο καθώς τα νέα κρούσματα Covid σε ολόκληρη τη χώρα επιβάρυναν τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες, θολώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αγνοώντας την πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση 4,3%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης με βραδύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό 2,7%. Η δέσμευση του έθνους στο Zero Covid έχει καταστήσει δύσκολη τη διατήρηση οποιασδήποτε οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί με κόπο. Η κεντρική τράπεζα έκανε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να μειώσει τα επιτόκια την ίδια μέρα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει μια οικονομία που παρεμποδίζεται επίσης από τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων.

Η προϊστορία στην Αθηναϊκή αγορά

  • Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +3,48%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +3,26%, έτσι στο 2022 υποχωρεί -1,63%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +3,70% και στον μήνα +3,46% με ετήσια απόδοση -1,29%. Προσέθεσε στον  FTSEΜ +1,66%, στο μήνα +2,09%, ενώ ετησίως αποδίδει -6,71%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με άνοδο +6,64%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στη μέση του όγδοου μήνα απόδοση +9,86%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -0,42%.

Αν συγκρίνουμε την πορεία της αγοράς της Πέμπτη και αυτή της Παρασκευής θα διαπιστώσουμε πως αμφότερες έχουν την μορφή του W. Μόνο που την Πέμπτη το W σχηματίστηκε εξ ολοκλήρου σε θετικό πεδίο, ενώ την Παρασκευή αποτυπώθηκε με πορεία μόνιμα στο αρνητικό. Αυτή η διήμερη διαπραγμάτευση έγινε τη βδομάδα που ο ΓΔ έκλεισε το μάτι σε όσους κατά βάθος έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην τεχνική ανάλυση. Καθώς έστω και για λίγο βρέθηκε ψηλότερα και από τους δυο ΚΜΟ200 ημερών που θεωρείται παγκοσμίως αλάνθαστο εργαλείο για την αναγνώριση της μεσοπρόθεσμης τάσης κάθε διαπραγματεύσιμης αξίας. Αυτή θεωρείται πτωτική όσο οι τιμές του περιουσιακού στοιχείου που τους ενδιαφέρει βρίσκονται κάτω από τον εκθετικό (866 μονάδες) και τον απλό ΚΜΟ200 (884 στην περίπτωση του ΓΔ). Ενώ θεωρείται ανοδική στην αντίθετη περίπτωση. 

Τα ίδια ισχύουν και για τον δείκτη των ξένων θεσμικών, όπως επί χρόνια χαρακτηρίζουμε τον 25άρη. Οι βασικοί δείκτες από τις 10 Ιουνίου (όταν πέρασαν κάτω από αυτούς) ως και την Παρασκευή, επί περισσότερες από 40 συνεδριάσεις δηλαδή, όταν συναντώνται με τη ζώνη τιμών αυτών των στατιστικών μεγεθών την αναγνωρίζουν ως οροφή. Είναι αίνιγμα χωρίς λύση μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ασταθές, να γνωρίζει ο κάθε σοβαρός επαγγελματίας, αν πάλι η οροφή θα αποδειχθεί σκληρή ή η ορμή που έφερε την αγορά ως τις 886 μονάδες, δεν θα επιτρέψει σύντομα κλείσιμο πάνω από τις 884 μονάδες. Χρειάζεται δηλαδή ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Αθήνα γυρίζει σελίδα χρηματιστηριακά τη στιγμή που η Wall Street υπογραμμίζει τη δύναμη του τρέχοντος ανοδικού της momentum.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Μετά από μια ακόμα ανοδική εβδομάδα στη Wall Street, την τέταρτη διαδοχική για S&P 500 και Nasdaq, οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν δειλά τη νέα εβδομάδα. Τελικά όμως η εβδομάδα ξεκίνησε θετικά, παρά το μούδιασμα στην αρχή της συνεδρίασης.

Οι μετοχές στα βασικά καταναλωτικά είδη και στις υπηρεσίες επικοινωνίας κινήθηκαν υψηλότερα, ενώ η Tesla τράβηξε την τεχνολογία σε θετικό έδαφος.  Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αλλά η αγορά στη συνέχεια απορρόφησε τους κραδασμούς και μοιάζει να θέλει να δείξει πως βάζει πλώρη για τη 5η διαδοχική ανοδική εβδομάδα, μολονότι οι ανησυχίες παραμένουν.

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια εβδομάδα κερδών από μεγάλους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Home Depot, Walmart και Target, και ζυγίζουν τις ενδείξεις για το πώς οι επιχειρήσεις τους επηρεάστηκαν από τον πληθωρισμό και άλλες μακροοικονομικές προκλήσεις το πιο πρόσφατο τρίμηνο.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,40% μετά την τέταρτη θετική διαδοχική εβδομάδα. Ο Nasdaq Composite έκλεισε την εβδομάδα 3,08% υψηλότερα, επίσης για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ χθες ενισχύθηκε +062%. Ο Dow ανέβηκε +0,45%

ΕΥΡΩΠΗ

Ήπια ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά η νευρικότητα ήταν έκδηλη με πάνω και κάτω στη πορεία των βασικών δεικτών στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ, η οποία προκλήθηκε από αντίστοιχες διακυμάνσεις και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Τελικά στη Γερμανία, ο DAX έκλεισε υψηλότερα, κατά +0,15% στις 13.816,61 μονάδες. Ο FTSE 100 στη Βρετανία βρέθηκε στις 7.509,15 ή +0,11% υψηλότερα. Ο CAC 40 κέρδισε +0,25% στη Γαλλία, και έκλεισε στις 6.579,95 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός EuropeStoxx 600 ανέβηκε +0,34% σταματώντας στις 442,36 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,49% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 +0,32%. 

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις, οι επενδύσεις και η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Ιούλιο ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Οι αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων και το υπεράκτιο γιουάν υποχώρησαν, ενώ τα χρηματιστήρια της έπεσαν. Κατά τα άλλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μεταβλήθηκαν ελάχιστα και η καμπύλη των παρέμεινε βαθιά ανεστραμμένη, υποδεικνύοντας τις ανησυχίες ότι η νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve θα πυροδοτήσει ύφεση στις ΗΠΑ.

ΧΑ

Με ανεξαρτησία από τα διεθνή, από ενθυλάκωση κερδών λόγω αργίας, ήρθε το -0,45%

Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +3,48%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +3,26%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -1,63%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +3,70% και στον μήνα +3,46% με ετήσια απόδοση -1,29%. Προσέθεσε στον  FTSEΜ +1,66% και στο μήνα +2,09% ενώ στο έτος χάνει -6,71%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με άνοδο +6,64%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον όγδοο μήνα απόδοση +9,86%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -0,42%.

Οι επενδυτές με ένα ελαφρώς καλύτερο τζίρο αλλά μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 878,76 από 882,77 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,45% ή 4,01 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,277 από 41,741 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 11,283 εκατ. ευρώ από 3,986 εκατ. ευρώ την Πέμπτη, και την ΔΕΗ αφορούσαν 4,776 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 4,765 εκατ. ευρώ, την ΛΑΜΔΑ 1,055 εκατ. ευρώ, την ΜΥΤΙΛ 544.950 ευρώ, και την ΟΤΟΕΛ 70.875 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 45 από 51 την Πέμπτη 11/8 και 49 από 40 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 20 από 28. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,609 από 63,903 δις ευρώ.

Οι απώλειες σε (16)  blue chip με 3 να υποχωρούν πάνω από -2,00% και τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν ΟΤΕ -2,53%, ΟΠΑΠ -2,07%,  ΣΑΡ -2,04% με ένα την ΕΥΡΩΒ στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν πως το κλείσιμο με κέρδη αφορούσε 8. Τα κέρδη που ξεχώρισαν ήταν των ΜΥΤΙΛ +2,13%, ΟΛΠ +1,91%, ΕΤΕ +1,73%, και ΑΡΑΙΓ +1,33% και τονίζουν την επικράτηση μιας διάθεσης για τοποθετήσεις επιλεκτικά και κυρίως σε μετοχές εκτός από τις 4 Τράπεζες. Παράλληλα το ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ασύμμετρο και αφορούσε σε 9 ανοδικές μετοχές στον FTSEM και 6 πτωτικές ενώ 5 έκλεισαν αμετάβλητες. 

Το κατώτερο μέρας στις 873,63 μονάδες ήταν 2,8 μονάδες χαμηλότερα από αυτό  της προηγούμενης συνόδου, ήρθε στις 14:13, αντιστοιχούσε σε μεταβολή -1,04%. Σημειώθηκε με τους θεσμικούς του δολαρίου εκτός διαπραγμάτευσης. Στο ανώτερο μέρας, τις 881,83 μονάδες, η μεταβολή ήταν -0,11% με τους θεσμικούς του δολαρίου πάλι εντός των συναλλαγών, αφού εμφανίστηκε στις 10:43. Άλλωστε οι αγορές των ΗΠΑ είχαν ενθουσιώδες ανοδικό άνοιγμα και πολύ σύντομα μονιμοποιήθηκε η άνοδος κατά περίπου 0,9% του Nasdaq και κατά +0,5 στους Dow S&P500 στη συνέχεια. Ήταν μια μέρα ανοδικής δυναμικής  που δεν την διαμόρφωναν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο λειτουργούσε η Αθήνα καθώς σταθεροποίησαν στο δεύτερο  μέρος την μικρή τους άνοδο. Αποτυπώνοντας θετικά πρόσημα στις 17:30 της τάξης του +0,40% στις μεταβολές των χρηματιστηρίων του ευρώ. 

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,219% την προηγούμενη πέρασε στο 3,212% έχοντας φθάσει στο 3,299% ενδοσυνεδριακά. 

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 11/8 έκλεισε στις 571,39 με μεταβολή +1,21%. Σήμερα κινούμενος μεταξύ 561,44 μονάδων (-1,74%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 570,51 (-0,15%), και ανώτερο τις 572,52 (+0,20%), έκλεισε στις 572,51 με μεταβολή +0,20%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ορίστηκε στα 14,892 από 15,075 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,72% απασχόλησε 2,924 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,73% 2,859 εκατ., η ΠΕΙΡ -0,46% απασχόλησε 3,141 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ 0,00% απασχόλησε 1,202 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε -0,40% χαμηλότερα στις 2121,10 από 2129,72 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 8,62 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο Πέμπτης 11/8, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,37%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η εβδομάδα εκπνοής ξεκινά με τον FTSE25 σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα

Η αγορά διατηρεί την εμπιστοσύνη της στις μετοχές νικητές του 2022 που δεν ακολουθούν την πορεία των βασικών δεικτών αλλά η αναδιάρθρωση των θεσμικών χαρτοφυλακίων που έδωσε κέρδη και σε πιεσμένες στο επτάμηνο μετοχές προσδίδει ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Η τελευταία εβδομάδα βελτίωσε, με ανώτερο εβδομάδας τις 2134,86 μονάδες, το μέγιστο των τελευταίων 30 ημερών που ήταν στις 2125,77 την προηγούμενή της, αλλά το ανώτερο σε βάθος τελευταίων τριών μηνών παρέμεινε στις 2194,92. Δικαιολογώντας το επίπεδο των 2195 μονάδων που αναφέρουν ως στόχο για τον FTSE20 οι εγχώριοι αναλυτές. 

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2125,52 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 4,20 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 8,62 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:41 και ήταν οι 2127,56 μονάδες (-0,10%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:13 και ήταν οι 2104,82 μονάδες (-1,17%). Το κλείσιμο στις 2121,10 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,40% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,199 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 12/8/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 750 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2122,00 μονάδες, κατώτερο τις 2089,25 και τιμή κλεισίματος τις 2115,25 από 2123,75 μονάδες και η σειρά απόκτησε 3785 από 3907 ανοικτά ΣΜΕ.  Αλλά διακινήθηκαν επίσης 242 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου, με ανώτερο στις 2121,00 και κατώτερο τις 2087,00 με κλείσιμο στις 2101,25 από 2118,25 μονάδες και η σειρά απόκτησε 641 από 571 ανοικτά ΣΜΕ. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 2. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ανεβασμένο. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Αυγούστου άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε όγκο 245 συμβολαίων από 40 την προηγούμενη για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 35 συμβόλαια  για τιμές εξάσκησης στις 2050 και τις 2100 μονάδες. Της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν μηδενικός.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 582,75 από 581,50 μονάδες και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ. 

Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου που περιλαμβάνει την εκπνοή των σειρών Αυγούστου στα παράγωγα σύμφωνα με την παράδοση διατηρεί τη δυναμική της εποχής και άρα δεν αποκλείεται το θετικό για την αγορά σενάριο εν μέσω θερινής ραστώνης. 

Η μηνιαία ανασκόπηση της εικόνας των συναλλαγών στην Αθήνα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες με τρεις ανοδικές, εκπέμπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Έλαβε χώρα και συνεχίζεται τον Αύγουστο μια αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των ξένων θεσμικών με επίκεντρο τις Τράπεζες του 25άρη και νικήτριες από αυτήν έχουν αναδειχθεί οι ΕΤΕ με μηνιαία άνοδο +9,91% και ετήσια +14,26% και ΕΥΡΩΒ με +7,41% και 7,70% στο έτος. 

• Στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που η δυσμένεια των επενδυτών διατηρείται βρίσκονται οι ΚΟΥΕΣ που εμφανίζει τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση -3,87% ενώ στο έτος αποδίδει -32,41% και η ΣΑΡ με πτώση τον Αύγουστο -2,46% και -24,38% στο 2022. Τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση τον Αύγουστο είχε η ΤΕΝΕΡΓ με απώλειες στην εβδομάδα -0,12% και στο μήνα -3,37%, αλλά στο έτος κερδίζει 24,52%. 

• Στον Αυγουστιάτικο μετασχηματισμό των θέσεων των ξένων θεσμικών ευνοήθηκαν περισσότερο με μηνιαία κέρδη υπερδιπλάσια του Γενικού Δείκτη οι ΠΕΙΡ +21,08% και (-16,86% στο 2022),  ΕΛΛΑΚΤΩΡ +17,06% που έχει την ανώτερη επίδοση έτους (+43,65%), ΕΤΕ +9,91% και (+14,26%),  ΒΙΟ +9,38% και (-17,43%), ΑΛΦΑ +9,04% και (-12,42%), ΤΙΤC +8,75% και (-8,97%), ΛΑΜΔΑ +8,45% και (-8,91%), και ΕΥΡΩΒ +7,41% στο μέσο του Αυγούστου και +7,70% στο έτος. 

• Τα τρία blue chip που εμφάνισαν μεταβολές μήνα κοντά σε αυτές των ΓΔ και FTSE25 ήταν ΑΡΑΙΓ +3,28% και ΜΟΗ  +3,43% εμφανίζουν ετήσιες αποδόσεις +11,34% και +27,13% ενώ η ΔΕΗ με +3,64% τον Αύγουστο στο έτος βουλιάζει -36,44%.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5502 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,945 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 87.525 από 88.241. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1044 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,29 ευρώ και έγιναν 16.295 από 16.262 οι ανοικτές θέσεις. 

Της ΕΥΡΩΒ με 647 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,957 ευρώ και έγιναν 24.193 από 24.021 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3611 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,07 ευρώ και έγιναν 40.985 από 40.056 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 619 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ,  τα 605 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, και τα 256 συμβόλαια για την ΣΕΝΕΡ για τη σειρά Σεπτεμβρίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 3.700 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 2500 για ΜΠΕΛΑ, τα 1921 για ΕΤΕ, και τα 590 για ΜΟΗ. 

Σήμερα 

Οι ασιατικές αγορές πάλεψαν για να βρουν κατεύθυνση σήμερα Τρίτη 16/8, επιβαρυνόμενες από τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά τα αδύναμα στοιχεία για την Κίνα που έριξαν τις τιμές του πετρελαίου και τα νομίσματα που συνδέονται με τα εμπορεύματα. Συνολικά, η εικόνα ήταν μικτή στα ασιατικά χρηματιστήρια. Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, μια ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα και η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκαν απότομα τον Ιούλιο. Ο δείκτης CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,1% μετά την πτώση τη Δευτέρα.

Στις 8:15 δική μας ώρα: 

Ο ιαπωνικός Nikkei είχε μεταβολή 0,00%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,54%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά ++0,23% 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι με απώλειες -0,59% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνιζε ανοδική μεταβολή +0,13%
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα