Emporiki: Ζημίες 121,3 εκατ. € στο εννεάμηνο

Εκτακτη γ.σ. στις 13/2 για την αύξηση μ/κ
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 10:13
UPD:10:19

Καθαρές, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ζημίες ύψους €121,3 εκατ., έναντι κερδών €76,5 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε η Εμπορική Τράπεζα για το εννεάμηνο του 2008, επικαλούμενη την επιδείνωση των αποτελεσμάτων στο τρίτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, το δ.σ. της τράπεζας αποφάσισε την επανεξέταση και προσαρμογή του Επιχειρηματικού Σχεδίου ώστε να διασφαλίσει την ευθυγράμμισή του με τις συνθήκες της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, προχωρώντας παράλληλα στη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων στις 13 Φεβρουαρίου 2009 για την έγκριση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Emporiki.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά της, κατά το τρίτο τρίμηνο παρατηρήθηκε σοβαρή επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μία σημαντική εφάπαξ πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση €55 εκατ. επέδρασε δυσμενώς στα αποτελέσματα της τράπεζας.

Τα έξοδα τόκων και εξομοιούμενα έξοδα αυξήθηκαν κατά 69% έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2007, καθώς η Emporiki επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την διεθνή κρίση λόγω της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου καταθέσεών της. Έτσι, τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν στο εννεάμηνο του 2008 χαμηλότερα κατά €80 εκατ. περίπου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου επιβαρύνθηκαν επίσης από μία εφάπαξ επιβάρυνση ύψους €55 εκατ., οφειλόμενη στην πρόσφατη αλλαγή του φορολογικού νόμου, ο οποίος προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών και συνακόλουθη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου για την Emporiki.

Σύμφωνα με την τράπεζα, άλλοι παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματά της είναι η απομείωση αξιών του χαρτοφυλακίου επενδύσεων ύψους €19,5 εκατ., που οφείλονται στην επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και προέρχονται κυρίως από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Η τράπεζα επισημαίνει, πάντως, πως διατήρησε υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης (19,2% στο εννεάμηνο του 2008 ή 25,6% σε ετησιοποιημένη βάση), ενισχύοντας το συνολικό μερίδιο αγοράς της όσον αφορά στις χορηγήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα