Goldman Sachs: Σε τροχιά συρρίκνωσης ήδη η Ευρωζώνη

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 13:21
UPD:13:21
REUTERS/David Gray

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης βρίσκεται πιθανότατα ήδη σε τροχιά συρρίκνωσης και θα παραμείνει τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους. Αυτή είναι η εκτίμηση της Goldman Sachs η οποία πρακτικά σημαίνει ένα εξάμηνο ύφεσης για τις οικονομίες του ευρώ. 

Θα είναι πάντως μία σχετικά ήπια ύφεση με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο (σε σχέση με το προηγούμενο) και κατά 0,2% το τέταρτο. Το 2023 η ζώνη του ευρώ αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη. 

Κύριος λόγος για τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών δεν είναι άλλος από τη διακοπή των ροών ενέργειας από τη Ρωσία. Ως βαρίδι επίσης λειτουργεί το τέλος της ανάκαμψης των υπηρεσιών από την πανδημία, οι πιο αδύναμες προοπτικές συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας και η πολιτική κρίση στην Ιταλία, τρίτο μεγαλύτερο μέλος της νομισματικής ένωσης. 

«Έχουμε τη Γερμανία και την Ιταλία ξεκάθαρα σε ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ Ισπανία και Γαλλία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Οι κίνδυνοι στην πρόβλεψή μας είναι καθοδικοί, δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο μίας πιο απότομης ύφεσης σε περίπτωση που έχουμε μεγαλύτερα ακόμη προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου, νέες πιέσεις στα κρατικά ομόλογα ή και μία ύφεση των ΗΠΑ» ανεφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Goldman Sachs. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα