MYTILINEOS: Πολύ καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του α’ εξαμήνου

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 21:46
INTIME NEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

echrysanthopoulou@naftemporiki.gr

Τα πολύ καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του έτους της MYTILINEOS  (καθαρά κέρδη 166 εκατ. ευρώ,  υψηλότερα από αυτά που κατεγράφησαν για όλο το 2021, EBIΤDA 293 εκατ. ευρώ) υποδεικνύουν ότι εκτός απροόπτου ο στόχος για το σύνολο της φετινής χρήσης -260 εκατ. ευρώ- όχι απλώς θα επιτευχθεί, αλλά και θα ξεπεραστεί. Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022. 

«Εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στο γεωπολιτικό επίπεδο ή νέα ρυθμιστικά μέτρα, τότε το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι καλύτερο από το πρώτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.  Κατά το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν αύξηση 116%, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 88% -επίδοση που σε ετησιοποιημένο επίπεδο προϊδεάζει για ρυθμό 586 εκατ. ευρώ για το 2022-, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,15 δις. ευρώ (+117%), με βασικούς πυλώνες τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και του Τομέα Μεταλλουργίας.  Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για τη φετινή χρήση εκτιμάται στα 600-650 εκατ. ευρώ, ενώ τονίστηκε ότι παρά τις υψηλές επενδύσεις η δανειακή μόχλευση παραμένει χαμηλή (με λόγο καθαρού χρέους προς EBITDA κάτω από 2) λόγω των σταθερά ισχυρών ταμειακών ροών.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη του εξαμήνου

Ο επικεφαλής της MYTILINEOS άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της μετοχής της εταιρείας σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, εάν αυτό είναι προς το συμφέρον των μετόχων. «Μας έχουν εμπιστευθεί μέτοχοι από όλο τον κόσμο και έχω καθήκον να κάνω ό,τι απαιτείται  προκειμένου να είναι ευχαριστημένοι. Αν αυτό σημαίνει την εισαγωγή σε μεγάλο ξένο χρηματιστήριο, ας είναι», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτώμενος για τις επιπτώσεις σε περίπτωση πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας καθώς διαθέτει εναλλακτικές λύσεις,  αλλά τιμών. «Το πρόβλημα δεν είναι να βρεθούν τα 45 με 50 φορτία LNG που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η ζήτηση, αλλά σε τι τιμές θα βρεθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της θυγατρικής εταιρείας προμήθειας ρεύματος Protergia, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πιστούς και συνεπείς πελάτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ερωτώμενος για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στην χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού (Μηχανισμός Ανάκτησης Υπερεσόδων, Αναστολή Ρήτρας Αναπροσαρμογής), υπογράμμισε ότι σε κανέναν δεν αρέσουν οι μηχανισμοί που παρεμβαίνουν στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. «Όμως είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακτα μέτρα», πρόσθεσε, αξιολογώντας θετικά το ότι ο μηχανισμός επιβραβεύει τους πιο αποδοτικούς ηλεκτροπαραγωγούς.  

Στα επόμενα τρίμηνα, παρά το αβέβαιο περιβάλλον λόγω των γεωοπολιτικών εξελίξεων, η διοίκηση της MYTILINEOS εκτιμά ότι οι οικονομικές επιδόσεις θα ενισχυθούν σημαντικά , με νέες επενδύσεις όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 ΜW (που θα αποτελέσει καταλύτη για την άμεση ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στον τομέα ενέργειας στα επίπεδα του 20%), η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου και σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, αυξάνοντας την «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ από τα 280 MW στα τέλη του έτους στα 800 ΜW περίπου έως το 2024, που εκτιμάται ότι θα συνοδευθούν με τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων πώλησης της πράσινης ενέργειας (PPA) με ευνοϊκούς όρους. Τονίστηκε τέλος ότι η MYTILINEOS έχει προβεί ήδη σε σειρά ενεργειών για την προάσπιση της ασφάλειας εφοδιασμού που αφορά σε όλες τις παραγωγικές της δραστηριότητες, ενώ όσον αφορά στον Τομέα Μεταλλουργίας έχει κατοχυρώσει υψηλή κερδοφορία μέσω κατάλληλων ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνων τόσο σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών των μετάλλων, όσο και σχετικά με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα