Παγκόσμια Τράπεζα: Αναποτελεσματικό το δικαστικό σύστημα της Βουλγαρίας

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 11:22

Ο διπλασιασμός των δαπανών για τη χρηματοδότηση του δικαστικού συστήματος τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχει οδηγήσει στην αύξηση της σχετικής παραγωγικότητας της εργασίας, υποστηρίζει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης στη χώρα.

Οι επιπλέον πόροι που διατίθενται τα τελευταία χρόνια κατευθύνονται κυρίως για τη διατήρηση και την αύξηση των μισθολογικών αποδοχών και πολύ λιγότερο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο σύστημα, αναφέρει η τράπεζα.

Το 2008, προς το δικαστικό σύστημα της Βουλγαρίας κατευθύνονται περισσότεροι πόροι (ως ποσοστό του ΑΕΠ) σε σχέση με τους αντίστοιχους στη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, ενώ η σχέση του κατά κεφαλή αριθμού των δικαστών είναι υψηλότερη σε σύγκριση με αυτόν σε 5 άλλα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Ωστόσο, ο μέσος αριθμός των δεδικασμένων υποθέσεων ανά δικαστή μειώθηκε από 292 σε 272 μεταξύ των άκρων της περιόδου 2004 – 2006 και μάλιστα σε συνθήκες υποχώρησης του μέσου φόρτου ανά δικαστή από 372 υποθέσεις το 2004 σε 343 υποθέσεις το 2006. Σημαντικό εμπόδιο για την ομαλή λειτουργία του συστήματος παραμένει ο υψηλός βαθμός δυσανάλογου φόρτου μεταξύ των δικαστικών αρχών, επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα