Φωτοβολταϊκά: Σ/ν για προώθηση των επενδύσεων

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 09:46

Δίνεται επιτέλους και νομοθετικά, η λύση σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτό της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, όπως και της δημιουργίας φωτοβολταϊκών μονάδων.

Με νομοσχέδιο που θα προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, τίθενται οι βάσεις για ταχύτερη ολοκλήρωση και λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού, ισχύος 161 μεγαβάτ, ο οποίος άρχισε να κατασκευάζεται το 1986 και σχεδόν περατώθηκε τον Απρίλιο 2001. Η εμπορική λειτουργία του σταθμού προσέκρουσε σε θέματα απαλλοτριώσεων, για περιουσίες που βρίσκονται στην υπό διαμόρφωση τεχνητή λίμνη. Ετσι, με το νομοσχέδιο, πέραν της αποζημιώσεως προς τους θιγομένους, προβλέπεται και η καταβολή σειράς συμπληρωματικών οικονομικών παροχών προς αυτούς, με σκοπό την πλήρη και ουσιαστική αποκατάστασή τους από τις συνέπειες που υφίστανται λόγω της απαλλοτρίωσης.

Σε ό,τι αφορά στα φωτοβολταϊκά, με το νομοσχέδιο προωθείται για εφαρμογή η ειλημμένη απόφαση σύμφωνα με την οποία, καθ΄ υπέρβαση του προγράμματος, θα εξεταστεί προς αδειοδότηση το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και αντιστοιχούν σε 3.700 μεγαβάτ, με στόχο να προχωρήσουν όσα έργα είναι ώριμα τεχνικά και βιώσιμα οικονομικά.

Επίσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποφυγή της δυσανάλογης αύξησης του τέλους ΑΠΕ για τους καταναλωτές, σχεδιάστηκε σταδιακή αποκλιμάκωση της τιμής αγοράς ενέργειας (feed-in-tariff), σε συνδυασμό με εξαρχής διασφαλισμένη σταθερή διατήρηση της τιμής για διάστημα 20 ετών.

Τέλος με το νομοσχέδιο, ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2004/8/ «Για την προώθηση της συμπαραγωγής ενέργειας βάσει της ζήτησης για χρήσιμη θερμότητα στην εσωτερική αγορά ενέργειας κ.λπ.» η οποία έχει σκοπό την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και αποφυγής απωλειών στα ηλεκτρικά δίκτυα και κατά συνέπεια την ασφάλεια εφοδιασμού και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα