«Οι τουρίστες καλούνται να βελτιώσουν τη φορολογική ευσυνειδησία στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση της εφημερίδας Rheinische Post από την Αθήνα.
Όπως επισημαίνει: «Κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα οι τουρίστες βλέπουν το σλόγκαν ‘Apόdixi please' σε μεγάλες οθόνες, ενώ περιμένουν στο αεροδρόμιο για να παραλάβουν τις αποσκευές τους. Ενημερώνονται ότι μόνο όποιος παίρνει απόδειξη είναι υποχρεωμένος να πληρώσει: ‘Πριν πληρώσετε για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, θα πρέπει να ζητήσετε απόδειξη, λέγοντας ‘Apόdixi please'. Αν δεν σας δώσουν, δεν χρειάζετε να πληρώσετε'.
Ενημερώνονται επίσης ότι στην Ελλάδα όλοι οι πωλητές αγαθών και υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πιστωτική κάρτα. Εξαιρούνται μόνο οι οδηγοί ταξί και τα περίπτερα».
Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφέρει ότι στόχος της καμπάνιας είναι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή «που καλπάζει στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο, σε ταβέρνες, μπαρ, καφέ ξενοδοχεία, αλλά και στην ενοικίαση αυτοκινήτων και ομπρελών για την παραλία, καθώς και στους πωλητές αναμνηστικών δώρων πολλά ευρώ δεν καταγράφονται στις ταμειακές μηχανές».
Το δημοσίευμα επισημαίνει πάντως ότι υπάρχει πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: «Το Δημόσιο δεν επαναπαύεται στη βοήθεια των τουριστών. Τους καλοκαιρινούς μήνες ελεγκτές, που υποδύονται τους ταξιδιώτες, ελέγχουν εάν εκδίδονται οι απαραίτητες αποδείξεις, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Την περασμένη εβδομάδα εντόπισαν λαβράκι στη Μύκονο, το νησί των πλούσιων και διάσημων. Σε γνωστό παραλιακό εστιατόριο διαπίστωσαν ότι μόνο σε μία ημέρα δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις για εισπράξεις 85.450 ευρώ. Τώρα η επιχείρηση καλείται για ενδελεχή φορολογικό έλεγχο».
Πολλοί Γερμανοί επιλέγουν Τουρκία και φέτος
«Γερμανοί τουρίστες πλημμυρίζουν τις τουρκικές ακτές» είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που επισημαίνει ότι «ο τουριστικός κλάδος στην Τουρκία ανακάμπτει δυναμικά, μετά από δύο χρόνια απραξίας λόγω πανδημίας» και ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022 «ο ένας στους οκτώ από τους συνολικά 16,4 εκατομμύρια επισκέπτες προερχόταν από τη Γερμανία», ενώ ακολουθούν οι Ρώσοι και οι Βρετανοί τουρίστες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φρανκφούρτης ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ελπίζει τώρα «σε 47 εκατομμύρια επισκέπτες, έναντι 42 εκατομμυρίων που αναμένονταν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο από εκείνον που είχε καταγραφεί πέρσι. Ο Ερσόι δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη στατιστική, αλλά και για τα τουριστικά έσοδα. Γιατί ο τουρισμός, στις πιο διαφορετικές μορφές του - city breaks, οικογενειακός τουρισμός ή επιμορφωτικά ταξίδια - είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές συναλλάγματος για τη χώρα. Δεν διαφημίζει μόνο η Ευρώπη τις δυνατότητές της στον ιατρικό τουρισμό, που περιλαμβάνει και αισθητικές επεμβάσεις ή εμφύτευση μαλλιών. Όλο και περισσότερα πλούσια ζευγάρια από τις χώρες του Κόλπου, την Ινδία, το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν έρχονται στην Τουρκία για να γιορτάσουν με μεγαλοπρέπεια τον γάμο τους, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου και προσδοκούν τζίρο 500 εκ. δολαρίων. Ο υπουργός Τουρισμός Ερσόι, από την πλευρά του, διορθώνει επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για τα τουριστικά έσοδα, από 35 σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ».