Κλείνουν όλα τα «παραθυράκια» στη λιανική αγορά ρεύματος

Όλοι οι προμηθευτές πρέπει να ανακοινώσουν τα ακριβή τιμολόγια για τον Αύγουστο
Σάββατο, 30 Ιουλίου 2022 11:01
UPD:11:06
REUTERS/PHIL NOBLE

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Προθεσμία έως αύριο (31 Ιουλίου) έχουν οι προμηθευτές ρεύματος για να ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύουν για τον Αύγουστο και θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με τις αλλαγές που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον νόμο για τις ΑΠΕ.

Τιμολόγια που είναι πολύ πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτυπώσουν αυξημένες ονομαστικές τιμές κιλοβατώρας σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις της περασμένης Δευτέρας, λόγω όχι μόνο των διάφορων «παράθυρων» που έκλεισε το ΥΠΕΝ
(πλαφόν στα πάγια, απαγόρευση εκπτώσεων συνδεδεμένων με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς κ.ά.), αλλά και της επαναξιολόγησης από πλευράς προμηθευτών του τοπίου για τις τιμές του φυσικού αερίου, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και δη τη μείωση των ροών από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream 1 στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού, που έχει οδηγήσει τις τιμές στον κόμβο TTF στα επίπεδα των 190-200 ευρώ/MWh όχι μόνο στη spot, αλλά και στις προθεσμιακές αγορές, με ορίζοντα έως τις αρχές του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά εταιρειών θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις πάγιες χρεώσεις τους ώστε να μην υπερβαίνουν το πλαφόν των 5 ευρώ ανά μήνα. Άλλες θα υποχρεωθούν να επανεξετάσουν συνολικά την αρχιτεκτονική των τιμολογίων τους, ώστε να υπάρχει μια καθαρή ονομαστική τιμή κιλοβατώρας που να μη συνοδεύεται από εκπτώσεις που συναρτώνται με τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.

«Στοπ» από ΥΠΕΝ

Επρόκειτο για επαναφορά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής διά της πλαγίας οδού, πρακτική στην οποία έβαλε «στοπ» το ΥΠΕΝ, καθώς προβλέπεται πλέον ξεκάθαρα ότι «οι εκπτώσεις δεν μπορούν να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς».

Τέτοιου τύπου τιμολόγιο είχε εισηγηθεί η Elpedison, στελέχη της οποίας υπογραμμίζουν ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες της, βρίσκοντας τρόπους να προσφέρει οικονομική ελάφρυνση στους καταναλωτές που την εμπιστεύονται και να παρέχει προστασία έναντι των στρεβλώσεων της αγοράς.

Σημειώνεται ότι μια άλλη σημαντική αλλαγή που επέρχεται είναι ότι στο εξής ο Μηχανισμός Προσωρινής Ανάκτησης των Υπερεσόδων (που αναμένεται να αποφέρει έσοδα 500 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 900 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο) που μέχρι τώρα εφαρμοζόταν μόνο στις συναλλαγές της Προημερήσιας Αγοράς, θα μπορεί στο εξής να επεκτείνεται -με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ- και στις συναλλαγές πώλησης της Ενδοημερή- σιας Αγοράς (Intraday).

Με τον τρόπο αυτό κλείνει άλλο ένα «παραθυράκι» για να αποφύγουν την καθορισμένη τιμή αποζημίωσης ανά τεχνολογία -που έως τώρα ίσχυε μόνο για την Προημερήσια Αγορά που έχει μακράν τη μεγαλύτερη ρευστότητα-, «μεταφέροντας» συναλλαγές από την εν λόγω αγορά στην Ενδοημερήσια.

Διευκολύνσεις από τη ΔΕΗ

Χθες, εξάλλου, η ΔΕΗ -που δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές τιμολογίων- ανακοίνωσε ότι προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών με πιστωτική κάρτα σε έως 6 άτοκες δόσεις, μέσω όλων των τραπεζών, για ποσά άνω των 200 ευρώ.

Στα 80 εκατ. ευρώ περίπου εκτιμά το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), μετά την εφαρμογή του πλαφόν των 85 ευρώ/ΜWh στις ΑΠΕ.

Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ, το αποτέλεσμα του έτους εξακολουθεί να είναι θετικό, παρά τις μεγάλες ενισχύσεις του ΕΛΑΠΕ προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη των καταναλωτών, που εκτιμώνται σε 1,1 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι έως τον Μάιο εκταμιεύθηκαν 780 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ με κατεύθυνση το ΤΕΜ, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εκταμιευθούν άλλα 320 εκατ. ευρώ.

Στις παραδοχές του ΔΑΠΕΕΠ περιλαμβάνεται μέση τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το 2022 στα 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα και εκτίμηση για την τιμή ρύπων στα 75 ευρώ ανά τόνο.

Επάρκεια εφοδιασμού

H Ελλάδα βρίσκεται ήδη κοντά στην επίτευξη του στόχου για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου που συμφωνήθηκε πρόσφατα σε επίπεδο Ε.Ε., δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, τόνισε ότι τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το επικαιροποιημένο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για μείωση της κατανάλωσης κατά 15%. Τα μέτρα αντιμετώπισης ενός πιθανού ελλείμματος φυσικού αερίου λόγω διακοπής τροφοδοσίας από τη Ρωσία από την πλευρά του ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ. Αναφορικά με τη ζήτηση λαμβάνεται υπόψη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η καθημερινή λειτουργία 4-7 λιγνιτικών μονάδων και εξαγωγές ηλεκτρισμού 10.000 MWh/ημέρα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για εξαγωγές προς τη Βουλγαρία της τάξης των 65.000 MWh/ημέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα