To κινεζικό κίνημα «δεν πληρώνω» και το σχέδιο των 148 δισ. για το real estate

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 08:38
UPD:08:38
REUTERS/DAVID KIRTON

To Πεκίνο προσπαθεί να κινητοποιήσει δάνεια ύψους έως και 1 τρισ. γιουάν (148 δισ. δολάρια) προκειμένου να δώσει νέα π νοή σε project της αγοράς ακινήτων που έχουν παγώσει. Πρόκειται για την πλέον δυναμική και φιλόδοξη έως τώρα προσπάθειά της να στηρίξει τον δοκιμαζόμενο κλάδο. 

Η παρατεταμένη ύφεση της αγοράς ακινήτων σε συνδυασμό με τα lockdown ήταν η κύρια αιτία που η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε απότομα σε μόλις 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times σε πρώτη φάση η κεντρική τράπεζα της χώρας θα εκδώσει χαμηλότοκα δάνεια αξίας 200 δισ. γιουάν, χρεώνοντας επιτόκιο περίπου 1,75% για έναν χρόνο σε εμπορικές τράπεζες. Οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά για να χρηματοδοτήσουν έργα real estatet, που έχουν «κολλήσει». 

Τραπεζικά στελέχη και αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι ο στόχος θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων που ήδη αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Η κατάσταση στο κινεζικό real estate είναι άκρως απογοητευτική. Υπερχρεωμένοι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να παγώσουν την ανέγερση εκατομμυρίων κατοικιών ανά τη χώρα, γεγονός που έβγαλε τους αγοραστές στους δρόμους και πυροδότησε ένα κίνημα «δεν πληρώνω», με τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων να αρνούνται να πληρώσουν τις δόσεις έως ότου δουν την κατασκευή των κατοικιών τους να προχωράει. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα