WSJ: Δισεκατομμύρια χρωστούν οι τράπεζες στα στελέχη τους

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 11:29

Χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δέχονται «ενέσεις» ρευστότητας από τη Federal Reserve χρωστούν στα στελέχη τους περισσότερα από 40 δισ. δολάρια σε μισθούς και συντάξεις για το οικονομικό έτος 2007.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της εφημερίδας Wall Street Journal και αποκαλύπτουν ότι τα εν λόγω ποσά αφορούν κυρίως σε ειδικές συνταξιοδοτικές παροχές και αναδρομικές αμοιβές, μεταξύ των οποίων και μπόνους για προηγούμενα έτη.

Ως παραδείγματα παρατίθενται επενδυτικοί όμιλοι όπως η Goldman Sachs Group Inc, η οποία - σύμφωνα πάντα με την έρευνα - χρωστά στα στελέχη της 11,8 δισ. δολάρια, η JPMorgan Chase & Co που οφείλει πληρωμές ύψους 8,5 δισ. δολάρια και η Morgan Stanley, της οποίας οι οφειλές σε στελέχη ανέρχονται μεταξύ 10 - 12 δισ. ευρώ.

Η επικριτική διάθεση για τις απολαβές των ανώτατων στελεχών κερδίζει έδαφος στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Οι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας αποδοκιμάζουν έντονα τους παχυλούς μισθούς των προέδρων και γενικών διευθυντών των εταιρειών που έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες μετά το «σπάσιμο» της φούσκας στην αγορά κατοικίας και το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης.

Ως εκ τούτου, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να «τραβήξει τα λουριά» στις τράπεζες που επιδοτούνται με ομοσπονδιακά κεφάλαια από το σχέδιο διάσωσης όσον αφορά στις αμοιβές που παρέχουν στα ανώτερα στελέχη τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα