Π. Δούκας: Δεύτερο κύμα επιχειρηματικής εισβολής στη Σερβία

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 15:42
AΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗΣ

Επίσημη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Δούκας, συνοδευόμενος από περισσότερους από 100 Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές, σε προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Κατά τη συνάντηση του κ. Δούκα με το Σέρβο πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικές τις συναντήσεις και τόνισε ότι «πρόκειται για το δεύτερο κύμα της ειρηνικής επιχειρηματικής εισβολής των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία».

Σημείωσε ακόμη ότι με το Σέρβο πρωθυπουργό εξέτασαν τις δυνατότητες για αύξηση των οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτισμικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ συζήτησαν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες επιχειρήσεις, προκειμένου να εξευρεθούν το συντομότερο δυνατό λύσεις.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας», τόνισε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε: «Τους δείξαμε ότι είμαστε τώρα εδώ, στα δύσκολα, στο μέσο της μεγάλης κρίσης».

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε και στην κατασκευή του οδικού άξονα 10 υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί το έργο με 100 εκατ. ευρώ, καθώς αποτελεί πρώτη της προτεραιότητα, αφού θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη, με το Βελιγράδι και την κεντρική Ευρώπη.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας και Μεταλλείων, Πέταρ Σκούντριτς, ενώ δήλωσε πως «υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες», επισημαίνοντας ότι θα γίνει πλήρης καταγραφή αυτών.

«Μας ενδιαφέρει πέρα από το να επενδύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία, να δημιουργηθούν και ελληνο-σερβικές κοινοπραξίες», είπε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούν οι δύο χώρες.

Το πρωί, ο υφυπουργός ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές στην επιχειρηματική διάσκεψη με τίτλο «Enhancing Business Relations - Investment Opportunities: Greece and Serbia in South Eastern Europe», που έγινε στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών, κατά την οποία τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να φέρει στη Σερβία επενδύσεις και γνώσεις με στόχο τον εμπλουτισμό των υποδομών, καθώς και να συμβάλλει στη δημιουργία ειρηνικής και ευημερούσας περιοχής.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, ο οποίος κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του, καθώς όπως είπε, «υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε πολλούς οικονομικούς τομείς».

Αναφέρθηκε ακόμη και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του για την αύξηση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως και στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη βελτίωση των υποδομών.

Στη διάσκεψη μίλησαν ακόμη, ο υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μλάτζαν Ντίνκιτς, η υφυπουργός για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Βέσνα ¶ρσιτς, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Σερβίας, Ράντοβαν Γιέλαζιτς και ο πρόεδρος του Hellenic Business Association Σερβίας, Βασίλης Ντερτιλής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα