Πετρέλαιο: Μπορεί ο ΟΠΕΚ να ρίξει τις τιμές;

Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 12:19
UPD:12:19
REUTERS/DADO RUVIC

Οι ισχυροί της αγοράς πετρελαίου θα έχουν μία εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση αύριο στη Βιέννη. Αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια να πείσει το βασίλειο του Αραβικού Κόλπου να ρίξει περισσότερο αργό στην αγορά για να πέσουν οι τιμές. 

Ο Λευκός Οίκος ευελπιστεί ότι τα 13 κράτη μέλη του ΟΠΕΚ θα αποφασίσουν ουσιαστική αύξηση της προσφοράς πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών, που παραμένουν εδώ και μήνες πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, με μερίδα αναλυτών να τις βλέπει να φτάνουν ακόμη και στα 150 δολάρια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν βάλει φωτιά στις τιμές ενέργειας, έχουν πυροδοτήσει εκρηκτικό πληθωρισμό και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες σε δραστικές αυξήσεις επιτοκίων με τον κίνδυνο οι οικονομίες να βυθιστούν στην ύφεση. Ο ΟΠΕΚ που από το 1960 έχει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών στην αγορά θα μπορούσε να βοηθήσει να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένο. 

Και τούτο γιατί η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο μέλος του, έχει ξεκαθαρίσει πως η όποια απόφαση για αύξηση της προσφοράς θα ληφθεί σε συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, μίας ευρύτερης σύνθεσης της συμμαχίας που περιλαμβάνει συνολικά 23 χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Ρωσία. Η τελευταία δεν αποκλείεται να θελήσει να βάλει εμπόδια σε μία δραστική παρέμβαση στις αγορές. Δεν είναι όμως η μόνη που έχει ενστάσεις. Αγκόλα, Νιγηρία και Μαλαισία δυσκολεύονται ήδη να ανταποκριθούν στους μηνιαίους στόχους της προσφοράς. 

Ακόμη και η Σαουδική Αραβία όμως είναι αμφίβολο εάν έχει περιθώρια για περαιτέρω μεγάλη αύξηση της προσφοράς της, αφού έχει ήδη ανεβάσει τον στόχο του Αυγούστου στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε σε μείωση της προσφοράς του τον Απρίλιο του 2020 και συνέχισε να αποσύρει πετρέλαιο από την αγορά καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας εν μέσω πτώσης της ζήτησης. Από το 2021 αναπληρώνει, με αργά βήματα, την χαμένη αυτή προσφορά. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα