Μνήμες της σοβιετικής εποχής: Η Ρωσία ανοίγει duty-free καταστήματα για ξένους διπλωμάτες

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 11:23
UPD:11:25
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη λειτουργία καταστημάτων αφορολογήτων ειδών με προϊόντα που προέρχονται από δυτικές χώρες που απευθύνονται σε ξένους διπλωμάτες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian στη Μόσχα, Άντριου Ροθ. 

Η πρακτική αυτή παραπέμπει στα περίφημα καταστήματα beryozka που αποτελούσαν την επιτομή των επίσημων προνομίων κατά τη σοβιετική εποχή.

Πώς θα λειτουργούν

Τα duty-free καταστήματα, τα οποία ενδέχεται να ανοίξουν το φθινόπωρο, θα πωλούν εισαγόμενα προϊόντα που είναι δύσκολο να βρεθούν στα συνηθισμένα ρωσικά καταστήματα, καθώς ξένες μάρκες εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, για να πραγματοποιήσουν μια αγορά, οι επισκέπτες θα πρέπει να προσκομίσουν ένα επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είναι ξένος διπλωμάτης, υπάλληλος διεθνούς οργανισμού ή μέλος της οικογένειάς τους.

Τα καταστήματα θα δέχονται επίσης πληρωμές σε δολάρια και ευρώ, μιμούμενα τη λειτουργία των καταστημάτων beryozka που αποτέλεσαν μαγνήτη ξένου νομίσματος.

Ήδη σε πολλά καταστήματα στη Ρωσία είναι δύσκολο να βρεθούν δυτικές επωνυμίες και οι Ρώσοι συρρέουν σε καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες μάρκες όπως η H&M καθώς η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων άνοιξε ξανά τις πόρτες της αυτή την εβδομάδα για να ξεπουλήσει τα αποθέματά της πριν φύγει οριστικά από τη χώρα.

Τα είδη 

Τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών θα ανήκουν σε μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και σε μια άλλη οντότητα που θα επιλεγεί έπειτα από διαγωνισμό.

Τα προϊόντα των καταστημάτων θα περιλαμβάνουν αλκοόλ, προϊόντα καπνού, κοσμήματα, καλλυντικά, αρώματα και γλυκά, καθώς και smartphone και ρολόγια, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Mediazona, η οποία έγραψε για τη νομοθεσία μετά την ανακοίνωσή της στην επίσημη κοινοβουλευτική εφημερίδα της Ρωσίας. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα ηλεκτρονικά προϊόντα θα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως iPhone, τα οποία δεν εισάγονται πλέον απευθείας στη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέταζε από το 2015 το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα κατάστημα αφορολόγητων ειδών για ξένους διπλωμάτες, καθώς η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές πολλών ευρωπαϊκών τροφίμων ως μέρος του πακέτου αντι-κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα