Οι τρεις «συμφορές» που στρέσαραν τις εφοδιαστικές αλυσίδες

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 23:47

Μία από τις μεγάλες καινοτομίες της παγκοσμιοποίησης ήταν η just-in-time εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία μείωσε το κόστος για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, επιτρέποντας τη σύνδεση πρώτων υλών και εξαρτημάτων για έναν άνευ προηγουμένου αριθμό προϊόντων μέσω παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων με προμηθευτές και κατασκευαστές σε κάθε περιοχή του κόσμου. Ήταν μια καινοτομία μέγιστης απόδοσης και μέγιστου κέρδους… μέχρι που προέκυψε μια μεγάλη παγκόσμια αναστάτωση.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κόσμος γνώρισε τρεις ιστορικές αναταραχές, υπενθυμίζει σε ανάλυσή του το gzeromedia:

  1. Πρώτα ήρθε η κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας που ξεκίνησε την περίοδο 2018-2019 και κατέληξε σε δασμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  2. Ακολούθησε η πανδημία του κορωνοϊού που επιβράδυνε τις επιχειρήσεις παγκοσμίως από το 2020.
  3. Τέλος, υπήρξε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Η σωρευτική επίδραση αυτών των διαταραχών είναι το μεγαλύτερο σοκ στις διασυνοριακές ροές αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων , και χρήματος στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης, που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας (1989-1991) και επιταχύνθηκε απότομα όταν η Κίνα έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 2001.

Και οι τρεις αυτές διαταραχές συνεχίζονται, ωστόσο, από τους τρεις παράγοντες, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εκείνος που φαίνεται πιο πιθανό να πάρει τη χειρότερη τροπή προτού τελικά εκτονωθεί. Δεν πρόκειται μόνο για διακοπτόμενες ροές, ελλείψεις και υψηλότερες τιμές για τρόφιμα και καύσιμα, εξηγεί το gzeromedia. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022 από την Dun & Bradstreet, συνολικά τουλάχιστον 615.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως εξαρτώνται για προμήθειες είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία. Περίπου το 90% αυτών των εταιρειών εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι εφοδιαστικές αλυσίδες στην Ευρώπη, την Κίνα, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Βραζιλία. Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά 25 χώρες έχουν μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία και την Ουκρανία για διάφορα εμπορεύματα.

Πέντε μήνες μετά τον πόλεμο, είναι πλέον σαφές ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των σημερινών συγκρούσεων θα είναι ένα μακροπρόθεσμο αδιέξοδο, αναφέρει η ανάλυση. Η Ρωσία δεν φαίνεται αρκετά ισχυρή στρατιωτικά για να καταλάβει και να κρατήσει ολόκληρη την Ουκρανία και η Ουκρανία δεν φαίνεται αρκετά δυνατή για να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα εντελώς από την ουκρανική γη. Ως αποτέλεσμα, όσοι εξαρτώνται από πόρους και εισροές παραγωγής από τη Ρωσία και την Ουκρανία γνωρίζουν τώρα ότι είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να επενδύσουν σε νέους προμηθευτές εκατοντάδων διαφορετικών εμπορευμάτων και προϊόντων και να δημιουργήσουν μεγάλη ανθεκτικότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αντί απλώς να περιμένουν να τελειώσουν οι μάχες –και οι επακόλουθες παγκόσμιες αναταραχές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα