Kαθυστέρηση στην ενεργοποίηση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για την αντιμετώπιση της κρίσης με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο από την Ουκρανία, διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, έκθεση που υπεβλήθη στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, από Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου, που συγκρότησε ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής, προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές αδυναμίες των εμπλεκομένων υπηρεσιών και ευθύνες για αμέλεια ή καθυστερημένη εκδήλωση ενεργειών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, ο ΕΦΕΤ ενεργοποιήθηκε στις 6 Μαΐου αντί στις 25 Απριλίου και «η βαρύτητα αυτής της διαπίστωσης θα γινόταν απολύτως αντιληπτή, αν το συγκεκριμένο τρόφιμο ήταν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, γεγονός που ευτυχώς διαψεύστηκε οριστικά στις 27-5-08 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων».
Επισημαίνεται ακόμη πως από τον έλεγχο προέκυψε ότι αγνοήθηκε έγγραφο που διαβιβάστηκε μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα, στις 25-4-2008, και ανέφερε την Ελλάδα ως προορισμό φορτίου ηλιελαίου από την Ουκρανία, πιθανώς επιμολυσμένου, με χρόνο άφιξης στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2008.
Επιπλέον, σύμφωνα, πάντα με την έκθεση, παρατηρήθηκε «μεγάλη σύγχυση σχετικά με την αρμοδιότητα ελέγχου διάφορων τροφίμων» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμφων και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ήταν ικανοποιητική, όσον αφορά πληροφορίες για τα αποσυρόμενα, ανακαλούμενα και δεσμευόμενα προϊόντα. «Στο κρίσιμο θέμα της επικινδυνότητας ή μη του επιμολυντή όμως η πληροφόρηση είχε προβλήματα σαφήνειας και χρονικής υστέρησης», προστίθεται.
Τέλος αναφέρεται πως «καθόλη τη διάρκεια της κρίσης οι πληροφορίες για την επικινδυνότητα του επιμολυντή προέρχονταν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έγινε καμιά ενέργεια για τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας από υπηρεσίες ή όργανα του εσωτερικού της χώρας, ενώ παράλληλα αγνοήθηκαν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, οι οποίες θα μπορούσαν να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ