Pfizer: Εξαγοράζει την Global Blood Therapeutics- Σε ποιο φάρμακο αποκτά πρόσβαση

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 15:11
UPD:15:12
SHUTTERSTOCK

Στην εξαγορά της εταιρείας παραγωγής φαρμάκων για διαταραχές του αίματος Global Blood Therapeutics, έναντι 5,4 δισ. δολαρίων, προχωράει η Pfizer. 

Η φαρμακευτική εταιρεία θα καταβάλει 68,50 δολάρια ανά μετοχή της Global Blood, ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα. Τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία.

Η προσθήκη της Global Blood Therapeutics θα ενισχύσει το τμήμα σπάνιων ασθενειών της Pfizer και θα συμβάλει στην πραγματοποίηση του μακροπρόθεσμου στόχου της πώλησης φαρμάκων για τη θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, μιας κληρονομικής αιματολογικής διαταραχής που επηρεάζει περίπου 100.000 άτομα στις ΗΠΑ και 20 εκατομμύρια παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πολλών μαύρων.

Συγκεκριμένα η Pfizer θα αποκτήσει το φάρμακο Oxbryta, τη θεραπεία της Global Blood για τη δρεπανοκυτταρική νόσο, η οποία είναι μια επώδυνη και μερικές φορές απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Σε ασθενείς με τη νόσο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μοιάζουν με μισοφέγγαρα ή δρεπάνια, παρά με κανονικό σχήμα δίσκου. Λόγω του σχήματός τους, τα κύτταρα δεν κινούνται εύκολα και μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος, να καταστρέψουν όργανα και να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν αποτελεσματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων γονιδιακών θεραπειών, αλλά η ασθένεια έχει αποδειχθεί δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μόνο λίγα φάρμακα έχουν εγκριθεί, αλλά τα περισσότερα στοχεύουν στις επιπλοκές της δρεπανοκυτταρικής νόσου και όχι στην υποκείμενη αιτία της. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η μόνη θεραπεία.

Το 2019, η Global Blood Therapeutics κέρδισε την έγκριση στις ΗΠΑ για φάρμακό της για την δρεπανοκυτταρική νόσο. Έχει υπό ανάπτυξη άλλα δύο σχετικά φάρμακα. Το Oxbryta έχει εγκριθεί επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες.  Οι καθαρές πωλήσεις για το φάρμακο Oxbryta ήταν περίπου 195 εκατ. δολάρια το 2021. 

Η εξαγορά είναι η τελευταία σε μια σειρά από συμφωνίες που έχει κάνει η Pfizer, η οποία διαθέτει ρευστότητα από τις πωλήσεις του εμβολίου και του φαρμάκου της για τον Covid-19. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θέλει να προσθέσει 25 δισ. δολάρια σε έσοδα από τις κινήσεις επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές έως το 2030.

Οι μετοχές της Global Blood ενισχύθηκαν 4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα