Στο φουλ οι μηχανές για νέο πακέτο στήριξης - 3 «ναι» και 1 «όχι»

Το «καυτό» δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου θα κρίνει τις αντοχές του προϋπολογισμού
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 16:28
UPD:16:28
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχει «κλειδώσει» το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει το γενικό πλαίσιο των μέτρων από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ήδη οι συσκέψεις που έχουν αρχίσει στο υπουργείο Οικονομικών και θα ενταθούν σε ανώτατο επίπεδο αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, γίνονται με βάση αποκλειστικά τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και το πώς αναμένεται να διαμορφωθεί, με βάση τις εκτιμήσεις, το κλίμα στις διεθνείς αγορές, που σε κάθε περίπτωση παραμένει ευμετάβλητο και φυσικά ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα ανά πάσα στιγμή.

Άλλωστε, τα σενάρια για τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και κυρίως για την επάρκεια που έχουν πλέον τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, καθώς παραπέμπουν σε ισχυρή κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται για τις τιμές στην αγορά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Για αυτόν εξάλλου τον λόγο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετρά από τώρα τις δυνάμεις του προϋπολογισμού και στηριζόμενο στις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία των εισπράξεων από τον τουρισμό, προετοιμάζει το νέο «δίχτυ προστασίας» και στοχευμένα μέτρα ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με βάση μάλιστα και τις οδηγίες του Eurogroup. Βασικό στοιχείο της αισιοδοξίας που επικρατεί οφείλεται στην ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους, από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, καθώς και στη θετική πορεία του τουρισμού, που δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις των στελεχών των οικονομικών υπουργείων είναι μετρημένες και οι εξεταζόμενες παρεμβάσεις καλά μελετημένες, με δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα και το τοπίο στην αγορά μπορεί να επιδεινωθεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Επισημαίνεται, βέβαια, όπως έχει διαμηνύσει και το οικονομικό επιτελείο, ότι όλα θα κριθούν από την πορεία των εισπράξεων το διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, με βάση και τα οποία θα διαμορφωθεί το όποιο νέο πακέτο στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, πάντα στη βάση των δημοσιονομικών περιθωρίων και των αντοχών της οικονομίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζει εξάλλου πολύ καλά ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους φορολογουμένους, με δεδομένο το σύνολο των υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν, λόγος για τον οποίο φοβούνται και την «κόπωση» και τις χαμηλότερες «πτήσεις» στις εισπράξεις.

Άλλωστε στον «φουσκωμένο» λογαριασμό της εφορίας θα πρέπει να προστεθούν και οι καθημερινές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, οι οποίες παραμένουν πολλές και σημαντικές αν λάβει κανείς υπόψη και την «κούρσα» του πληθωρισμού στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση ο βασικός «κορμός» των νέων εισοδηματικών ενισχύσεων που εξετάζονται να ανακοινωθούν, αν δεν προκ ψουν έκτακτες καταστάσεις, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ, έχει «κλειδώσει» και μέχρι στιγμής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:

1. ΝΑΙ στο Fuel Pass 3: θα υπάρξει και τρίτος κύκλος μετά το Fuel Pass 2 και τη χορήγηση του νέου επιδόματος βενζίνης που φθάνει τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Δυνητικά οι δικαιούχοι φτάνουν τους 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, οι οποίοι μπορούν θα λάβουν την επιδότηση fuel pass που φτάνει έως και τα 100 ευρώ.
2. ΟΧΙ σε Power Pass 3: τρίτος κύκλος δεν θα υπάρξει, αφού από τις αρχές Αυγούστου «εξαφανίστηκε» η ρήτρα αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια του ρεύματος, ενώ τέθηκε και πλαφόν 5 ευρώ στο πάγιο των λογαριασμών. Σε κάθε περίπτωση στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συγκρατηθούν οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος, λόγος για τον οποίον, εάν καταστεί αναγκαίο, λόγω κυρίως διεθνών εξελίξεων, θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις υπό τη μορφή επιδοτήσεων.
3. ΝΑΙ στην αύξηση επιδόματος θέρμανσης: όλα συνηγορούν ότι το κονδύλι για την περίοδο 2022 - 2023 θα είναι αυξημένο, με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Το σχέδιο, φυσικά, το οποίο επεξεργάζονται προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπει νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
4. ΝΑΙ σε νέα «επιταγή ακρίβειας»: στα σχέδια του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκεται και η δεύτερη «επιταγή ακρίβειας», που ενώ αρχικώς είχε σχεδιαστεί για το καλοκαίρι, μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, για το φθινόπωρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα