Διακοπή των συνδικαλιστικών εκλογών στα καταστήματά της ζητά η Starbucks

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022 22:50
UPD:23:23
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Η Starbucks κατηγόρησε τη Δευτέρα το ομοσπονδιακό εργατικό συμβούλιο που επιβλέπει τις εκλογές των συνδικάτων στα καταστήματά της στις ΗΠΑ για «ανάρμοστη συμπεριφορά» και ζήτησε την αναστολή των εκλογών σε εθνικό επίπεδο εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας.

Η αλυσίδα καφέ ανέφερε σε επιστολή της προς την Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) Lauren McFerran και τη γενική σύμβουλο Jennifer Abruzzo ότι οι πράκτορες της NLRB βοήθησαν την Workers United να κερδίσει τις εκλογές χειραγωγώντας τη διαδικασία ψηφοφορίας και συνεργάστηκαν για να συγκαλυφθεί το γεγονός.

Η εκπρόσωπος Τύπου της NLRB, Kayla Blado, δήλωσε ότι υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες για την πρόκληση εκλογών.

«Το περιφερειακό προσωπικό -και, τελικά, το διοικητικό συμβούλιο- θα εξετάσει προσεκτικά και αντικειμενικά οποιεσδήποτε προκλήσεις προκύψουν μέσω αυτών των καθιερωμένων καναλιών», είπε. 

Τα Starbucks κατηγόρησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι συντονίζονταν κρυφά με το συνδικάτο για να κανονίσουν   ψηφοφορία δια της φυσικής παρουσίας στα γραφεία της NLRB  και όχι μέσω επιστολικής ψήφου, επιτρέποντας στο σωματείο να επηρεάσει τους υπαλλήλους που δεν είχαν ακόμη ψηφίσει.

Η  εταιρεία που ισχυρίζεται ότι έχει πληροφοριοδότη, επί μακρόν υπάλληλο της NLRB, έκαταγγέλει ότι οι παρατυπίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εκλογών των συνδικάτων στο Κάνσας Σίτι ενώ πιστεύει ότι ανάλογα περιστατικά έχουν συμβείκαι σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας της εταιρείας στο Σιάτλ και στο Μπάφαλο, όπου ξεκίνησε η συνδικαλιστική κίνηση.

Όπως ανέφερε στην επιστολή της,  οι ισχυρισμοί τεκμηριώθηκαν επίσης από πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ αξιωματούχων της NLRB και εκπροσώπων των συνδικάτων.

Η Workers United από την πλευρά της λέει ότι η επιστολή είναι η «τελευταία προσπάθεια των Starbucks να χειραγωγήσουν τη νομική διαδικασία  και να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να οργανωθούν».

Πριν από ένα χρόνο, σε κανένα από τα σχεδόν 9.000 καταστήματα των Starbucks στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπήρχε συνδικαλιστική οργάνωση. Τώρα, οι εργαζόμενοι σε 216 καφετέριες ψήφισαν υπέρ της ένταξης στο σωματείο, ενώ οι εργαζόμενοι στα 46 ψήφισαν κατά του συνδικαλισμού.

Οι ισχυρισμοί της Starbucks έρχονται εν μέσω μιας αυξανόμενης προσπάθειας για συνδικαλισμό μεταξύ των λιανοπωλητών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Chipotle Mexican Grill, Lululemon Athletica Inc και Trader Joe’s

Ειδικοί σε εργασιακά ζητήματα είπαν ότι στόχος της καταγγελίας των Starbucks  είναι η καθυστέρηση των εκλογών, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τα συνδικάτα να κερδίσουν καθώς αποσυντονίζεται η διοργάνωση λόγω της μεγάλης εναλλαγής εργαζομένων.

 "Δεν έχει σημασία αν αυτές οι κατηγορίες είναι αληθινές ή όχι. Η νίκη είναι η καθυστέρηση", δήλωσε ο Νέλσον Λίχτενσταϊν, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα και διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της Εργασίας, της Εργασίας και της Δημοκρατίας.

Η επιστολή «τρομάζει ακόμη περισσότερους εργαζόμενους από το να εμπλακούν στη διαδικασία», δήλωσε ο John Logan, καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο που μελετά τις αντισυνδικαλιστικές ενέργειες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα