ΗΠΑ: Μεγάλη μείωση των καταναλωτικών δαπανών

Συρρικνώθηκε η οικονομία στο τρίτο τρίμηνο
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 15:52

Κατακόρυφη μείωση των καταναλωτικών δαπανών ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Σχεδόν από κάθε άποψη, η αμερικανική οικονομία «βουλιάζει» πλέον σε ύφεση.

Η τελευταία φορά που οι Αμερικανοί μείωσαν τις δαπάνες τους χρονολογείται το 1991. Έκτοτε, ούτε η ύφεση του 2001 ούτε η χαμηλή ανάπτυξη των εισοδημάτων την τελευταία επταετία ήταν αρκετά για να κρατήσουν τα νοικοκυριά μακριά από τα μαγαζιά. Για να συνεχίσουν, όμως, τα ψώνια κατέφυγαν στο δανεισμό —υπό μορφή στεγαστικών δανείων, αναχρηματοδοτήσεων ενυπόθηκων δανείων και δάνεια πιστωτικών καρτών.

REUTERS

Η φούσκα στην αγορά κατοικίας και η συνεπαγόμενη πιστωτική συρρίκνωση, όμως, ανάγκασαν τους καταναλωτές να πατήσουν φρένο. Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 3,1% το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μετά το 1980, τότε που η οικονομία διένυε περίοδο βαθιάς ύφεσης.

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης για το 2009, με μικρότερους όμως ρυθμούς, καθώς και συνέχιση της επιβράδυνσης στους επόμενους μήνες. Οι εργοδότες προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας, ενώ τις αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων αναμένεται να ξεπεράσει ο πληθωρισμός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα