Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Την ώρα που η Ευρώπη μετρά τις πληγές αλλά και τις αντοχές της από την ενεργειακή κρίση, επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να προλάβει να προετοιμαστεί επαρκώς εν όψει του χειμώνα, με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα και τη Γερμανία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι έχει περιθώριο τριών μόλις μηνών.
Και όλα αυτά την ώρα που το Κρεμλίνο εξακολουθεί να «παίζει ενεργειακά παιχνίδια», επικαλούμενο νέες δυσλειτουργίες στον αγωγό Nord Stream 1, που σημαίνουν ότι επίκεινται και νέες περικοπές στη ροή φυσικού αερίου.
Οι τιμές φυσικού αερίου πήραν ξανά την ανιούσα, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι το ενεργειακό κόστος θα αυξάνεται κάθε έτος τουλάχιστον έως το 2025.
Τα σημάδια για την επερχόμενη «καταιγίδα» είναι διάχυτα και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της κρίσης που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη.
Το προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο δεν είναι πλέον φωταγωγημένο τη νύχτα, το Αμβούργο «κόβει» το ζεστό νερό σε πισίνες και γυμναστήρια, ενώ οι δήμοι σε ολόκληρη τη Γερμανία προετοιμάζουν χώρους θέρμανσης για να προφυλάξουν τους πολίτες από το κρύο.
Οι ελλείψεις με τις οποίες αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη η Γερμανία θα είναι άνευ προηγουμένου για ανεπτυγμένη χώρα, καθώς περίπου το ήμισυ των νοικοκυριών της στηρίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση. Η επιβολή δελτίου στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η ύφεση είναι πλέον προ των πυλών και οι αρμόδιες αρχές εκφράζουν ανησυχίες για κοινωνική αναταραχή εάν οι ενεργειακές ελλείψεις ξεφύγουν εκτός ελέγχου. Η χώρα δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε καν στη Γαλλία, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της οποίας είναι σε μεγάλο βαθμό προβληματικοί με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στους γείτονές της.
Έκκληση για οικονομία
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και επανέλαβε την έκκλησή του προς εταιρείες και καταναλωτές να εντείνουν τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας. Εάν τα μέτρα για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης αποτύχουν, η κυβέρνηση θα κηρύξει κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», που σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο της διανομής και θα αποφασίσει ποιος θα έχει προτεραιότητα στην εξασφάλιση καυσίμων. Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης real estate της Γερμανίας ανακοίνωσε ήδη σχέδια για μείωση της θέρμανσης κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα δημόσια κτήρια μειώνουν τους θερμοστάτες.
Ήδη περίπου ένας στους τέσσερις Γερμανούς έχει διολισθήσει σε ενεργειακή φτώχεια, που σημαίνει ότι το κόστος θέρμανσης και φωτισμού επηρεάζει την ικανότητα κάλυψης άλλων δαπανών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση επεξεργάζεται προγράμματα στήριξης χαμηλόμισθων νοικοκυριών.
«Ένα νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου θα ανάγκαζε πολλές επιχειρήσεις, όχι μόνο σε Γερμανία, να σταματήσουν δραστηριότητες, ενώ θα οδηγούσε σε μείωση 17% της βιομηχανικής ζήτησης για καύσιμα.
Εάν η ροή μέσω του Nord Stream παραμένει στο 20%, πλησιάζουμε τη ζώνη κινδύνου» προειδοποιεί η αναλύτρια της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie, Πένι Λικ. Έρευνα της DIHK, στην οποία συμμετείχαν 3.500 βιομηχανικές επιχειρήσεις, έδειξε ότι το 16% σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή ή να σταματήσει κάποιες δραστηριότητες. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει 4,8% του ΑΕΠ της εάν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες, ενώ η Μπούντεσμπανκ αποτιμά τις ζημίες στα 220 δισ. ευρώ.
Το Κρεμλίνο
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε ότι είναι ελάχιστα πλέον αυτά που μπορεί να κάνει η Ρωσία για να αποκαταστήσει τις δυσλειτουργίες στον εξοπλισμό του Nord Stream 1, γεγονός που προοιωνίζεται περαιτέρω μείωση της ροής φυσικού αερίου. «Υπάρχουν δυσλειτουργίες που απαιτούν επείγουσες επισκευές και οι οποίες προσκρούουν σε
τεχνητές δυσκολίες λόγω κυρώσεων. Η Ρωσία δεν έχει και πολλά περιθώρια να βοηθήσει σε αυτό» διευκρίνισε ο Πεσκόφ.