Απ. Γεωργαντζής-Quest Holdings: Επενδύουμε σε τομείς-δραστηριότητες με προοπτικές ανάπτυξης

Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 16:53
UPD:16:58

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Ο Aπόστολος Γεωργαντζής, CEO Quest Holdings, μιλά στο Naftemporiki.gr και αναλύει τη στρατηγική της εταιρείας με βάση το 5ετές πλάνο ανάπτυξή της 2022-2026, που βασίζεται στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, στις επενδύσεις σε συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και συγκεκριμένους στόχους εξαγορών και στην καινοτομία.

Κύριε Γεωργαντζή, το Α’ τρίμηνο 2022 παρά τις δυσκολίες ολοκληρώθηκε για τον Όμιλο Quest με αύξηση σε τζίρο, κέρδη προ φόρων και λειτουργική κερδοφορία. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το υπόλοιπο της χρονιάς;

Πράγματι, το Α’ τρίμηνο του 2022 έδειξε ότι η θετική πορεία του Ομίλου συνεχίζεται, καθώς κατέγραψε πωλήσεις €238 εκ. (+ 16,1%), κέρδη EBITDA €16,9 εκ. (+18,4%) και κέρδη προ φόρων περί τα €14 εκ. (+ 17,5%).

Παρά την έντονη αβεβαιότητα, τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, και την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να υλοποιούμε τους στόχους μας και  το αποφασισμένο επενδυτικό μας πλάνο. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αναμένεται για το 2022 να φθάσουν τα €60 εκατ.

Με βάσει τα σημερινά δεδομένα, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, οι εκτιμήσεις μας για το σύνολο του έτους είναι ότι οι πωλήσεις μας θα κινηθούν στα ίδια ή ελαφρά υψηλότερα επίπεδα και η κερδοφορία μας στα ίδια η ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 η μετοχή της Quest Συμμετοχών συμπεριλήφθηκε στο δείκτη FTSE του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς επίσης και στο δείκτη ESG ATHEX.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγορά και ποια είναι η προοπτική του ψηφιακού μετασχηματισμού στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας; 

Η απουσία κλίματος σταθερότητας, τα αυξημένα κόστη ιδιαίτερα στην ενέργεια, η περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη, οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η αγορά και όλος σχεδόν ο κόσμος.

Ταυτόχρονα, η επόμενη 5ετία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, αλλά και ευκαιρία, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να περάσει στην ψηφιακή εποχή αξιοποιώντας τα διαθέσιμα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ . Έχει όμως και συγκεκριμένο χρόνο στη διάθεσή της και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν έγκαιρα οι μηχανισμοί του δημόσιου τομέα και να κινηθούν οι διαδικασίες εκπόνησης και  υλοποίησης των έργων ταχύτατα και σε όλα τα επίπεδα. Τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου θα είναι πολλαπλά τόσο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα επωφεληθεί από τα καινοτόμα συστήματα και τις νέες τεχνολογίες, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως για τους πολίτες που θα δουν τις αλλαγές να αναβαθμίζουν σημαντικά την καθημερινότητά τους.  

Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η εικόνα των επιχειρήσεων όταν και εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα τεχνολογίας του Ταμείου Ανάκαμψης σύμφωνα και με την Ψηφιακή Βίβλο;

Η ψηφιακή αναβάθμιση και η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος για μια προηγμένη, ανταγωνιστική και συμπεριληπτική κοινωνία. Είναι σημαντικό να μην μείνει κανείς πίσω και η μετάβαση αυτή να αφορά κάθε επιχείρηση, όσο μικρή κι αν είναι, κάθε  άξονα της χώρας, από τη δικαιοσύνη, μέχρι την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, κάθε παρωχημένη και πολύπλοκη διαδικασία και βέβαια κάθε πολίτη. Με αυτό το όραμα και στόχο ταυτιζόμαστε.

Υπάρχουν προτάσεις από τον Όμιλο Quest για το πώς μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα;    

Όραμά μας είναι να πρωτοστατήσουμε στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Ελληνικής αγοράς, οδηγώντας τη χώρα μας ανάμεσα στους πρωτοπόρουςτης νέας εποχής. Ο Όμιλος Quest προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσει να συνδράμει με σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις στο σκοπό αυτό. Οι εταιρείες του Ομίλου Info Quest Technologies και Uni Systems, βοηθούν επιχειρήσεις και οργανισμούς να αξιοποιήσουν με τον βέλτιστο τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Uni Systems έχει ήδη συμμετάσχει σε σημαντικά έργα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κεντρικής Διοίκησης της χώρας, ενώ έχει υλοποιήσει και την ψηφιακή πλατφόρμα City4Life, η οποία απευθύνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τις πόλεις που θέλουν να ξεπεράσουν τα στενά όρια των παραδοσιακών αυτοδιοικητικών δομών και να μετατραπούν σε έξυπνες και φιλικές προς τον πολίτη πόλεις.

Παράλληλα, η Info Quest Technologies, με όραμα να βοηθήσει μαζί με τους συνεργάτες της και να καθοδηγήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις στο επόμενο βήμα της ψηφιακής τους αναβάθμισης, συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα του Εθνικoύ Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιούργησε πρόσφατα έναν Ψηφιακό Οδηγό Λύσεων και Υπηρεσιών, με στόχο να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Πρόγραμμα  «ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΜΕ» (Vouchers).   

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική η δημιουργία μιας κουλτούρας οικοσυστημάτων, μέσα στα οποία δημιουργούνται συνέργειες επωφελείς προς όλους τους συνεργαζόμενους, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από το να κερδίσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις τα διαθέσιμα έργα ή να ενταχθούν σε προγράμματα για άμεση απορρόφηση πόρων.

Τηρουμένων των δύσκολων συνθηκών λόγω ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης ποια είναι η στρατηγική του Ομίλου στους τομείς όπου δραστηριοποιείται και ποια είναι η εκτίμηση για την πορεία των τομέων δραστηριότητάς σας;

Ο Όμιλος Quest δραστηριοποιείται σε 4 διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους:  To εμπόριο προϊόντων πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και πρόσφατα κλιματιστικών, τις υπηρεσίες πληροφορικής, τις ταχυμεταφορές καθώς και την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Στρατηγική μας είναι να επενδύουμε σε τομείς και δραστηριότητες που είτε εκτιμούμε ότι  έχουν  προοπτικές ανάπτυξης ή που εμείς έχουμε ξεκάθαρο πλάνο για την ανάπτυξή τους. Όλοι οι υφιστάμενοι τομείς δραστηριότητας μας εκτιμούμε ότι έχουν  προοπτικές ανάπτυξης.

Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια θα δούμε σημαντικές  εξελίξεις από πλευράς προϊόντων τεχνολογίας,   στην περιοχή του Internet of Things. Τεχνολογίες όπως το 5G, τα Predictive Analytics και AI θα αλλάξουν τα δεδομένα. Smartphones, έξυπνες συσκευές και αισθητήρες, θα αλληλεπιδρούν προσφέροντας ένα νέο ευρύ πεδίο καινοτόμων λειτουργιών και δυνατοτήτων σε όλους, από το έξυπνο σπίτι, την έξυπνη μετακίνηση και την έξυπνη πόλη, μέχρι την υγεία & την ευεξία. Τόσο η Info Quest Technologies, όσο και  η iSquare, διανέμουν καινοτόμα προϊόντα στις παραπάνω κατηγορίες όπως είναι οι έξυπνες συσκευές της Xiaomi και τα καινοτόμα προϊόντα της Apple.

Ένας άλλος τομέας με σημαντικές εξελίξεις, πιστεύω ότι θα είναι αυτός της παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα αυτό έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις μέσω της Quest Energy τα προηγούμενα χρόνια και στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωσή του.  Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, επεκτείνουμε σταδιακά το πεδίο δραστηριοτήτων μας σε νέους τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση, με τα ηλεκτρικά μηχανάκια της Segway,  ενώ διερευνούμε συνεχώς και νέα πεδία επέκτασης.

Μετά τη ραγδαία ανάπτυξη που γνώρισε το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατά το Α τετράμηνο του 2022 ο κλάδος  παρουσιάζει πτώση, κυρίως λόγω της  λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων φέτος (ενώ πέρυσι ήταν κλειστά), αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία που συμπιέζουν την κατανάλωση. Ωστόσο, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου μελλοντικά είναι αναμφίβολη και γι’ αυτό ο Όμιλος επενδύει σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα της αγοράς, μέσω του you.gr.

Ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον κλάδο των ταχυμεταφορών. Η θυγατρική του Ομίλου ACS, ηγέτης στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών, έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, στοχεύοντας στην αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση του σύγχρονου καταναλωτή. Ο πρώτος άξονας των επενδύσεων αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών για τη διαρκώς καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργατών και πελατών της. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην εμβληματική επένδυση των €42εκατ. στο νέο υπερσύγχρονο κέντρο διαλογής της ACS στο Αιγάλεω, που πρόκειται να τριπλασιάσει το capacity της ACS και να της δώσει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού της, ενώ θέτει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα στις ταχυμεταφορές.

Πότε θα ολοκληρωθεί η απόκτηση της Δημητρίου ΑΕ από τον Όμιλο Quest και πώς θα αλλάξει τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου μακροπρόθεσμα;

Η είσοδος της Quest Holdings στην εταιρεία εμπορίας λευκών συσκευών Γ.Ε. Δημητρίου (ΓΕΔ) ολοκληρώνεται μετά την  Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΓΕ Δημητρίου,  που έγινε στα μέσα Ιουλίου 2022.

Ως στρατηγικός επενδυτής με πλειοψηφικό ποσοστό από 95% ως 98% και  συνολικό προυπολογισμό της επένδυσης 25-30 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του καθαρού δανεισμού), η Quest Holdings  προσβλέπει στην εξυγίανση και το καθολικό restart της ΓΕΔ, και κατ’ επέκταση την ενδυνάμωση της θέσης του Ομίλου στην αγορά του κλιματισμού. 

Ο Όμιλος αποεπένδυσε από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, εισέρχεται στον κλιματισμό και τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Ποιος είναι το μακροπρόθεσμο όραμα του ομίλου που συμπλήρωσε 40 χρόνια στην αγορά;

Όραμα μας είναι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς και να δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία για όλους τους stakeholders, στους τομείς δραστηριότητας μας και σύμφωνα με τον σκοπό μας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος έχει σχεδιάσει και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα επιχειρηματικό πλάνο 5ετίας, το οποίο προβλέπει σγμαντικές επενδύσεις, που μπορεί να ξεπεράσουν τα €300 εκατ.,  καθώς και διπλασιασμό των πωλήσεων και της κερδοφορίας μέχρι το τέλος του 2026.

Παράλληλα, θέτουμε τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και τα κριτήρια ESG στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μας προγράμματος. Μέσα στο 2022, προχωρήσαμε  στον σχεδιασμό της ESG στρατηγικής μας, αναδεικνύοντας τους μακροπρόθεσμους ESG στόχους, που θα ενισχύσουν τον μετασχηματισμό του και το επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών του Ομίλου. Επιδίωξή μας είναι να θωρακίζουμε συνεχώς το μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζουμε,  αναγνωρίζοντας  τις ευθύνες μας απέναντι στο περιβάλλον αλλά και την κοινωνία και εναρμονιζόμενοι  με τη διεθνή τάση τόσο των επενδυτών προς ESG assets, όσο και των καταναλωτών προς προϊόντα/ υπηρεσίες που παρέχονται από τις επιχειρήσεις με ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα. 

Οι ESG στόχοι έχουν σχεδιαστεί μέσα από το πρίσμα βέλτιστων διεθνών πρακτικών και αναπτύσσονται σε 4 άξονες: περιβάλλον, ανθρώπινο δυναμικό, υπεύθυνη επιχείρηση και βιώσιμα προϊόντα. Ο Όμιλος Quest λειτουργεί με συναίσθηση της περιβαλλοντικής του ευθύνης και προσαρμόζει συστηματικά την επιχειρηματική πρακτική με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Αναλύει κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και θέτει στόχους για την πράσινη μετάβαση, που θα τον οδηγήσουν το 2050 στην κλιματική ουδετερότητα.

Παράλληλα, εστιάζουμε στη δημιουργία αξίας για την κοινωνία και τους ανθρώπους του μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που συνδέονται με τον σκοπό του. Είναι σημαντική η συμβολή του Ομίλου στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, μέσα από προγράμματα reskilling και upskilling, όσο και η προσφορά ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Τέλος, υιοθετήσαμε ένα νέο σύγχρονο Συστήμα Εταιρικής Διακυβέρνησης, με βάση τη νομοθεσία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ενώ συνεχίζουμε να θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και δεσμεύσεις για την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας (inclusion & diversity), την ίση μεταχείριση των εργαζομένων, και τη δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας που σέβεται τις ανάγκες και το ευ ζην των εργαζομένων.

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας και τι περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας για την αγορά εκτός Ελλάδας; 

Όπως προαναφέρθηκε, το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, σε βάθος 5ετίας, προβλέπει επενδύσεις, που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα €300 εκατ.,  καθώς και διπλασιασμό των πωλήσεων και της κερδοφορίας μέχρι το 2026. Βέβαια, οι τρέχουσες συνθήκες πιθανώς να καθυστερήσουν την υλοποίηση του πλάνου, καθώς η φετινή και η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι μεταβατικές στην ανάπτυξη των αγορών. 

Για το 2022 οι επενδύσεις του Ομίλου  εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα €60 εκατ. Η είσοδος της Quest Holdings ως στρατηγικού επενδυτή στην ιστορική εταιρεία εμπορίας λευκών συσκευών Γ.Ε. Δημητρίου, μια επένδυση πάνω από €25 εκατ., (περιλαμβανομένου του καθαρού δανεισμού) θα ενδυναμώσει την παρουσία του Ομίλου στην αγορά κλιματιστικών, καθώς τα δημοφιλή Toyotomi της ΓΕΔ θα προστεθούν στο portfolio του Ομίλου μαζί με τα Gree, των οποίων έχει την αποκλειστική διανομή η θυγατρικής του Clima Quest.

Εντός του 2022 θα ολοκληρωθεί, επίσης, η επένδυση στο νέο κέντρο διαλογής της ACS, μια επένδυση πάνω από €42 εκατ. συνολικά, που θα τριπλασιάσει την παραγωγικότητα της ACS, δίνοντάς της ισχυρό προβάδισμά έναντι του ανταγωνισμού της.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επενδύσεις του Ομίλου τόσο σε υποδομές όσο και σε επέκταση των δραστηριοτήτων του. Το νέο Logistic Center της Info Quest Technologies στον Ασπρόπυργο  - μια επένδυση άνω των €4 εκατ. - θα δώσει νέες δυνατότητες και αύξηση της παραγωγικότητας στη ναυαρχίδα του Ομίλου, ενώ η Quest Ενεργειακή, στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κατά 50% μέχρι το 2023, με επενδύσεις άνω των €5 εκατ.

Οι εταιρείες του Ομίλου έχουν ήδη έντονη δραστηριότητα εκτός Ελλάδος, σε πάνω από 30 χώρες, με 21% των πωλήσεων (€196 εκατ.) το 2021 να προέρχονται από το εξωτερικό. Η θυγατρική του Ομίλου Uni Systems έχει δυναμική ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά, με 50% των πωλήσεων από το εξωτερικό, ενώ έχει επιχειρηματικές οντότητες σε 5 ευρωπαϊκές πόλεις.

Πόσους εργαζόμενους απασχολεί ο Όμιλος, υπάρχουν ελλείψεις στελεχών, σε ποιους τομείς και το αντιμετωπίζετε;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο Όμιλος απασχολεί 2.339 άτομα.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοί για τους εργαζόμενους μας καθώς και για την ποιότητα και την αξία τους. Κάθε χρόνο δημιουργούμε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας (73 το 2021) και θεωρούμε χρέος μας να συμβάλλουμε στο brain regain και την επιστροφή ικανών στελεχών στη χώρα. Όσο η τεχνολογία μας δίνει νέες δυνατότητες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνεχίζεται, δημιουργούνται αυξημένες ανάγκες σε ταλαντούχους ανθρώπους, με συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες.

Σίγουρα λοιπόν υπάρχει στην αγορά έντονος ανταγωνισμός στο πεδίο την προσέλκυσης ταλέντων και ικανών στελεχών, που αποτελούν και δική μας επιδίωξη.  Για την επίτευξη αυτού του στόχου ενεργούμε σε δύο άξονες: πρώτον, δημιουργώντας συνολικά ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας στοχεύουμε να είμαστε στις top επιλογές των νέων ταλέντων (talent attraction), και δεύτερον, επενδύουμε στη διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων μας και δημιουργούμε στοχευμένα προγράμματα reskilling και upskilling αποσκοπώντας στην εξέλιξη των γνώσεων, την ενδυνάμωση και την ανάδειξη ταλαντούχων ατόμων εντός του Ομίλου, και τη γεφύρωση της εκπαιδευτικής γνώσης με τις επαγγελματικές ανάγκες.

Ο Όμιλος έχει πάρει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας που σέβεται τις ανάγκες και το ευ ζην των εργαζομένων. Παράλληλα με τις δράσεις που παραδοσιακά υλοποιούμε προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δράσεις εθελοντισμού και δράσεις που ενθαρρύνουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, στον Όμιλο Quest έχουμε εντοπίσει ότι για το work-life balance των εργαζομένων μας είναι σημαντική η ευελιξία στην εργασιακή καθημερινότητα. Γι’ αυτό έχουμε ενσωματώσει στη λειτουργία μας το υβριδικό μοντέλο εργασίας, ενώ για τις ειδικότητες όπου αυτό είναι δυνατό υιοθετούμε την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς επίσης κι ένα μοντέλο υβριδικής «συνεργασίας. Σήμερα συνάδελφοί μας εργάζονται και από το εξωτερικό, από διάφορες πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και από τα νησιά μας.

Τι είναι καινοτομία για τον όμιλο Quest και εάν υπάρχουν δράσεις από την πλευρά του ομίλου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της καινοτομίας;

Πάγια επιδίωξη και μέρος της στρατηγικής μας είναι να προάγουμε την καινοτομία και να την ενσωματώνουμε στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Το 2013 ιδρύσαμε το εκκολαπτήριο IQbility, με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από την ενίσχυση της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Το IQbility εξελίχθηκε σε ένα success story, καθώς. στα 9 χρόνια λειτουργίας του, έχει συνδράμει δεκάδες startups και έχει συνολικά επενδύσει σε 15 από αυτές, με συνολικό ποσό επένδυσης πάνω από €2.000.000., ενώ έχει δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι μέσα από τη δράση του έχει συμβάλλει ενεργά στη διοχέτευση της Ελληνικής προστιθέμενης αξίας στις διεθνείς αγορές και στην επαναφορά πνευματικού κεφαλαίου στη χώρα.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε το Κέντρο Καινοτομίας iQnovus, που αναπτύσσει  έντονη δραστηριότητα προς την ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογικής καινοτομίας, μέσα από συνέργειες που φέρνουν κοντά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα με μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες καθώς και startups.

Το iQnovus δημιουργεί και συντονίζει ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων και ιδρυμάτων, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων τεχνολογίας. Το οικοσύστημα καινοτομίας αποτελείται από μεσαίες και μεγάλες εταιρείες με συγκεκριμένη τεχνογνωσία, startups, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Μέσω του iQnovus, o Όμιλος Quest συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάδειξη νέων ταλέντων, τη διακράτηση του πνευματικού κεφαλαίου της Ελλάδας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, αλλά και τη διοχέτευση της Ελληνικής προστιθέμενης αξίας στις διεθνείς αγορές. Αλλά και εσωτερικά, μέσα στα όρια του Ομίλου, το iQnovus δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους και τα στελέχη των εταιρειών μας να συμμετέχουν στη διαδικασία ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών και να προτείνουν τις δικές τους ιδέες για τεχνολογικές λύσεις και πρωτοβουλίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα