JAL: Πρόβλεψη για χαμηλότερα κέρδη, μετά τη μείωση των επιβατών

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008 07:06
UPD:07:19

ΣΤΗΝ προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τα λειτουργικά της κέρδη κατά 44% προχώρησε η Japan Airlines Corp., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ασίας από πλευράς πωλήσεων, καθώς οι μεγαλύτερες προσαυξήσεις των καυσίμων για ταξίδια στο εξωτερικό και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας περιόρισαν τη ζήτηση.

Η JAL, όπως είναι η γνωστή επίσης η εταιρεία, εκτιμά ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα διαμορφωθούν στα 29 δισ. γιέν (289 εκατ. δολ.) τους 12 μήνες που λήγουν στις 31 Μαρτίου από την προηγούμενη πρόβλεψη για κέρδη 50 δισ. γιέν, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Τόκιο. Οι πωλήσεις της κατά πάσα πιθανότητα θα διαμορφωθούν στα 2,09 τρισ. γιέν, 4,2% χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Η αεροπορική εταιρεία όπως και η All Nippon Airways Co., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία εσωτερικών πτήσεων της Ιαπωνίας, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις μετά τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση του αριθμού των ξένων επιβατών σε πέντε χρόνια τον Σεπτέμβριο. Τα επαγγελματικά ταξίδια αλλά και της ψυχαγωγίας μειώνονται διεθνώς εξ αιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που συρρικνώνει τις οικονομίες.

Η JAL εμφάνισε κέρδη την τελευταία χρήση μετά από μία διετία ζημιών, ύψους 64 δισ. γιέν.

Η αεροπορική εταιρεία μετέφερε 17,1% λιγότερους επιβάτες στο εξωτερικό τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση που έκανε σήμερα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2003 όταν η επιβατική κίνηση είχε μειωθεί 17,3%.

Κόστος καυσίμων

Οι μετοχές της JAL σημείωσαν άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 218 γιέν στις 12:44 μ.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Τα καύσιμα – η μεγαλύτερη δαπάνη της αεροπορικής εταιρείας – πιθανόν να υπερβούν φέτος τις εκτιμήσεις της διοίκησής της, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η εταιρεία δεν προχωρά σε προσαυξήσεις εισιτηρίων για τις πτήσεις του εσωτερικού, όπου πετά το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών.

Το κόστος καυσίμων για τις αεροπορικές εταιρείες αυξήθηκε κατά 44,9 δισ. γιέν στα 251 δισ. γιέν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κηροζίνη σημείωσε αύξηση 64% το τελευταίο τρίμηνο και κυμάνθηκε στα 142,60 δολ. το βαρέλι από τα 87,08 δολ. πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί από την αναρρίχησή τους στα ύψη τον Ιούλιο και διαπραγματεύθηκαν στα 81,20 δολ. το βαρέλι χθες στη Σιγκαπούρη.

Τα λειτουργικά κέρδη το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν 26,3 δισ. γιέν έναντι 65,2 δισ. γιέν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι πωλήσεις της JAL μειώθηκαν στα 583 δισ. γιέν από 622 δισ. γιέν πέρυσι μετά την πώληση εισηγμένης θυγατρικής την προηγούμενη οικονομική χρήση, σύμφωνα με την ίδια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα