Ο πληθωρισμός και τα γεωπολιτικά “πρώτο τραπέζι” στην πίστα των αγορών

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 12:15
UPD:12:18
Shutterstock

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι μετοχές είχαν δεχθεί εκ νέου πίεση τις τελευταίες ημέρες από γεωπολιτικές εντάσεις καθώς η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ταϊβάν παρά τις προειδοποιήσεις από την Κίνα. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις, περιορίζοντας τις ελπίδες στις αγορές ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή πολιτικής. Μέχρι στιγμής, το ταξίδι της κας Πελόζι δεν είχε απτές επιπτώσεις και ορισμένες αναφορές κερδών καλύτερες του αναμενόμενου εν μέσω χαμηλής ρευστότητας τον Αύγουστο ενισχύουν το κλίμα.

 

Η ώρα για σύσφιξη από την Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται σήμερα να προωθήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων των τελευταίων 27 ετών παρά τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης. Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει επίσης να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αντιστρέψει μερικά από τα κίνητρα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που διοχέτευσε στην οικονομία για περισσότερο από μια δεκαετία. Η απόφαση αναμένεται το μεσημέρι στο Λονδίνο, με τον κυβερνήτη Andrew Bailey να πρόκειται να μιλήσει στον Τύπο στις 12:30 μ.μ. Τοπική ώρα. Η Τράπεζα της Αγγλίας τον Μάιο σταμάτησε να προβλέπει μια πιθανή τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των οικονομολόγων ότι μια τέτοια ύφεση πλησιάζει.

 

Επιστρέφει δριμύτερη

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρους, επανήλθε δυναμικά στην κούρσα για τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας, ενισχυμένη από μια μεγάλη υποστήριξη και από τα ισχυρά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Η Τρους έλαβε την υποστήριξη του πρώην διεκδικητή της ηγεσίας Sajid Javid το απόγευμα της Τετάρτης, ένα πλήγμα για τον αντίπαλό της Rishi Sunak που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Javid στο Υπουργείο Οικονομικών. Η επικύρωση του Javid και τα επιβλητικά προβάδισμα στη δημοσκόπηση δίνουν νέα ώθηση στην Truss αφού η εκστρατεία της έκανε το πρώτο της σημαντικό λάθος αυτή την εβδομάδα, που προκάλεσε μια λυσσαλέα αντίδραση από τους Συντηρητικούς βουλευτές.

 

 

ΝΑΤΟ

Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε την προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, μια κίνηση που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ψηφοφορία ήταν 95-1, υπερβαίνοντας κατά πολύ την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την έγκριση των συνθηκών. Εάν η πρόταση κερδίσει την έγκριση όλων των σημερινών μελών της συμμαχίας, η Φινλανδία θα ενταχθεί μαζί με την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία στις χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία. Εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του οργανισμού θα υπαγόρευε μια ρωσική επίθεση σε οποιαδήποτε χώρα να θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των εθνών-μελών.

 

Σταγόνα στον ωκεανό στις αγορές πετρελαίου

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα βέβαιος ότι με την επίσκεψή του είχε αποσπάσει μια υπόσχεση για μείωση των τιμών του πετρελαίου, αλλά την Τετάρτη, ο ΟΠΕΚ+ πρόσφερε μόνο μια συμβολική αύξηση της προσφοράς και έδειξε ότι οι εξουσίες του να βοηθήσει είναι περιορισμένες.
  • Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να επιτύχει αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα.
  • Η Tesla πραγματοποιεί ετήσια γενική συνέλευση, όπου οι επενδυτές της θα ψηφίσουν για ένα σχέδιο διαχωρισμού μετοχών 3 προς 1.

Τα αναμενόμενα μακροοικονομικά στοιχεία περιλαμβάνουν

  • παραγγελίες εργοστασίων στη Γερμανία,
  • Τον Ολλανδικό ΔΤΚ και
  • ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Είναι ακόμη ημέρα κερδών με την Eli Lilly, την Alibaba, τη Novo Nordisk και τη Glencore να έχουν προγραμματιστεί να αναφέρουν.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα