Νέα στρατηγική ρυθμίσεων προτείνει το ΔΝΤ

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 14:26

Νέα μέτρα ετοιμάζεται να προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 τον επόμενο μήνα για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ανέφερε επίσης ότι ανησυχεί περισσότερο για την παγκόσμια οικονομική ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία παρά για τις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων, οι οποίες πιστεύει ότι θα καταλαγιάσουν μόλις τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια διάσωσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να θεωρείται ένας απλός «πυροσβέστης» που έρχεται να σώσει τις πληγείσες χώρες σε μια έκτακτη ανάγκη. Το ΔΝΤ σκοπεύει να διαδραματίσει ρόλο «χτίστη» στην οικοδόμηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «ο ρόλος του ΔΝΤ ως συντονιστής των παγκόσμιων ρυθμίσεων πρέπει να διακυρηχθεί εκ νέου. Σε αυτό το πλαίσιο θα προτείνω στη σύνοδο της G20 ένα σχέδιο νέας διακυβέρνησης ή μια «παγκόσμια στρατηγική ρυθμίσεων» που θα στηρίζεται σε πέντε βασικές αρχές».

Στις αρχές αυτές περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, μια νέα μορφή δανείου για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ορισμένες οικονομίες, καθώς και η αύξηση των πόρων τoυ ΔΝΤ, καθώς πιστεύει ότι τα υφιστάμενα κεφάλαια δεν επαρκούν για την κάλυψη των μεσοπρόθεσμων αναγκών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα