Ανάσες ανακούφισης

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 00:01

Η σειρά επιτοκιακών μειώσεων από ΗΠΑ έως Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν και η διοχέτευση 120 δισ. δολαρίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ σε Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Βραζιλία και Μεξικό σε μία προσπάθεια να ανακινήσει το δανεισμό στις αναδυόμενες αγορές προσέφεραν ανάσα ανακούφισης στους επενδυτές στις διεθνείς αγορές οι οποίοι ευελπιστούν ότι οι κινήσεις αυτές θα καταφέρουν τελικά να συγκρατήσουν περαιτέρω επιβράδυνση.

Ενθαρρυντικό σημάδι για τη Wall Street υπήρξε και το γεγονός ότι τα στοιχεία για το αμερικανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τρίτου τρίμηνου, αν και έδειξαν συρρίκνωση, ήταν ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου, ενώ την ίδια στιγμή τα κέρδη αρκετών επιχειρήσεων ξεπέρασαν τις προβλέψεις αναλυτών.

Τα κέρδη σημειώνονται μία ημέρα μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Φέντεραλ Ριζέρβ κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1%, εν μέσω ενδείξεων ότι οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών αρχίζουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι ότι όλες αυτές οι προσπάθειες για τόνωση των οικονομιών ίσως να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν σταθερά αποτελέσματα.

Στην Ευρώπη, η ώθηση του τραπεζικού τομέα βοήθησε τις μετοχικές τιμές να κινηθούν ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,7%, όμως από τις αρχές του έτους έως σήμερα εξακολουθεί να χάνει 40% της αξίας του.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα