Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τις 850 μονάδες με στήριξη από τον FTSE 25

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 17:31
UPD:17:39
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με στήριξη από τις τράπεζες, και μετοχές όπως όπως η Coca Cola και τα ΕΛΠΕ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε ανοδικά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 851 μονάδες. Θετικά πρόσημα και για τις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα εταιρικά κέρδη και τα νέα δεδομένα από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο ταμπλό στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Alpha Bank +1,5% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,3%, Εθνική +0,80% και  Eurobank +0,40%. Στα μη τραπεζικά blue chips, άλμα σημείωσε η Μοtor Oil +3%, ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ +2% και η Coca Cola.

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 8,9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο. Οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να «καίνε» τα νοικοκυριά και στη χώρα μας, με τον εναρμονισμένο δείκτη να διαμορφώνεται στο 11,5%. 

Η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά οι προοπτικές της περιοχής θα μπορούσαν να πληγούν καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Το μπλοκ των 19 μελών κατέγραψε ποσοστό ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 0,7% το β' τρίμηνο 2022, σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,2%. Το ΑΕΠ της ευωζώνης ήταν στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Θετικά πρόσημα σε Ευρώπη και Wall Street

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3%, με τα αποθέματα κατασκευών και υλικών να προσθέτουν 2,4% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς όλοι οι κλάδοι εισήλθαν σε θετικό έδαφος εκτός από την υγειονομική περίθαλψη, που υποχώρησε 0,2%. Στο +1,6% διαπραγματεύται ο DAX στη Φρανκφούρτη, άλμα 2,05% για τον γαλλικό CAC.

Aνοδικά άνοιξαν οι αμερικανικές μετοχές τη συνεδρίαση της Παρασκευή,ς την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Ιουλίου, με δείκτες αναφοράς σε ρυθμό για τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις τους εδώ και λίγο καιρό.

Ο S&P 500 άνοιξε στο +0,3%. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,5%. Ο Dow διαπραγματεύεται στο +0,54%.

Την Πέμπτη, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο παρά τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τις εκθέσεις κερδών και τα σχέδια της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στις ισχυρές τριμηνιαίες εκθέσεις από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Apple.

Ένας βασικός δείκτης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τον οποίο παρακολουθεί η Federal Reserve, αυξήθηκε απότομα κατά 1% τον Ιούνιο, οδηγούμενος από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, σε μια ακόμη ένδειξη ότι οι πιέσεις τιμών στην οικονομία είναι ακόμα έντονες και είναι απίθανο να υποχωρήσουν γρήγορα.

Η αύξηση του λεγόμενου δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ξεπέρασε τις προβλέψεις της Wall Street. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο 0,9%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα