Χρηματιστήρια: Διατηρείται το θετικό μομέντουμ

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 11:09
UPD:11:15
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θετικό είναι το κλίμα σήμερα, Παρασκευή, στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, γεγονός που βοηθά και τον ΓΔ στην Αθήνα να παραμείνει σε τροχιά ανόδου. 

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γ.Δ. ενισχύεται 0,84% και προσεγγίζει τις 847 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών προς το παρόν κινείται λίγο πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει την ίδια ώρα κέρδη 0,65%. 

Η Αθήνα αυτή τη βδομάδα εμφάνισε σταθερότητα στις συνεδριάσεις με χαμηλούς ρυθμούς στενή διακύμανση και ανοδική συσσώρευση βάσει των τριών τελευταίων κλεισιμάτων. Ωστόσο και οι ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν σε υψηλό επτά εβδομάδων (διαβάστε αναλυτικά στο Market Beat)

Σήμερα πιο δυναμική είναι η άνοδος στο Παρίσι με τον CAC 40 στο +1,26%, ενώ ακολουθεί ο FTSE MIB στο Μιλάνο με κέρδη 1,1%. Άνοδο περίπου 0,5% σημειώνει ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη. 

Οι πιο σημαντικές ειδήσεις για τις αγορές

 

  • Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να προγραμματίσουν να συναντηθούν αυτοπροσώπως μετά την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική κλήση τους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική δράση για την επανένωση με την Ταϊβάν, αλλά επανέλαβε την θέση των ΗΠΑ για την One China πολιτική. Ο Σι προειδοποίησε τον Μπάιντεν να μην παρεμβαίνει. Η Νάνσυ Πελόζι, που αναχωρεί σήμερα για την Ασία, εξακολουθεί να μην λέει αν θα πάει στην Ταϊβάν.

 

  • Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας έδωσαν μια απογοητευτική αξιολόγηση της ανάπτυξης, αλλά δεν ανακοίνωσαν νέα κίνητρα ούτε άλλαξαν τον στόχο του 5,5% για το ΑΕΠ. Η χώρα θα πρέπει να επιτύχει «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» για την οικονομία, τηρώντας παράλληλα μια αυστηρή πολιτική κατά του Covid, ανέφερε το Πολιτικό Γραφείο.

 

  • Οι μετοχές της Amazon σημείωσαν άλμα άνω του 12% στις συναλλαγές μετά τη λήξη της συνεδρίασης μετά την έκπληξη των προβλέψεων για ανοδική εξέλιξη στις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου της εταιρείας. Η Apple κέρδισε επίσης - οριακά - τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη, καθώς το iPhone και το iPad τα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο. Άλλα προϊόντα υστέρησαν.

 

  • Η Ελβετία, η νέα εναλλακτική της Κίνας για τις καταχωρίσεις εταιρειών  ξεκίνησε με αργό ρυθμό χθες. Οι αυξανόμενες ρυθμιστικές πιέσεις στην Κίνα και στις ΗΠΑ βάζουν ένα όριο στην πάλαι ποτέ ζωντανή ροή των καταχωρήσεων στη Νέα Υόρκη. Η GEM, η Gotion High-Tech, η Keda και η Ningbo Shanshan είχαν άτονες συναλλαγές με ελαφρούς όγκους στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσής των GDRs τους στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης. Οι δυτικές τράπεζες έχουν σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τις καταχωρίσεις. Η BNP Paribas ήταν η μόνη ευρωπαϊκή τράπεζα που πήρε θέση στις συμφωνίες αυτής της εβδομάδας.

 

  • Τα αμερικανικά ομόλογα διολίσθησαν λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς να υποχωρεί στο 2,6759%. Η απόδοση του διετούς ομολόγου, που συνήθως κινείται συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, ήταν στο 2,8703%.

 

  • Το δολάριο παρέμεινε κοντά σε χαμηλό έξι εβδομάδων έναντι του γεν για παρόμοιους λόγους, διαπραγματευόταν σήμερα στα 134,39 γεν, σημειώνοντας άνοδο +0,13% μετά από μια βουτιά στη διάρκεια της νύχτας -1,74%, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020. Έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των 134,2 την Πέμπτη, το πιο αδύναμο επίπεδο από τις 17 Ιουνίου.

 

  • Η Κίνα, που βρίσκεται ακόμα στη δίνη των επιδημιών και των lockdown του COVID-19, δεν ανέφερε τον στόχο της για την αύξηση του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος μετά από μια συνάντηση υψηλού επιπέδου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Είπαν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σκληρά να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την οικονομία αυτή την χρονιά.

 

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν 0,6% στο Τόκιο. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,2%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 αυξήθηκαν 1,2%. Ο Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο 1,08%.

 

Βασικά γεγονότα για σήμερα

  • ΔΤΚ της ευρωζώνης
  • Δείκτης μέτρησης πληθωρισμού PCE των ΗΠΑ που παρακολουθείται από την Fed
  • Προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ
  • Μέτρηση του φρονήματος των καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν

 

Οι μετοχές παγκόσμια βρίσκονται σε τροχιά ανόδου για δεύτερη εβδομάδα, μειώνοντας τη φετινή πτώση. Ο κίνδυνος είναι η πρόσφατη περίοδος αισιοδοξίας να μην προεξοφλεί την σκληρή πραγματικότητα. Εάν αποδειχθεί ότι ο πληθωρισμός παραμείνει πεισματικά αυξημένος, αφήνοντας τα επιτόκια υψηλότερα από όσο θα ήθελαν οι επενδυτές εν μέσω οικονομικής ύφεσης,

 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα