EDF: Μηνύει το γαλλικό δημόσιο και ζητάει αποζημίωση γιατί αναγκάστηκε να πουλάει ενέργεια με έκπτωση

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 15:07
UPD:15:10
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Η Electricite de France (EDF) μηνύει τη γαλλική κυβέρνηση ζητώντας αποζημίωση 8,3 δισ.ευρώ καθώς αναγκάστηκε να πουλήσει ενέργεια στους καταναλωτές με ζημία. Η εταιρεία, η οποία εθνικοποιείται από το γαλλικό κράτος, αξιώνει αποζημίωση για την επέκταση του ανώτατου ορίου τιμών της χώρας τον Ιανουάριο.

Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κρίση κόστους ζωής και να στηρίξει τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ανάγκασε την EDF να  ενέργεια με έκπτωση, σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς. Η εταιρεία καλείται να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστές με μεγάλη έκπτωση ως αντίβαρο για τη μονοπωλιακή της θέση. Οι Γάλλοι αξιωματούχοι αύξησαν το ανώτατο όριο της έκπτωσης κατά ένα πέμπτο τον Ιανουάριο, πλήττοντας τα οικονομικά της. Σύμφωνα με την EDF, η απόφαση σήμαινε ότι έπρεπε να πουλήσει ενέργεια με ζημία.

Στην αγωγή που κατατέθηκε στο γαλλικό διοικητικό ανώτατο δικαστήριο ανέφερε ότι οι ζημίες ανήλθαν συνολικά σε 8,3 δισ. ευρώ «μέχρι σήμερα», υπονοώντας ότι το μέτρο θα μπορούσε να κοστίσει στην εταιρεία περισσότερα από 15 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους.

Η εταιρεία είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι οι διοικητικές αλλαγές θα μπορούσαν να κοστίσουν μεταξύ 7,7 και 8,4 δισ. ευρώ. Τον περασμένο μήνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ζημιά που είχε ποτέ στο εξάμηνο. 

Η EDF ανήκει κατά 84% στη γαλλική κυβέρνηση και τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι αποκάλυψαν σχέδια να αγοράσουν το υπόλοιπο 16% για 12 ευρώ ανά μετοχή, με εκτιμώμενο συνολικό ποσό 9,7 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η εθνικοποίηση της εταιρείας θα βοηθήσει στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στη χώρα. 

Να σημειωθεί επίσης ότι τον περασμένο μήνα, η ένωση μετόχων εργαζομένων της EDF δήλωσε ότι σχεδίαζε να μηνύσει επίσης το γαλλικό κράτος για τα σχέδια εθνικοποίησής του, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αντίκειται στα συμφέροντα της εταιρείας και των μειοψηφικών μετόχων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα