ΠΑΣΟΚ: Σε αδιέξοδο η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 17:31

«Οι εξαμηνιαίες εκτιμήσεις της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εδώ και καιρό έχει επισημάνει το ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι «οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι εξωπραγματικές και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί σημαντικά και η ανεργία αυξάνεται».

Η κ. Κατσέλη επικρίνει έντονα τη ΝΔ καταλογίζοντάς της «αδιέξοδη οικονομική πολιτική και οικονομικό αδιέξοδο» το οποίο φέρει την υπογραφή της «κυβέρνησης του σήμερα» και όχι των «κυβερνήσεων του χθες», στις οποίες καταλογίζει ευθύνες το οικονομικό επιτελείο «σε πλήρη απόγνωση».

Το ΠΑΣΟΚ –δια στόματος της κ. Κατσέλη- καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο χαρακτηρίζει «εκτός πραγματικότητας».

Τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει μέτρα στήριξης της οικονομίας:

• Με επαρκείς διασφαλίσεις ότι η αυξημένη ρευστότητα θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία. Με τη δημιουργία, για το σκοπό αυτό, Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης, όπου η παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες θα γίνεται υπό τον όρο, την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων προς τις μικρές, μεσαίες, και εξαγωγικές επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότησή τους.

• Με την ενίσχυση του συστήματος εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

• Με περίοδο χάριτος τουλάχιστον 1 έτους, σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 300.000 ευρώ, για να πληρώνουν μόνο τους τόκους του δανείου.

• Με επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

• Με στήριξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, μειώνοντας το φορολογικό βάρος.

• Με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων - για την προώθηση μικρών και μεγάλων έργων σε ολόκληρη τη χώρα, σε νέους τομείς, που θα θέσουν τις βάσεις για το νέο παραγωγικό πρότυπο.

Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως μια ολοκληρωμένη εναλλακτική οικονομική πολιτική, ώστε να βγει από το σημερινό αδιέξοδο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα