Market Beat: Τσεκάρεται η αξιοπιστία του momentum στην Αθήνα

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 09:08
UPD:09:09

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι επενδυτές των ομολόγων παγκόσμια ξυπνάνε απότομα μετά από χρόνια εύκολου χρήματος. Η αντίδρασή τους δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα πανευρωπαϊκά στα χρηματιστήρια.   

Η ατμόσφαιρα διεθνώς 

  • Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις παγκόσμιες, με τους επενδυτές να στρέφονται αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και στις προοπτικές περαιτέρω επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve.

  • Τη Δευτέρα, η Wall Street έκλεισε ως επί το πλείστον σταθερά, αφού τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ενώ μια προειδοποίηση για μείωση εσόδων από τον κατασκευαστή chip Nvidia υπενθύμισε στους επενδυτές την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ. 

  • Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την Τετάρτη για να μετρήσουν εάν η Fed θα μπορούσε να χαλαρώσει λίγο στη μάχη για τον πληθωρισμό και να προσφέρει μια καλύτερη βάση για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

  • Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου αναφοράς αυξήθηκε στο 2,7517% σε σύγκριση με το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 2,763% τη Δευτέρα. Η απόδοση των 2ετών, η οποία αυξάνεται με τις προσδοκίες των εμπόρων για υψηλότερα επιτόκια της Fed, άγγιξε το 3,2115% σε σύγκριση με το κλείσιμο των ΗΠΑ στο 3,216%.

Ανεξαρτησία για την Αθήνα

Οι κεφαλαιαγορές δεν λειτουργούν εντός φυσιολογικών πλαισίων. Είναι γνωστό πως η διαπραγμάτευσή των ελληνικών Τραπεζικών μετοχών συνοδεύεται από υψηλή μεταβλητότητα. Αλλά νευρικότητα εμφανίζουν ακόμα και τα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοσή τους να ταλαντώνεται μέσα στη μέρα σε εύρος 10 μονάδων επί 80 ημέρες στο 2022 από μια φορά το 2021. Ενώ η αξία των ελληνικών βλάπτεται από την αστάθεια… στην Ιταλία. Ωστόσο ο ΔΤΡ ανεβαίνει. 

  • Στην Αθήνα οι επενδυτές με σχετικά χαμηλό τζίρο και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 860,32 από 849,23 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,31% ή 11,09 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,186 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε κατά +1,37% ψηλότερα στις 2073,53 από 2045,45 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 28,08 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Παρασκευής 5/8, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,47%.

Η στήλη εδώ και καιρό τονίζει την ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων που χρησιμοποιούν για την αθηναϊκή αγορά οι ξένοι θεσμικοί. Στην δε πρόσφατη στροφή για φυγή από το ρίσκο αναφέραμε πως έπαιξαν ρόλο οι ανησυχίες τους από το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Αυτός ο κίνδυνος αναδύθηκε πάλι με την υπόθεση της παρακολούθησης – επισύνδεσης του κ Ανδρουλάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέλαβε πρωτοβουλία για σύγκληση της Βουλής καταργώντας τη θερινή αργία – ξεγνοιασιά στις 22 Αυγούστου με θέμα την υπόθεση. 

Μπορεί σήμερα λοιπόν να υπάρξει μια αντίδραση επί των εξελίξεων στο ταμπλό. Καθώς χθες η αγορά παρουσιάζοντας την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα μάζεψε το 60% των απωλειών της περασμένης Παρασκευής. Προκαλώντας θετική διάθεση στους συναλλασσόμενους που διαπίστωσαν ότι: H εμφάνιση ισχυρών αγοραστών σε "βαριά" χαρτιά, με οδηγό τον ΟΠΑΠ, όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την εισαγωγή  νέων μετοχών, αλλά σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση απόκτησε τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης για την συνέχεια. Η μετοχή κινήθηκε από τα 13,28 στα 13,61 ευρώ (υψηλό ημέρας) με άνοδο 2,48% και αυξημένες συναλλαγές. Κάτι ανάλογο συνέβη και στις ΜΥΤΙΛ (14,85), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,74), ΚΟΥΕΣ (4,255) και φυσικά στον ΟΤΕ που με ευκολία βρέθηκε πάλι πάνω από τα 17 ευρώ.

Ο τζίρος χθες στις 11:12 είχε περάσει τα 4 εκατ. ευρώ με μηδενική αξία πακέτων. Ο δε ΓΔ είχε διαγράψει ήδη πορεία που όρισε αρνητικές μεταβολές στο ΓΔ  το πρώτο μισάωρο και μάλιστα εν μέσω συντονισμένης ανόδου στην Ευρώπη από το άνοιγμα. Συνεπώς ο παράγοντας απληστία των ισχυρών θεσμικών αποτυπώθηκε χθες με την επιχείρηση μάζεμα και ας είναι και ρόγες. Στα χαμηλά, που κατέληξε μετά την εγγραφή του κατώτερου στις 846,94 από τις 10:45 στις 852,7 στις 11:13. Δεν χρειάστηκε μεγάλο διάστημα ( μόλις 45 λεπτά) για να περάσει ο τζίρος τα 9 εκατ. ευρώ με αυτόν για ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΜΥΤΙΛ ΔΕΗ ΕΤΕ ΟΠΑΠ στα 6 περίπου, υπογραμμίζοντας την εστίαση του θεσμικού ενδιαφέροντος σε αυτές τις μετοχές. Αλλά από τις 12:00 ως τις 16:51 ο τζίρος πρόσθεσε περίπου 21 εκατ. με αξία πακέτων 3,18. Συνεπώς υπήρξε μια ατονία στη διαπραγμάτευση, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον μέσο όρο από το να φθάσει στις 15:26 τις 859 μονάδες. Κατόπιν απόκτησε πλάγια πορεία ανάμεσα στις 857,5 και τις 858,8 μονάδες. Η επιστροφή στην διάθεση για σχηματισμό θέσεων αφορούσε τα περισσότερα blue chip. 

Θα λέγαμε πως χωρίς μεγάλα… “έξοδα”, οι απώλειες της Παρασκευής απόλαυσαν, μια όχι στο 100%, αξιοπρεπή αποκατάσταση. Με συναλλαγές που ίσχυε το Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει, ως προς τις επιλογές των συναλλασσόμενων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Το ταμπλό συνεπώς ειδοποίησε νωρίς πως το μοτίβο των συναλλαγών, που ήταν ασυνήθιστα “καυτές”, θα ήταν η μεταβλητότητα που ζαλίζει τους ιδιώτες επενδυτές και στριμώχνει τους επαγγελματίες αν δεν έχουν αποκρυσταλλωμένη στρατηγική. Αλλά μετά τις 12:00 κυριάρχησε η συναλλακτική ατονία. 

Γενικότερα υπάρχει η τάση, με βάση και τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών, να προσεγγίζεται η αγορά ανά μετοχή και ανά περίπτωση. Μετά τη βουτιά της Παρασκευής η Αθήνα ξεκίνησε χθες με αβέβαια βήματα, που έγιναν ξεκάθαρα ανοδικά μετά τη συμπλήρωση τζίρου πάνω από 9 εκατ. ευρώ. Η διαρκής αναζήτηση κορυφής είχε αποτέλεσμα να εμφανιστεί στις δημοπρασίες. Δικαίως οι εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν λιτές αλλά αισιόδοξες συγκρατημένα με την Merit Sec. να ειδοποιεί πως αν και ο ΓΔ υποχώρησε κατά -2,11% κλείνοντας στις 849,23 μονάδες, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική. Αναφέροντας ως σημεία στήριξης τις 838 και 815 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 870 και 900 μονάδες. Ο ΚΜΟ 200 ημερών σαν στόχος των αισιόδοξων προσδοκιών είναι στις 884 μονάδες.

Από τον Ηλία Ζαχαράκη πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ήρθε ενδοσυνεδριακά το σχόλιο για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Λιτά και αποτελεσματικά θεωρήθηκε η πλάγια κίνηση της μετοχής από τις 10 Μαΐου ως τις 22 Ιουλίου γύρω από τα 1,71 ευρώ διαδικασία συλλογής της προσφοράς, μετά την δημόσια πρόταση. Κατόπιν διόρθωσε έντονα. Κατέληξε έτσι στις 2 Αυγούστου στα 1,57 ευρώ και με τρεις ανοδικές συνεδριάσεις βρέθηκε από την Παρασκευή που έκλεισε πάνω από τους ΚΜΟ20ημερών σε κατάσταση εκτόξευσης. Χθες με το +7,02% (1,83 ευρώ) η μετοχή στοχεύει στα 1,93 ελεύθερη από βάρη έχοντας πλέον πολύ μεγάλους μετόχους. 

Ο ίδιος εμφάνισε τις παρατηρήσεις  του για την ΛΑΜΔΑ όπου ανέφερε την σημαντική αντίσταση στην τιμή της μετοχής της στα 6,17 ευρώ. Χθες με άνοδο +5,36% επέστρεψε στα 6 ευρώ. Ωστόσο από την Παρασκευή η Merit Sec. ειδοποίησε ότι η LAMDA DEVELOPMENT  βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Designer Outlet Athens στα Σπάτα του νομού Αττικής.  Και χθες το πρωί ανέφερε ότι το εξαγόρασε. 

Για το αποτέλεσμα στο κλείσιμο έβαλαν το χεράκι τους οι θεσμικοί του δολαρίου. Οι ίδιοι με τις κινήσεις τους στα ΣΜΕ της Wall Street ειδοποιούσαν για ανοδικό ξεκίνημα τροφοδοτώντας την υπεροχή της ζήτησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το σημαντικό ήταν η επιστροφή την επενδυτική λογική όπου τα καλά νέα για την οικονομία είναι καλά και για τις αγορές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Με μεικτά πρόσημα κατέληξαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street αφού το βλέμμα των επενδυτών ήταν στραμμένο στα στοιχεία πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο. Οι προσδοκίες των Αμερικανών καταναλωτών σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού σε βάθος ενός και τριών ετών μειώθηκαν απότομα τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,09% ή 29,07 μονάδες στις 32.832,54, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,12% στις 4,140,06 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,1% στις 12.644,46 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (+2,4%) και Dow (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Visa (-1,2%) και Microsoft (-1%).

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Nvidia (-6,4%) καθώς η εταιρεία παραγωγής τσιπ ανακοίνωσε έσοδα β’ τριμήνου στα 6,7 δις δολάρια έναντι 8,1 δις που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,76% και το 2ετές σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 3,19%. Έτσι το δολάριο σημείωσε πτώση μόλις 0,1% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0190 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Αμετάβλητο διατηρήθηκε ουσιαστικά το φρόνημα των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας μια ελαφρά άνοδο, που είναι όμως πολύ μικρή για να αποτρέψει τους φόβους για ύφεση στο μπλοκ των 19 χωρών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Παράλληλα, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την Halifax. Παρά τη μικρή μηνιαία πτώση, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11,8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 30.000 στερλίνες στην αξία της μέσης κατοικίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,74% στις 438,93 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,57% στις 7.482,37 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,84% στις 13.687,69 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,80% στις 6.524,44 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύθηκε +0,62% και ο ΙΒΕΧ 35 κατά +1,28%.

ΧΑ

Συνεδρίαση μερικής αποκατάστασης των απωλειών της προηγούμενης  

Οι επενδυτές με ένα χαμηλό συγκριτικά τζίρο και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 860,32 από 849,23 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,31% ή 11,09 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,186 από 55,926 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 3,338 από 6,644  εκατ. ευρώ, και τον ΟΠΑΠ αφορούσαν 1,936 εκατ. ευρώ, την ΜΥΤΙΛ 443.700 ευρώ, την ΚΟΥΕΣ 336.000 ευρώ, την  ΟΤΟΕΛ 332.500 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ 162.960 ευρώ, την ΕΛΣΤΡ 66.250 ευρώ και την ΝΑΚΑΣ 60.946 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 63 από 31 την Παρασκευή 5/8 και 29 από 58 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 28 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,479 από 61,657 δις ευρώ.

Χθες, με την επικράτηση μιας σχεδόν μόνιμης ανόδου στη  διαπραγμάτευση των μετοχών παγκόσμια ως το άνοιγμα στις ΗΠΑ, στην Αθήνα μετά την δεδηλωμένη άρνηση για υπέρβαση των  860 μονάδων η δυναμική κίνησε τον ΓΔ ενδοσυνεδριακά από τις 847 μονάδες ως τις 859 τον ανέβασε στις 859,77 στις 17:00 και με τις ήπιες ωθήσεις της δημοπρασίας για τιμές κλεισίματος  τον στείλανε στις 860,32. 

Οι απώλειες σε (4) blue chip με 3 να υποχωρούν λιγότερο από -0,50% υπολογίσιμες απώλειες είχε μόνο η ΣΑΡ -1,45%, χωρίς ούτε ένα στα αμετάβλητα, τονίζεται πως το κλείσιμο με κέρδη αφορούσε 21. Τα κέρδη που ξεχώρισαν ήταν των ΕΛΛΑΚΤΩΡ +7,02%, ΛΑΜΔΑ +5,36%, ΠΕΙΡ +4,56%, ΜΥΤΙΛ +2,63%,  και ΑΛΦΑ +2,51% και τονίζουν την επικράτηση μιας διάθεσης για τοποθετήσεις γενικευμένα και κυρίως στις 3 από τις 4 Τράπεζες. Παράλληλα το ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ασύμμετρο και αφορούσε σε 10 ανοδικές μετοχές στον FTSEM και 6 πτωτικές ενώ 4 έκλεισαν αμετάβλητες. 

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,990% την προηγούμενη πέρασε στο 3,059% έχοντας φθάσει στο 3,098% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μια μέρα με τους επενδυτές διεθνώς να αντιδρούν, με διάθεση για ανάληψη ρίσκο, μέχρι το ανοδικό ξεκίνημα στις αγορές των ΗΠΑ. Επέβαλλαν συνεπώς το κλίμα όσοι ήταν υπέρ της κυριαρχίας της ζήτησης έναντι της προσφοράς στην Ευρώπη και εμπνεύστηκαν από τη δυναμική που ίσχυε στην Αμερική. Γνωρίζοντας την σημασία, για τους διαχειριστές μετοχικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, του να περάσει ο ΓΔ ψηλότερα από το επίπεδο των 866 μονάδων, ειδοποιούμε ότι η επιστροφή άνω των 860 μονάδων θα ενισχύσει την προσδοκία που σχηματίστηκε προσφάτως για ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση.  

Ο FTSE25 έκλεισε +1,37% ψηλότερα στις 2073,53 από 2045,45 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 28,08 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Παρασκευής 5/8, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,47%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Την επιστροφή των short στοιχημάτων θα ελέγξουν οι αγοραστές στο ΧΑ

Μπορεί οι δείκτες να οδηγήθηκαν σε κλείσιμο κοντά στο μέγιστο ημέρας αλλά οι traders στα παράγωγα επέλεξαν χθες να διατηρήσουν πάνω από τις 12 μονάδες και κάτω από τις 15 την απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ από αυτό του υποκείμενου δείκτη. 

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2044,13 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,32 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 28,08 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:45 και ήταν οι 2039,01 μονάδες (-0,31%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 17:11 και ήταν οι 2074,07 μονάδες (+1,40%). Το κλείσιμο στις 2073,53 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,37% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 5,514 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 8/8/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 221 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2063,00 μονάδες, κατώτερο τις 2035,00 και τιμή κλεισίματος τις 2061,00 από 2033,00 μονάδες και η σειρά απόκτησε 3939 από 3869 ανοικτά ΣΜΕ.  Αλλά διακινήθηκαν επίσης 137 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου, με ανώτερο στις 2054,00 και κατώτερο τις 2033,25 με κλείσιμο στις 2054,75 από 2031,25 μονάδες και η σειρά απόκτησε 694 από 633 ανοικτά ΣΜΕ. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό και αυστηρά επιλεκτικό. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Αυγούστου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε όγκο 1 συμβολαίου με τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες ενώ της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2000 μονάδες από μηδενικός.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Παρασκευής 5/8 έκλεισε στις 536,86 με μεταβολή -3,46%. Χθες κινούμενος μεταξύ 531,96 μονάδων (-0,91%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 536,31 (-0,10%), και ανώτερο τις 543,94 (+1,32%), έκλεισε στις 543,94  με μεταβολή +1,32%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ορίστηκε στα 14,516 από 26,106 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +2,51% απασχόλησε 5,405 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,75% 2,961 εκατ., η ΠΕΙΡ +4,59% απασχόλησε 1,818 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,09% απασχόλησε 4,4,333 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 553,50 από 546,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ μηδενίστηκαν. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7226 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,899 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 82.238 από 82.304. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1635 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,08 ευρώ και έγιναν 16.619 από 15.927 οι ανοικτές θέσεις. 

Της ΕΥΡΩΒ με 3895 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,938 ευρώ και έγιναν 21.100 από 18.797 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4336 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,972 ευρώ και έγιναν 39.208 από 39.587 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 689 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, τα 276 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ,  και τα 216 συμβόλαια για την ΛΑΜΔΑ για τη σειρά Σεπτεμβρίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 45.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, τα 19.663 για ΟΤΕ, τα 2.400 για ΜΠΕΛΑ, τα 1521 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 1000 για ΕΛΧΑ, τα 1000 για ΑΡΑΙΓ και τα 517 για ΕΕΕ. 

Σήμερα 

Οι μετοχές των χρηματιστηρίων της Ασίας καθώς η εστίαση στρέφεται στα δεδομένα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και τις προοπτικές της Fed σε σχέση με τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης, ξεκίνησαν από θετικό πεδίο πέρασαν στο πρώτο μέρος στο αρνητικό, παρακολουθώντας την οριακή πτώση στις αγορές των ΗΠΑ και εμφάνισαν οι περισσότερες κέρδη στο δεύτερο μέρος. 

Τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή αύξησαν τα στοιχήματα γύρω από την έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, η οποία αναμένεται αύριο, ειδικά για να εξάγουν συμπεράσματα ως προς τις προοπτικές της πολιτικής της Fed. «Η προτεραιότητα της μείωσης του πληθωρισμού για τη στήριξη της επέκτασης της εγχώριας ζήτησης και της βιώσιμης ανάπτυξης θέσεων εργασίας θα ηχήσει δυνατά και ξεκάθαρα από το συμπόσιο του Jackson Hole στις 25-27 Αυγούστου». Ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Στις 8:15 δική μας ώρα: 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -0,90%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,02%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ανέβηκε κατά +0,45% 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι κέρδη +0,39% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνιζε ανοδική μεταβολή +0,22%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +0,09% και ήταν στις 525,16 μονάδες. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα