Κομισιόν: Σε χαμηλό 17 μηνών το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 13:05
UPD:13:08

Η εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο 17 μηνών, καθώς οι φόβοι για ελλείψεις ενέργειας στοιχειώνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις και η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εδώ και πάνω από δεκαετία τροφοδοτεί ανησυχίες ότι πλησιάζει η ύφεση.

Η αισιοδοξία υποχώρησε σε όλους τους κλάδους και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε σε νέο χαμηλό-ρεκόρ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού. Ηπιότερες μειώσεις στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές.

Ο δείκτης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώθηκε στο 99 τον Ιούλιο από 103,5 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο των 102 που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πρωτοστάτησε στην πτώση, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, καθώς τα νοικοκυριά ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις προοπτικές. Οι ανησυχίες ότι μια οικονομική συρρίκνωση είναι στον ορίζοντα αυξήθηκαν σε 11 από τις 19 χώρες της ευρωζώνης, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η κρίση του Covid-19.

Το κλίμα στη βιομηχανία επιδεινώθηκε στις 3,5 μονάδες από τις 7 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι των προσδοκιών για πτώση στις 6 μονάδες.

Η αισιοδοξία στον κλάδο των υπηρεσιών, που αποφέρει περισσότερα από τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης, μειώθηκε στις 10,7 από τις 14,1 μονάδες, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για πτώση στις 13,5 μονάδες.

Η διάθεση μεταξύ των καταναλωτών επιδεινώθηκε στις -27 από τις -23,8 μονάδες και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις.

Η ζώνη του ευρώ διολισθαίνει ήδη σε ύφεση που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την Goldman Sachs, της οποίας οι οικονομολόγοι αναφέρουν το τέλος της ανάκαμψης μετά το lockdown στις υπηρεσίες και την πολιτική αναταραχή σε χώρες όπως η Ιταλία.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την πορεία των τιμών έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα έφτασε σε νέο υψηλό όλων των εποχών αυτόν τον μήνα.

Ως απάντηση σε αυτό, η ΕΚΤ έβαλε τελεία σε οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα σε μια απροσδόκητα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν περισσότερες, ενισχύοντας τους αντίθετους ανέμους προς την ανάπτυξη.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα