Market Beat: Τεστ αντοχής στην Αθήνα

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 08:57
UPD:08:59

Με βεβαία τη νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, έχουμε ένα τεστ αντοχής για το momentum στην Αθήνα

 

Η ατμόσφαιρα διεθνώς

 

  • γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,07%, μετά την πτώση 0,67% του S&P 500 κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ασίας-Ειρηνικού ακολούθησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υψηλότερα σήμερα και το δολάριο συνέχισε την άνοδό του αφού οι αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι απέχουμε πολύ από το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων.
  • Οι αποδόσεις βοηθήθηκαν επίσης από το ότι η ζήτηση για τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία υποχώρησε μετά την ασφαλή άφιξη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, παρά τις απειλές για δράση από την Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί ως αποσχισθείσα επαρχία.
  • Το ασφαλές γεν συνέχισε την ολίσθησή του. Αυτό ανέβασε τις μετοχές στην Ασία, παρά την πτώση στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ ήταν περίπου 2,71% στο Τόκιο, όχι πολύ μακριά από το υψηλό της χθεσινής νύχτας του 2,774% μετά από άνοδο 14 μονάδων βάσης.
  • Η ισοτιμία δολαρίου-γεν, η οποία τείνει να παρακολουθεί στενά τις αποδόσεις των ΗΠΑ, εκτινάχθηκε +0,3% στα 133,57, επεκτείνοντας την άνοδο κατά +1,2% της Τρίτης.
  • Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετράει το νόμισμα έναντι του γιεν και άλλων πέντε σημαντικών νομισμάτων, ήταν 0,04% υψηλότερος στις 106,41 μονάδες, μετά από ανάκαμψη 1% στη διάρκεια της νύχτας μετά τη διολίσθησή του σε χαμηλό σχεδόν ενός μηνός στις 105,03.

 

Ανεξαρτησία για την Αθήνα

 

  • Οι επενδυτές στην Αθήνα με έναν σχετικά χαμηλότερο τζίρο και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 869,82 μονάδες, με μεταβολή +0,70% ή 6,01 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο FTSE25 έκλεισε κατά +0,94% ψηλότερα στις 2018,31 από 2088,63 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 19,68 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Δευτέρας 1/8, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,58%.

 

Η διατήρηση της ανοδικής δυναμικής ως το σημείο της υπέρβασης της τιμής του μέσου όρο πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ200 ημερών, που αν διατηρηθεί στην τρέχουσα τροχιά σύντομα θα περάσει ψηλότερα και από τον απλό ΚΜΟ200, σφράγισε τη διάθεση των επενδυτών. Καθώς για τους διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων αλλά και για κάθε επενδυτή που σέβεται τη στατιστική, θα σημάνει την αλλαγή στη μεσοπρόθεσμη τάση από καθοδική σε ανοδική και συνεπώς έχει σημασία για την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

 

Η ανατροπή της διάθεσης για ρίσκο στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν σαφής, από τα ξημερώματα, χθες. Για αυτό οι έμπειροι διαχειριστές στάθηκαν μπροστά τις οθόνες τους χωρίς δέος, αλλά με ενισχυμένη προσοχή. Καθώς μια πτώση στο ταμπλό, μετά από σειρά ανοδικών κλεισιμάτων, θα έδινε την ευκαιρία ενός διεξοδικού τεστ ανοχής των επενδυτικών προσδοκιών. Αναφερόμαστε στις εκτιμώμενες τιμές στόχους όσων θεσμικών αγόραζαν επίμονα, από το μέσο της τελευταίας βδομάδα του Ιουλίου και μετά, Τράπεζες και όχι μόνο. Χρειάστηκε δε να περάσουν τρεις και μισή ώρες για να επανέλθει η αγορά χθες σε θετικό πεδίο.

 

Το πέτυχε με πυλώνα πάλι τα τραπεζικά blue chip. Αυτό και μόνο τόνισε πως η θέση μας για το ανεξάρτητο σύμπαν στο οποίο υπάρχει και ανθίζει ή μαραζώνει η Αθηναϊκή αγορά δεν ανατρέπεται στο ταμπλό της, ακόμα και σε μέρες συντονισμένης φυγής από το ρίσκο διεθνώς. Ο συνολικός τζίρος έπιασε τα 58,5 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ χτύπησε οριακά κάτω από τις 870 μονάδες, από την απορρόφηση της προσφοράς στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος. Τα εταιρικά αποτελέσματα, οι μετρήσεις της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, η απόσταση από τα επίπεδα τιμών που έχουν κατακτήσει οι υπόλοιποι δείκτες αγορών της ευρωζώνης και πολλά άλλα, επιτρέπουν ή καλύτερα αναγκάζουν τους ισχυρούς θεσμικούς σε αποκάλυψη της απληστίας τους. Διαφορετικά, δεν θα τους έπεφτε άσχημα να πιέσουν περισσότερο, για να μαζέψουν χαμηλότερα χθες. Αλλά αυτό που τους ενδιέφερε πρωταρχικά ήταν να μείνουν εκτός τρένου οι “μικροί” διαχειριστές κεφαλαίων.

 

Η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων που ισχύουν στην Αθήνα έναντι της εύκολα μεταδιδόμενης ατμόσφαιρας στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια την τρέχουσα περίοδο διαφοροποιεί την αγορά θετικά. Όταν μετά από διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα το πτωτικό διεθνές κλίμα που επικρατεί σχεδόν παντού δεν καταφέρνει να προκαλέσει έστω και ένα πτωτικό κλείσιμο, είναι αναμενόμενη η αισιοδοξία στις προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών. Με την Beta Sec. να σημειώνει: “Η ανοδική τάση θα μπορούσε να συνεχιστεί, αν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δημοσιεύσουν αποτελέσματα τα οποία θα ξεπεράσουν της προσδοκίες για το πρώτο εξάμηνο. Ο ΟΤΕ ακολουθεί την Πέμπτη”. Συγκράτηση λόγω του διεθνούς κλίματος από την Leon Depolas Sec. που ειδοποίησε: “Αναμένουμε τις εξελίξεις γύρω από την επίσκεψη της κ. Πελόζι στην Ταιβάν, ως μια νέα εστία έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο ΓΔΧΑ βρίσκεται στο άνω εκτιμώμενο εύρος για την περίοδο, ήτοι την περιοχή των 860 μονάδων. Αν και είναι πάντα πιθανό να δούμε υψηλότερες τιμές βραχυπρόθεσμα, παραμένουμε επιφυλακτικοί για την συνέχεια, με το διεθνές κλίμα να έχει τον πρώτο λόγο για την κατεύθυνση”.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

 

Η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μετά την άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν διογκώνεται και η κάλυψη της επίσκεψης καλύπτεται ανά ημίωρο από τα μέσα ενημέρωσης. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν συνιστά σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας. Νωρίτερα, κινεζικά κρατικά μέσω ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν στις 4 με 7 Αυγούστου.

 

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 1,23% ή 402,23 μονάδες στις 32.396,17, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,67% στις 4.091,19 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις -0,16% στις 12.348,76 μονάδες.

 

 

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Travelers (+1,2%) και Salesforce (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (-5,4%) και Boeing (-2,9%).

 

Οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, καθώς η οικονομία είναι αντιμέτωπη με υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και άνοδο των επιτοκίων. Οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 600.000 στα 10,7 εκατ. από 11,3 τον Μάιο.

 

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,72% και το 30ετές σημείωσε άνοδο έξι μονάδων βάσης στο 2,98%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,8% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0175 δολάρια.

 

ΕΥΡΩΠΗ

 

Μικρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με την ανησυχία των επενδυτών να προκύπτει από την άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν και στην αντίδραση της Κίνας.

 

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,32% στις 436,07 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,06% στις 7.409,11 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,23% στις 13.449,20 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,42% στις 6.409,80 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -0,35% αλλά ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύθηκε κατά +0,15%.

 

Στο εταιρικό μέτωπο, η BP ανακοίνωσε κέρδη δεύτερου τριμήνου ύψους 8,45 δισ. δολαρίων, τα υψηλότερα των τελευταίων 14 ετών, καθώς τα αυξανόμενα περιθώρια διύλισης και οι τιμές της ενέργειας τη βοήθησαν να αυξήσει το μέρισμά της κατά 10%.

 

ΧΑ

 

Συνέχισε την άνοδο γιατί οι Τράπεζες άντεξαν στον ενάντιο άνεμο από τα διεθνή

 

Οι επενδυτές με έναν σχετικά χαμηλότερο τζίρο και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 869,89 από 863,81 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,70% ή 6,01 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,495 από 60,336 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,629 από 3,684 εκατ. ευρώ, και την ΔΕΗ αφορούσαν 1,234 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 593.450 ευρώ, τον ΟΠΑΠ 337.226 ευρώ, την ΕΕΕ 300.990 ευρώ, την ΟΤΟΕΛ 237.500 ευρώ και την ΙΝΚΑΤ 163.520 ευρώ.

 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 46 από 71 τη Δευτέρα 1/8 και 40 από 28 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 26 από 23. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,127 από 62,709 δις ευρώ.

 

Οι απώλειες σε (8) blue chip με 2 να υποχωρούν πάνω από -0,9% ήτοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,09%, ΤΕΝΕΡΓ -2,87%, και τα υπόλοιπα με πτώση κάτω του -0,85%, και δύο ΕΥΔΑΠ ΚΟΥΕΣ στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν πως το κλείσιμο με κέρδη αφορούσε 15. Τα κέρδη που ξεχώρισαν ήταν των ΤΙΤC +3,23% ΕΥΡΩΒ +3%, ΑΡΑΙΓ +2,69%, ΕΛΠΕ +2,64%, και ΑΛΦΑ +2,55% και τονίζουν την επικράτηση μιας ασυνήθιστα έντονης διάθεσης για αγορές στις 3 από τις 4 Τράπεζες,  και εστίαση των πιέσεων σε μετοχές που πιέστηκαν και την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα το ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ασύμμετρο αλλά με 7 μετοχές ανοδικές στον FTSEM και 4 πτωτικές ενώ 9 έκλεισαν αμετάβλητες.

 

Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι η δυναμική των συναλλαγών έδωσε στην αγορά  στο πρώτο μέρος μορφή U από τη υπεροχή της προσφοράς των τραπεζικών blue chip και μετά τις 11:50 επικράτησε η ζήτηση και στο διάστημα από 15:35 ως τις 17:20 ανοδική πορεία σταθερά αφού κράτησε τον ΓΔ  στα επίπεδα άνω των 862 μονάδων. Έτσι  στις 17:00 κατέληξε στις 866,89 μονάδες. Οι σημαντικές  και στοχευόμενες εντολές αγοράς στις δημοπρασίες, τον έκλεισαν ακριβώς, στις 869,82 μονάδες. Η τάση δεν ήταν εισαγόμενη αφορούσε συγκεκριμένες εταιρίες (των διυλιστηρίων) και ορισμένων κατασκευστικών. Η τακτική ανά τίτλο επηρεάστηκε από αίτια που ισχύουν για συγκεκριμένα blue chip από την πλευρά ισχυρών θεσμικών όπως φαίνεται από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στον 25άρη.

 

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,904% την προηγούμενη πέρασε στο 2,925% έχοντας φθάσει στο 2,960% ενδοσυνεδριακά.

 

Ο FTSE25 έκλεισε κατά +0,94% ψηλότερα στις 2018,31 από 2088,63 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 19,68 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Δευτέρας 1/8, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,58%.

 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Διατηρήθηκαν τα short στοιχήματα 

 

Η χθεσινή σύνοδος διεξήχθη με τους επενδυτές διεθνώς να αντιδρούν με διάθεση για φυγή από το ρίσκο μετά τα κέρδη του Ιουλίου και ειδικά στην άνοδο των τελευταίων ημερών λόγω ανησυχιών γεωπολιτικού περιεχομένου. Επέβαλλαν συνεπώς το κλίμα όσοι ήταν υπέρ της κυριαρχίας της προσφοράς έναντι της  ζήτησης σε Ευρώπη και ταυτίστηκαν με τη δυναμική που ίσχυε στην Αμερική. Γνωρίζοντας την σημασία, για τους διαχειριστές μετοχικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, του να περάσει ο ΓΔ ψηλότερα από το επίπεδο των 866 μονάδων, ειδοποιούμε ότι με τις Τράπεζες και τις ΑΡΑΙΓ ΜΠΕΛΑ ΕΛΠΕ ΓΕΚΤΕΡΝΑ κατάφεραν να ξεπεράσει ο ΓΔ τις 866 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ200 ημερών) κάτι που θεωρητικά αν διατηρηθεί θα αλλάξει σε ανοδική την ως τώρα πτωτική μεσοπρόθεσμη τάση. 

 

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μεικτά σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο με το μεγαλύτερο διάστημα να αφορά  κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2081,22 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 7,41 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 19,68 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 17:12 και ήταν οι 2108,41 μονάδες (+0,95%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:21 και ήταν οι 2071,93 μονάδες (-0,80%). Το κλείσιμο στις 2108,31 από 2088,63 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,94% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,999 από 12,003 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 1/8/22.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 324 από 823 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2094,00 από 2098,75 μονάδες, κατώτερο τις 2065,00 από 2055,00 και τιμή κλεισίματος τις 2088,75 από 2079,75 μονάδες και η σειρά απόκτησε 3541 από 3485 ανοικτά ΣΜΕ.  Αλλά διακινήθηκαν επίσης 94 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου από 53 την προηγούμενη σύνοδο, με ανώτερο στις 2089,00 από 2089,00 και κατώτερο τις 2067,00 από 2056,75 με κλείσιμο στις 2084,25 από 2074,75 μονάδες και η σειρά απόκτησε 442 από 428 ανοικτά ΣΜΕ. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό και αυστηρά επιλεκτικό. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Αυγούστου άλλαξε χέρια 1 από 64 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε όγκο 20 συμβολαίων με τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς και της επόμενης σειράς ήταν ανύπαρκτοι οι όγκοι.

 

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Δευτέρας 1/8 έκλεισε στις 551,93 με άνοδο +5,91%. Χθες κινούμενος μεταξύ 542,72 μονάδων (-1,67%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 548,29 (-0,66%), και ανώτερο τις 564,57 (+2,29%), έκλεισε στις 564,57 με άνοδο +2,29%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 24,894 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +2,55% απασχόλησε 9,993 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,66% 5,274 εκατ., η ΠΕΙΡ +0,64% απασχόλησε 3,355 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +3,00% απασχόλησε 6,272 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 574,25 από 561,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ μηδενίστηκαν.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι μειώθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 8703 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,940 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 98.641 από 98.870.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3410 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,21 ευρώ και έγιναν 16.884 από 15.645 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 3133 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,971 ευρώ και έγιναν 19.598 από 21.179 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2311 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,938 ευρώ και έγιναν 35.733 από 34.990 οι ανοικτές θέσεις.

 

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 3899 συμβόλαια για την ΜΙΓ λήξης Σεπτεμβρίου, τα 2150 ΣΜΕ της ΔΕΗ,  και τα 236 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ για τη σειρά Σεπτεμβρίου. 

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 65.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, τα 3000 για ΟΠΑΠ, τα 2000 για ΕΕΕ, τα 1600 για ΜΠΕΛΑ, τα 1000 για ΕΛΧΑ, τα 878 για ΕΤΕ, τα 700 για ΕΥΔΑΠ και τα 500 για TITC.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

 

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

 

Τραπεζοκεντρική η άνοδος στο Χ.Α.

 

Η δημοσιοποίηση των εξαιρετικών  εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Eurobank και της Εθνικής αιφνιδίασαν την επενδυτική κοινότητα καθώς η Goldman Sachs μόλις  προ 15θημέρου «κούρευε» τις τιμές στόχους των τραπεζών. Τώρα, όλοι  προϊδεάζονται  ότι σε ανάλογη κατεύθυνση θα είναι και των άλλων δύο τραπεζών, της Alpha Bank και της Πειραιώς, με τη J.P. Morgan να σπεύδει να αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους. Επομένως, συνομολογείται ότι  ο τραπεζικός κλάδος  έχει στο σύνολό του τρία βασικά χαρακτηριστικά: ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ)  και βελτιωμένη οργανική κερδοφορία. Μάλιστα, η αναμενόμενη επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης λόγω των ήδη εγκεκριμένων δανείων στο πλαίσιο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια λόγω της πολιτικής αυξημένων επιτοκίων από την ΕΚΤ, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για αυξημένους πιστωτικούς τόκους στο 2ο εξάμηνο του 2022 και το 2023. Ταυτόχρονα, τα αναμενόμενα νέα ΜΕΑ λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας θα αντιμετωπιστούν με τρόπο που δεν θα επιβαρύνουν τα λειτουργικά αποτελέσματα.

 

Ενόψει των παραπάνω, το +5% του Γ.Δ. κατά τον Ιούλιο (υψηλότερη  μηνιαία επίδοση στο έτος!) είχε και συνέχεια στο ξεκίνημα του Αυγούστου, καθώς η συναλλακτική βελτίωση με τους αγοραστές ως πρωταγωνιστές  συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που υποβοηθείται από άλλους δεικτοβαρείς τίτλους με θεαματική βελτίωση των μεγεθών τους, όπως του Μυτιληναίου που τα υπερδιπλασίασε, ο Γ.Δ. ξεπέρασε εύκολα τις 850 μονάδες και στοχεύει βάσιμα στην επάνοδο προς τις 900 μονάδες ώστε να μηδενιστούν οι φετινές απώλειες, υπό την αίρεση των δεδομένων στο διεθνές σκηνικό.  Με την υποβοήθηση από την αναμενόμενη βελτίωση της συνολικής κερδοφορίας από τις επιδόσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων αλλά και την ανθηρή τουριστική περίοδο που μπορεί να συμβάλει στην διαμόρφωση ποσοστού-έκπληξη για το φετινό ΑΕΠ, ενώ η κατά +2,7 δις. ευρώ αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο συνιστά μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στο βαθμό που συνδέεται με εισροές κεφαλαίων για τοποθετήσεις σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού.

 

Ωστόσο, το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να επιβαρύνεται από την ενεργειακή κρίση που συντηρείται στο πλαίσιο της Ουκρανικής κρίσης, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να αναρριχάται στο 8,9%. Το ΙΟΒΕ καταγράφει υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο για την Ελλάδα, ενώ υποχώρηση καταγράφουν και οι δείκτες παραγγελιών στη μεταποίηση των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (δείκτες PMI της S & P Global). Παράλληλα, στις ΗΠΑ το ΑΕΠ του 2ο τριμήνου  κατέγραψε υποχώρηση (-0,9%) σε συνέχεια του -1,6% του 1ου  τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση, από τεχνικής τουλάχιστον πλευράς. Στην πραγματικότητα, η συντήρηση του υψηλού βαθμού αβεβαιοτήτων δεν επιτρέπει στους οικονομολόγους να αποφανθούν αν οι πρόδρομοι δείκτες των μακροοικονομικών μεγεθών που καταγράφουν υποχώρηση στο ΑΕΠ, τη βιομηχανική παραγωγή, την απασχόληση και την ανεργία, την οικοδομική δραστηριότητα και  τις παραγγελίες θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση. Έτσι, οι ικανοποιητικές επιδόσεις που κατέγραψαν τον Ιούλιο οι διεθνείς αγορές (+8% o S & P λόγω και των υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιρειών , +7,64% ο Eurostoxx 600) μπορεί εύκολα να ανατραπούν στη συνέχεια, ακόμη και εν μέσω της  θερινής ραστώνης του Αυγούστου,  στο βαθμό που συνεχίζει να μην επιλέγεται ο διάλογος για την αναζήτηση λύσεων στα φλέγοντα ζητήματα που πλήττουν την ευρωπαϊκή κυρίως οικονομία…

 

Σήμερα

 

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ασίας-Ειρηνικού ακολούθησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούμενες υψηλότερα σήμερα και το δολάριο συνέχισε την άνοδό του αφού οι αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι απέχουν πολύ από το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων. Το ασφαλές γεν συνέχισε την ολίσθησή του. Αυτό ανέβασε τις μετοχές στην Ασία, παρά την πτώση στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Στις 8:30 δική μας ώρα:

 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +0,50%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,35%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ανέβηκε κατά +0,73%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι κέρδη +0,75%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνιζε ανοδική μεταβολή +0,45%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +0,28% και ήταν στις 519,00 μονάδες.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα